Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Szwankujacy wskaźnik temperatury i wskaznik poziomu paliwa  (Przeczytany 17247 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ambasador
Gość

« Niedziela, 05.11.2006, 17:38:29 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Mam cordobe 1,4 60 KM rocznik 2002 i mam problem dotyczacy wskaźnika temperatury i wskaznika poziomu paliwa. Szwankowal mi wskaznik temperatury, wskazowka podczas jazdy podnosila sie tylko delikatnie do 70 stopni i caly czas stala na takim poziomie(nie dzialo sie tak caly czas, wskaznik raz dzialal normalnie a raz szwankowal i nie wiadomo od czego to zalezalo). Po wymianie termostatu problem na jakis czas ustal i bylo wszystko dobrze lecz po pewnym czasie znow zaczelo zle wskazywac. Po czym wszystko wrocilo do normy. A teraz zauwazylem ze psuje sie wskaznik poziomu paliwa. Pokazuje zawyzony poziom benzyny, ostatnio pokazywal ze bak jest napelniony do 1/4 objetosci i nie palila sie kontrolka rezerwy, a po zajechaniu na stacje do 45 litrowego baku weszlo mi 43 litry paliwa - czyli jezdzilem juz na samej koncowce paliwa, a wedlug wskazan powienem miec okolo 10 litrow benzyny. Czy wiecie jaka moze byc tego przyczyna??Obrotomierz i predkosciomierz dzialaja poprawnie! Czekam na sugestie i rady jak to naprawic!

Pozdrawiam Ambasador
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 05.11.2006, 17:52:18 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "ambasador"
... A teraz zauwazylem ze psuje sie wskaznik poziomu paliwa. Pokazuje zawyzony poziom benzyny, ostatnio pokazywal ze bak jest napelniony do 1/4 objetosci i nie palila sie kontrolka rezerwy, a po zajechaniu na stacje do 45 litrowego baku weszlo mi 43 litry paliwa - czyli jezdzilem juz na samej koncowce paliwa, a wedlug wskazan powienem miec okolo 10 litrow benzyny. Czy wiecie jaka moze byc tego przyczyna??Obrotomierz i predkosciomierz dzialaja poprawnie! Czekam na sugestie i rady jak to naprawic!...

nie koniecznie uszkodzony jest wskaźnik paliwa ... weź poprawkę że  pojemnosć baku jest większa niż 45 litry ... jezeli dobrze odpowietrzysz zbiornik to ci wejdzie ponad 50 litrów ... osobiście wlewałem do zbiornika po 45-46 litrów w momencie gdy zapałała sie kontrolka rezerwy a ta zapala się wg instrukcji przy ok 7 litrach w zbiorniku ... więc sumując juz masz ok 52-53 litrów ... a poza tym sam wskażnik też nie jest idealnie wyskalowany ... więc proponuje zrobić kilka tankowań paliwa i w międzyczasie obesrwować  zachowanie wskaźnika

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
ambasador
Gość

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 05.11.2006, 19:16:44 - NIEPRZECZYTANA »

Bralem to pod uwage, ale zapomnialem dodac ze wskazowka poziomu paliwa najpierw spada prawidlowo w miare zurzywania sie benzyny, a pozniej w trakcie jazdy bez zadnego tankowania podnosi sie:shock: tak jakby ktos dolal benzyny!! i podobnie dzialo ze wskaznikiem temperatury, najpierw temperatutra rosla do 70 stopni spadala i znow rosla, po wymianie termostatu przez jakis czas byl spokoj pozniej znow zaczela szalec a teraz jest dobrze i wyglada tak jakby to przezucilo sie na wskaznik paliwa.

Pozdrawiam
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 05.11.2006, 19:27:52 - NIEPRZECZYTANA »

moze cos nie kontaktuje gdzies w okolicy liczników  :niewiem:

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 05.11.2006, 22:13:00 - NIEPRZECZYTANA »

Czytales to? http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=1504.0&highlight=stabilizator

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
ambasador
Gość

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 05.11.2006, 23:02:25 - NIEPRZECZYTANA »

Tak czytalem, ale jeszcze nie sprawdzalem, bo moje objawy sa troche inne i wolalem zapytac zanim zaczne rozkrecac deske rozdzielcza...
wojak997
Gość

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 27.03.2007, 14:29:46 - NIEPRZECZYTANA »

Ja tez mam taki problem od niedawna ze wskaznikiem paliwa :/ Moze to cos z plywakiem? Tez musze jakos ta usterke naprawic :/
marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 04.09.2007, 21:41:45 - NIEPRZECZYTANA »

Odświeżę wątek:
Ja mam takie cuś ze wskaźnikiem paliwa:
Do ok. 400 km wskaźnik od pełnego zbiornika opada dosyć logicznie - tzn. pełen zbiornik to ok. 47 l (wg instrukcji), czyli kreseczki co 1/4 są co ok. 12l - i przy moim spalaniu wychodzi 1 kreska na ok. 200km. Ale później (a w zasadzie dalej) wskaźnik opada już szybciej i wystarczy np. 100km żeby opadł o kolejną kreskę (czyli wg wskaźnika 12l/100km...). Jak zatankuję - spalanie wychodzi dobrze!
Pytanie do was, szanowni klubowicze - czy to usterka, czy taki urok modelu (np. przez kształt zbiornika paliwa - pływak nie oddaje liniowo zawartości baku)? Ktoś coś podobnego zauważył?

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 04.09.2007, 21:52:27 - NIEPRZECZYTANA »

Przecież sam piszesz, że to wskaźnik. Nie wymagaj zbyt wiele. Mało tego. Jadę, wskazówka zatrzymuje się na 3/4. Gaszę samochód, za chwilę odpalam i gdzieś zginęło kilka litrów. Silnik nie pracował, awskazówka jest poniżej 3/4.  Ten typ tak ma. To nie miernik.

norbert149 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: leon 2003 tdi arl

« Odpowiedz #9 - Poniedziałek, 14.02.2011, 23:12:45 - NIEPRZECZYTANA »

witam a ja ma taki broblem ze wskaznik paliw niechce spadac ponizej 1/4 baku ale jak tankuje to sie podnosi normalnie i w miare normalnie spada do momentu 1/4 baku i nawet rezerwa sie nie pali . jak myslicie zabrac sie za plywak na poczatku czy szukac problemu w elektryce?
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #10 - Poniedziałek, 14.02.2011, 23:29:09 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: norbert149
zabrac sie za plywak na poczatku
tutaj rozpocząłbym szukanie

Samochód: leon 2003 tdi arl

« Odpowiedz #11 - Piątek, 18.02.2011, 17:16:38 - NIEPRZECZYTANA »

rozbieral ktos plywak w leonie arl 2003 od czego zaczac i w ktorym mieiscu w baku jest??/

Napisano: Czwartek, 17.02.2011, 12:51:15

rozebralem pompe paliwa i ruszalem plywakiem i dziala normalnie ale mam problem z ustawieniem go w prawidlowej pozyci bo nie ma zadnych oznaczen bo raz staje na 1/4 a raz nie podnosi sie a jak nim krece to przewody do paliwa mnie blokuja zeby go ustawic tak jak mi pasuje? co z tym jest?
Maxxx Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 1.4 1999r.

« Odpowiedz #12 - Środa, 26.09.2012, 21:09:53 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich 
Mam problem ze wskazówką paliwa, mianowicie w trakcie jazdy nie zmienia położenia, dopiero jak wyłączę silnik i zapalę na nowo wtedy pokazuje obecny stan paliwa. Co może być powodem?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Szwankujacy wskaźnik temperatury i wskaznik poziomu paliwa
Skocz do: