+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Światła i oświetlenie » Światła do jazdy dziennej
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej  (Przeczytany 140314 razy)
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #165 - Środa, 27.08.2014, 06:36:20 - NIEPRZECZYTANA »

Dajcie sobie z tymi lampami wszyscy spokój, jak nie kupisz osrama to pojeździsz do pierwszej zimy, a już na pewno nie dłużej niż rok. Telefonów w zimie typu panie nie świeci, panie mruga, panie coś jest nie tak miałem milion, dlatego teraz w ogóle nie podejmuję się montażu chińskich ledów do jazdy dziennej. Chcesz mieć dzienne - polecam moduł firmy proeltec. Polska firma, montaż banalnie prosty i błędów brak. Sam jak ktoś dzwoni do mnie o ledy to od razu go od nich odwodzę i proponuję moduł.

aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #166 - Piątek, 29.08.2014, 13:20:50 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: emtezet
Chcesz mieć dzienne - polecam moduł firmy proeltec. Polska firma, montaż banalnie prosty i błędów brak. Sam jak ktoś dzwoni do mnie o ledy to od razu go od nich odwodzę i proponuję moduł.
Drogowe jako długie... A reflektor ma na to homologację? :-\  8)  :P
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #167 - Piątek, 29.08.2014, 20:25:13 - NIEPRZECZYTANA »

A uważasz że znaczek e14 na ledach za 20 zł to homologacja? Taka sama jak wydrapanie sobie jej na fabrycznych kloszach.
Co innego aspekty prawne które znajdziesz na stronce dzienne.eu. Nie mówię że mają rację ale dla mnie lepsze takie rozwiązanie w fabrycznych kloszach (które w markach typu audi i bmw jest stosowane fabrycznie) niż wymysły chińskich zjadaczy ryżu.

kurczak917 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Altea,2004,1.9TDI 105 KM VSS

« Odpowiedz #168 - Niedziela, 31.08.2014, 08:09:55 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,
 Założyłem światła dzienne i mam tylko problem ze znalezieniem przewodu napięcia po stacyjce (w komorze silnika). Może ktoś mi podpowie gdzie szukać, jaki kolor przewodu,chyba że nie musi byc to stacyjka

KURCZAK:)
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

« Odpowiedz #169 - Niedziela, 31.08.2014, 19:38:34 - NIEPRZECZYTANA »

A uważasz że znaczek e14 na ledach za 20 zł to homologacja?
Ja nie wnikam kto i skąd ma homo. Od tego są odpowiednie służby a, że nie działają tak jak powinny... Dla mnie lampa ma mieć odpowiednie oznaczenia i to mnie interere.
dla mnie lepsze takie rozwiązanie w fabrycznych kloszach (które w markach typu audi i bmw jest stosowane fabrycznie) niż wymysły chińskich zjadaczy ryżu.
Zgadzam się w pełni. Natomiast robiąc badanie techniczne muszę się trzymać przepisów. A te mówią o homologowanych elementach z odpowiednimi oznaczeniami. I rozwiązanie fabryczne takowe posiada. Montowane poza fabryką niestety nie. Jest jeszcze kwestia światłości ledów, która prawie nigdy nie trzyma właściwych parametrów (mówię o chińczykach). Ale w warunkach stacji kontroli pojazdów nie mam wystarczających możliwości żeby to sprawdzić.
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #170 - Niedziela, 31.08.2014, 20:47:33 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: aboz
A te mówią o homologowanych elementach z odpowiednimi oznaczeniami. I rozwiązanie fabryczne takowe posiada. Montowane poza fabryką niestety nie.
No ale tutaj masz dokładnie taką sytuację, masz lampy które są fabrycznie homologowane i ich budowy w żaden sposób nie zmieniasz, więc do czego się tu przyczepiać? Lampy w bmw czy audi, przynajmniej te ze starszych lat produkcji nie mają żadnej dodatkowej homologacji a funkcja dziennych była w sterowniku i można ją było aktywować w salonie. Moduł to takie samo urządzenie jak alarm, a nie przypominam sobie żeby przy przeglądzie ktoś mnie pytał o homologację na alarm...

aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

« Odpowiedz #171 - Niedziela, 02.11.2014, 19:40:50 - NIEPRZECZYTANA »

emtezet, dawno się nie odzywałem, ale dla jasności. Żeby jakieś światło mogło pełnić odpowiednią funkcję w pojeździe musi posiadać odpowiednią homologację. I znak tejże musi być naniesiony na tym reflektorze/lampie. Sprawdź czy w modelach, w których w sterowniku uruchamia się dzienne nie ma na lampie oznaczeń RL lub RL00. Jeśli są to oznacza, że producent lampę również wyhomologował jako dzienne, więc uruchomienie w aucie tej funkcji nie narusza homo. A wierz mi, że akurat VAG czy BMW o homologacje dbają jak nikt inny.
wing Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Altea 2005 (BSE) 1.6

« Odpowiedz #172 - Poniedziałek, 10.08.2015, 20:30:41 - NIEPRZECZYTANA »

Koledzy czy koś może podpowiedzieć gdzie znajdę plus (+) po stacyjce w komorze silnika Seat Altea 1.6 benzyna z 2005r. Szukam już dwa dni i znalazłem + po stacyjce tylko na jednym bezpieczniku ale po wyłączeniu zapłonu utrzymuje się jeszcze na nim napięcie przez ok 1 min. a mnie jest potrzebne natychmiastowe pojawianie się napięcia po zapłonie i natychmiastowy zanik napięcia po wyłączeniu zapłonu. Wskazana precyzyjna odpowiedź.
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #173 - Poniedziałek, 10.08.2015, 21:30:40 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: wing
Szukam już dwa dni i znalazłem + po stacyjce tylko na jednym bezpieczniku ale po wyłączeniu zapłonu utrzymuje się jeszcze na nim napięcie przez ok 1 min

To będziesz miał "Follow Me Home" i to są stosowane rozwiązania w nowych DRL'ach...

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

wing Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Altea 2005 (BSE) 1.6

« Odpowiedz #174 - Wtorek, 11.08.2015, 06:37:54 - NIEPRZECZYTANA »

Patrząc od tej strony to w sumie dobre rozwiązanie :-\
green Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Leon 2001

« Odpowiedz #175 - Środa, 13.07.2016, 09:04:45 - NIEPRZECZYTANA »

ja u siebie mam do jazdy dziennej zamontowane światła magnetti marelli ze http://swiatla-dzienne.pl/#produkty a doświetlanie drogi do domu mam zrobione z oryginalnych halogenów i kupilem na allegro moduł za 50zł do tego, ustawiłem na 30 sekund i normalnie w trakcie jazdy świeca mi dołożone diody, a jak zamknę auto to świeca halogeny
Dawid1426 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 2007 Lift 1.4 16v 86KM

« Odpowiedz #176 - Wtorek, 05.09.2017, 17:17:58 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Mam pytanko gdzie znajdę skrzynkę bezpieczników pod maską i jak podpiąć światła led do jazdy dziennej 3 przewody czerwony czarny biały?
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #177 - Środa, 06.09.2017, 15:51:46 - NIEPRZECZYTANA »

Skrzynke masz przy drzwiach kierowcy pod klapką przy okrągłym nawiewie . Trzeba pewnie sobie kabelki przewlec  :-X A instrukcji nie dali ?

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
Dawid1426 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 2007 Lift 1.4 16v 86KM

« Odpowiedz #178 - Piątek, 08.09.2017, 06:42:49 - NIEPRZECZYTANA »

Własnie nie a pod maska znajde gdzie bezpieczniki? i jak bym mogł o schemat poprosic?

Napisano: Czwartek, 07.09.2017, 12:22:58

a gdzie pod maska znajde plus po zapłonie?
Rumcajs
Gość

« Odpowiedz #179 - Piątek, 08.09.2017, 08:48:21 - NIEPRZECZYTANA »

Wszyscy tu piszą o oddzielnej homologacji na dzienne, a przecież same przepisy w którymś miejscu mówią że autka rejestrowane po raz pierwszy przed którymś tam rokiem mogą używać oryginalnych (czyli mijania lub drogowe) jako dzienne. Nie mam teraz ustawy przed sobą, ale pamiętam że sformuowanie brzmiało "światła do jazdy na wprost", bez rozróżnienia drogowe czy mijania. W innym miejscu jest zdanie, że dopuszcza się używanie tych świateł ale muszą mieć moduł ograniczający ich jasność - i ani słowa że moduł musi mieć homologację. Jednak jak powtarzam - powyższe odnosi się do "starszych" autek, gdyż nowsze (po którymś tam roku) muszą mieć dzienne z homologacją.
aboz, widzę że jesteś diagnostą - możesz to potwierdzić i uściślić?
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Światła i oświetlenie » Światła do jazdy dziennej
Skocz do: