Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Klimatyzacja Napełniac na ZIME?????  (Przeczytany 25721 razy)
Kajtek87 Mężczyzna
Użytkownik

« Poniedziałek, 30.10.2006, 17:31:17 - NIEPRZECZYTANA »

Mam pytanko kupiłem ibizke z klima manualna (zwykła) poprzedni wlasciciel powiedzial ze raczej mu sie skonczyl gaz w niej ale na 100% nie byl pewny mowil ze sam nie wiem ze moze sie rozszczelnila a moze sie gaz skonczyl czy warto nabijac klime odrazu zeby byla caly czas nabita czy dac sobie spokoj przez zime chodzi mi o to czy cos mi sie tam nie zatrze albo nie zepsuje ze gdy  przyjdzie lato to bedzie za pozno na napelnianie tylko prosze o wasze opinie szukalem cos na necie z tym zwiazanego ale nie bardzo znalazlem konkretna odpowiedz dzieki pozdrawiam !!!
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 30.10.2006, 19:09:30 - NIEPRZECZYTANA »

Lepiej napelnic teraz pozniej moga byc wieksze koszty. O klime trzeba dbac bo sie z nia pozegnasz  :test:

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Zaleś
Gość

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 30.10.2006, 20:20:20 - NIEPRZECZYTANA »

Klimatyzacji należy używać również w zimę np. do odparowania szyb, ponieważ nie może być tak długo nieużywana już nie mówiąc o tym, że nie może pozostawiać nienapełniana, ponieważ instalacja się bedzie psuć i można złapać nieszczelności a wtedy jak juz kolega powiedzial wiążą się z tym duze koszty.
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 30.10.2006, 20:49:16 - NIEPRZECZYTANA »

Nie mam klimy, ale gdzieś na forum czytałem, że poniżej 7 st. C w seatach się nie włącza. mylę się?

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
Kant1242
Gość

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 30.10.2006, 21:13:48 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Zaleś"
Klimatyzacji należy używać również w zimę np. do odparowania szyb, ponieważ nie może być tak długo nieużywana już nie mówiąc o tym, że nie może pozostawiać nienapełniana, ponieważ instalacja się bedzie psuć i można złapać nieszczelności a wtedy jak juz kolega powiedzial wiążą się z tym duze koszty.

Po pierwsze nie spotkałem nikogo kto by manualnej klimy używał do odparowywania szyb..
Po drugie klimę takową mam (już 4 lata) i przez całą zimę nie używam i jest ok
Po trzecie zgadzam się z

Cytat: "heartless"
Nie mam klimy, ale gdzieś na forum czytałem, że poniżej 7 st. C w seatach się nie włącza. mylę się?
moją się też nie włancza przy niskich temp (dokładnie nie pamiętam ile stopni)
A co do znajomego to oby był dobrym znajomym bo przed kupnem powinieneś sprawdzić klimę, bo takie tłumaczenia że może to a może tamto niedział to ..... może cie kosztować pow 1000zł nawet jak dobrze pójdzie :chytry:
Miejmy nadzieję że tylko będziesz musiał nabić i filtr wymienić  :mikolaj:
Zaleś
Gość

« Odpowiedz #5 - Poniedziałek, 30.10.2006, 23:08:49 - NIEPRZECZYTANA »

A ja wszystkich co znam i mają klimę używają jej w zimę do odparowania szyb łacznie ze mną. Szyba odpraowuje w parę sekund. Nawet mechanicy zalecają włączanie klimatyzacji w zimę żeby była w ciągłym użyciu :)
Bardzo mnie zdziwiłeś, poczytaj sobie o klimatyzacji trochę skoro masz takie pojęcie :)
I mówię włąsnie o klimatyzacji manualnej
ro-dan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 30.10.2006, 23:12:23 - NIEPRZECZYTANA »

...mylisz się - nie działa poniżej +5 st.C...
Cytat: "Zaleś"
Bardzo mnie zdziwiłeś, poczytaj sobie o klimatyzacji trochę skoro masz takie pojęcie :)
I mówię włąsnie o klimatyzacji manualnej
... no właśnie Zaleś - poczytaj sobie o klimie w SEAT-ach, bo marne masz o niej pojęcie...

CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
 :arrow: cool+ :ok:
Zaleś
Gość

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 31.10.2006, 09:36:52 - NIEPRZECZYTANA »

To macie jakąś dziwną klimę bo u mnie nie ma ograniczeń temperatury, działa nawet przy -10 stopniach.
heartless Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 31.10.2006, 10:38:24 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "ro-dan"
...mylisz się - nie działa poniżej +5 st.C...

dzięki za sprostowanie.

Poz tym Zaleś powszechnie wiadomo, że klimatyzacja osusza powietrze, więc dlatego szyby pięknie odparowują. A skoro u Ciebie działa, to może masz nioryginalną, lub, co moim zdaniem bardziej prawdopodobne - może czujnik temperatury padł i nie wie, że jest poniżej 5 stopni?

W Fordach jest coś takiego jak przycisk do odparowywania szyb - włącza się max grzanie, klima i nawiew na szyby na max - wszystko 1 guzikiem..

A co do napełniania, to myślę, że jak najbardziej napełniać!! Wiosną możesz się rozczarować.. A jak jej zimą używasz, to włąściwie pytanie czym się różni zima od lata dla Twojej klimy? Jak używasz - napełniaj. JAk nie używasz i chcesz, żeby była zawsze sprawna - napełniaj!

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 31.10.2006, 10:58:14 - NIEPRZECZYTANA »

W Fordach jest coś takiego jak przycisk do odparowywania szyb - włącza się max grzanie, klima i nawiew na szyby na max - wszystko 1 guzikiem..

W seatach też jest coś takiego  :pub:

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
heartless Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #10 - Wtorek, 31.10.2006, 12:32:45 - NIEPRZECZYTANA »

Całe życie się człowiek uczy.. Niestety nie mam tego dobrodziejstwa natury, jakim jest klima, ale z tego, co zaobserwowałem, to w starszych rocznikach tego nie ma (tylko manualna klima była - przynajmniej tylko taką widziałem).

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #11 - Wtorek, 31.10.2006, 13:54:44 - NIEPRZECZYTANA »

z tego, co zaobserwowałem, to w starszych rocznikach tego nie ma

Faktycznie, wygląda, że 'magiczny przycisk' pojawił się dopiero w ibi 6L...

To ten z lewej, na dole. Pod pokrętłem regulującym nawiew.

heartless Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #12 - Środa, 01.11.2006, 02:53:33 - NIEPRZECZYTANA »

Ale to tylko przycisk kierujący nawiew na szyby!!!

[ Dodano: 2006-11-01, 02:54 ]
Jak pisałem w fordzie kumpla był taki, co od razu włączał klimę na max+grzanie na max+nawiew na szyby. Ten chyba tylko spełnia tę trzecią funkcję :(

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
Shizo
Gość

« Odpowiedz #13 - Środa, 01.11.2006, 08:42:22 - NIEPRZECZYTANA »

Mimo tego co napisane poniżej w instrukcji klimę należy włączyć od czasu do czsu zimą żeby sie przesmarowała (zgodnie z zasadą że: "narząd nieużywany zanika"). Można to zrobic w ogrzewanym garażu czy parkingu pod marketem gdzie jest powyżej tych 5st. - zakładając że zima będzie sroga!
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #14 - Środa, 01.11.2006, 09:39:06 - NIEPRZECZYTANA »

Ale to tylko przycisk kierujący nawiew na szyby!!!

No nie do końca...

Opis z instrukcji obsługi do ibizy:
Po naciśnięciu przycisku system kieruje strumień świeżego powietrza na szybę przednią oraz na szyby boczne. System klimatyzacyjny domyślnie przyjmuje, że szyba przednia jest zaparowana (lub oszroniona) i samoczynnie podejmuje działania mające na celu usunięcie zaparowania. W razie potrzeby może zatem zostać zwiększona prędkość wentylatora, obieg powietrza może zostać otwarty lub zamknięty. W szczególności wyłączony zostanie tryb pracy ECON.

Czyli nie tylko sam nawiew na szybę, ale też włączenie klimy i zwiększenie obrotów wentylatora...

Muszę powiedzieć, że to całkiem nieźle działa  ;-)

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogrzewanie, klimatyzacja. wentylacja» Klimatyzacja Napełniac na ZIME?????
Skocz do: