Ja takie podobne cuda też używałem,tyle że pod nazwą "motodoktor" lub inne takie podobne ale nie ceramizer.Koszt takiego motodoktora to ok 20 pln. Myślę że jak będzie potrzeba to też tego użyję, naczytałem się i nasłuchałem że to zagęszczacze, lepiki itp.
A teraz moje i nie tylko moje doświadczenia z takimi ulepszaczami:
*moje
1)słabiutkie ciśnienie oleju w silniku 1,6 90km opel kadett, na zimnym i na ciepłym kontrolka oleju się żarzyła, silnik i tak był do remontu,więc się nie bałem tego zalać. Zalałem- pomogło ale remont i tak był po paru tysiącach -
to był mój pierwszy raz, a po remoncie na nowych częściach - też zalałem to cudo (oczywiście z nowym olejem)
2) głośna praca 3biegu w toyocie czasami było słychać zgrzyt, dolanie specyfiku do skrzyni pomogło, chociaż w zimę olej gęstniał (niestety było to odczuwalne)ale po chwili pracy było już normalnie
3) mała ilość pomogła też pompie wspomagania vw i opel
4) cykające zawory opel omega 2,5 v6 pomogło, cudo zalewane co wymiana oleju
5) fiat 1,7 td dymienie na niebiesko na zimnym silniku widoczna poprawa po zastosowaniu specyfiku, stosowałem razem z wymianą oleju 5 razy czyli 50000tyś km
6) peugeot 206 1.1 dymienie na niebiesko na zimnym przebieg 260tyś dolałem pomogło nie w 100% ale tak już nie było tragicznie
7) cordoba 1,9 tdi asv klekot jak klekot mój pierwszy diesel dolałem a co jakby trochę ciszej zalany 3 może 4 razy i było ok
* nie moje znajomych i kolegów po wymianie doświadczeń
-vectra DTH 16v 2004 r 300 tyś przebiegu po dolaniu równiejsza praca silnika branie oleju się zmniejszyło koleś w miesiącu robi ok 15tyś km wozi ludzi do pracy do Berlina i dalej jeździ ze specyfikiem
-alfa romeo 1,8 2003 oleju brała ile się wleje, na 500km ponad litr, wlewaliśmy już przepracowany do momentu dolania motodoktora, nie pomogło od razu ale efekt końcowy jest taki, że teraz co ok 5 do 7 tyś km dolewa niecały litr
- peugeot partner 1,4 dymienie na zimnym oczywiście kolega zadowolony po dolaniu
- vw golf 2 1,6 no silnik grzechotka po dolaniu trochę ciszej ale za to na zewnątrz zaczął się pocić
- vw trasporter 2,5 tdi 2003 cichsza praca silnika
*
koledzy ze sklepów motoryzacyjnych mówią że towar schodzi, a tak wszyscy mówią że to taki badziew, lepik itd. Używając motodoktora od jakiegoś czasu nie zauważyłem efektów ubocznych. A wiec koledzy nie widzę przeciw wskazań żeby go używać.
Wyprzedzę wasze pytanie- z Toledo jeszcze żadnych problemów nie miałem więc na nim go jeszcze nie wypróbowałem a jak to zrobię to dam znać
W przeciwieństwie do motodoktora zupełnie nie mam zaufania do preparatów typu JetClean, płukanki z nagaru itp.