Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Alarmy, Piloty, Centralne zamki
»
Siłownik centralnego zamka tylnej klapy.
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Siłownik centralnego zamka tylnej klapy. (Przeczytany 11232 razy)
PrzemoPL
Użytkownik
Samochód: Ibiza 1.0 1996r.
«
Niedziela, 15.10.2006, 18:58:00 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam, mam zamiar założyć centralny także do tylnej klapy (Ibiza 96 r 3D), poprzedni właściciel ograniczył się tylko do siłowników w drzwiach. Czy może ktoś już montował i ma jakieś fotki jak najlepiej umieścić siłownik ? Zastanawiam się także nad siłownikiem elektromagnetycznym, czy da się go także założyć i bezproblemowo używać w Ibi ? Bo różnica w cenie jest spora, zwykły slave do 10 zł a elektromagnet. 50- 60 zł.
uszek
OOOO
Użytkownik
Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX
«
Odpowiedz #1 -
Niedziela, 15.10.2006, 19:18:19 -
NIEPRZECZYTANA
»
NO ja musiałem dokupic zamek specjalny dedykowany do podłączenia centralnego i działa bez problemu jak bede mogł to Ci pstrykne fotki. Za zamek dałem 130zł orginał Valeo u dystrybutora a poszukaj na forum był opis tego
Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....
<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
PrzemoPL
Użytkownik
«
Odpowiedz #2 -
Niedziela, 15.10.2006, 21:48:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
Szukałem już na forum i znalazłem zdjęcie założonego siłownika, tyle tylko ze nie ma opisu montażu, ani czy to jest jakiś dedykowany czy uniwersalny (na oko wygląda na uniwersalny). Generalnie kiełkuje mi w głowie pomysł jak to zamocować itp. ale pomyślałem ze napisze post może ktoś jeszcze jakieś uwagi swoje napisze itp.
uszek
OOOO
Użytkownik
Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX
«
Odpowiedz #3 -
Poniedziałek, 16.10.2006, 08:25:23 -
NIEPRZECZYTANA
»
ogolnie to wszytsko to sa siłowniki uniwersalne elektromagnetyczny jest chyba na linke a z nia mozesz miec poroblem tu trzeba ciegna i popatrz od spodu jak działą zamek wwywiercisz w takim czyms dziurke i powinno działac no chyba ze masz wkłądke wytarta to bedzie problem bo sie nie bedzie chciało od spodu obrocic pozdrawiam
Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....
<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
Marmas
Użytkownik
Samochód: Ibiza '94 1.4 ABD CLX
«
Odpowiedz #4 -
Poniedziałek, 16.10.2006, 09:37:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
Hej już kilka razy o tym pisałem bo chciałem sobie założyć też. Było kilka fotek ale pomyślałem że sam coś wymyśle. I tak mam 2 siłowniki w klapie uniwersalne 1 jest do otwierania na guzik z auta a drugi jest podlączony pod centralny z drzwi. Elektromagnes jest drogi a uniwersalny spełnia moje oczekiwania. Jak wykręcisz zamek i sie mu przejżysz to w dzwigience jest miejsce do podłączenia wodzika więc problem znika. W niedziale porobie zdjęcia i dam troche opisu
Marmas
Użytkownik
«
Odpowiedz #5 -
Niedziela, 22.10.2006, 20:33:10 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzisiaj niestety nie miałem czasu ale w najbliższym czasie jak tylko znajde chwile to zrobie fotki
PrzemoPL
Użytkownik
«
Odpowiedz #6 -
Niedziela, 22.10.2006, 21:51:43 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ok, rozumiem, ale w miare możliwości bardzo bym Cie o to prosił.
Marmas
Użytkownik
«
Odpowiedz #7 -
Poniedziałek, 30.10.2006, 22:22:56 -
NIEPRZECZYTANA
»
Hej spróbuje zamieścić fotki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/24bd415d62824469.html
2 zdjęcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a14a42cf83272470.html
3 zdjęcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/111ea79207a738aa.html
4 zdjęcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6184517a7ef00d29.html
Tu są zdjęcia patent może prymitywny ale działa. Jak widać na obrazkach silowniki są dwa jeden jest połączony pod centralny z drzwiami a drugi służy do otwierania zamka ze środka auta za popocą guzika.Ogólnie zasada jest prosta zaczne od centrala połączonego z drzwiami, a więc który otwiera zamek klapy razem z zamkami drzwi.
Na jednym zdjęciu widać charakterystyczną blaszkę ja zrobiłem ją z aluminium w kształcie kropli.
I od tego właściwie trzeba zacząć tzn od dorobienia tej blaszki. Na obu końcach są wywiercone dziurki ok 3,5 - 4mm. Jeden koniec łączymy z językiem do otwierania klapy (widoczny po zdjęciu tapicerki) ja skręciłem to śrubką ale nakrętka musi być zakątrowana aby sie nie wykręcała. Na drugim końcu blaszki też robimy dziurke ok 4-5 mm na wodzik. Następnie dopasowujemy siłownik (ten po lewej stronie na widoku ogólnym) tak aby zgrać to z zalożoną blaszką. Ogólna zasada działania jest taka że siłownik przesuwa w/w blaszke która widać na zdjęciu pt widok przy zamkniętym zamku klapy przesuwa się w prawo lub w lewo powodując zbliżenie
lub oddalenie z zamkiem na kluczyk a wlaściwie z częścią roboczą widoczną na zdjęciu. Jako wodzików nie użyłem orginalnych wodzików z zestawu centralnego tylko wodzik z otwierania drzwi z malucha, gdyż łatwiej jest go uformować i nadać mu właściwy kształt. Jest to troche zabawa żeby to zgrać razem ale cierpliwość sie opłacała. Po założeniu wkład zamka ma być w pozycji pionowej czyli zamknięty bo otwiera go centralny chyba że ktoś chce to może kluczykiem, ale trzeba pamiętać aby zamknąć potem kluczyk z powrotem (do pionu) bo centralny wtedy nie spełnia swojej roli. Należy też uważać bo np w mojej Ibizie tapicerka z klapy ma ma wnękę do łapania i zamykania klapy więc trzeba to uwzględnić przy zakładaniu siłownika bo możemy wszystko dopasować a nie chce na koniec tapicerka wejść na swoje miejsce
Więc trzeba to uwzględnić na początku. Z drugim silownikiem też jest troche zabawy tyle że nie trzeba robić żadnych blaszek, gdyż jak wyciągniemy zamek i pociągniemy blaszkę z zamka w pozycję otwartą zauważymy że język otwierania jest zaopatrzony z boku (na zdjęciu nie widać )w dziurke do założenia wodzika i znowu chwile zabawy aby dopasować to razem i aby nie kolidowały razem siłowniki i wodziki potrzeba cierpliwości troche ale warto jak już wyżej wspomnialem. Na temat podłączenia nie będę sie rozpisywać bo jest to proste jak ktoś ma założony centralny uniwersalny poprostu przeciągnąć kabelki i podłączyć do kabli które już mamy w drzwiach. Drugi siłownik jest łatwiejszy do podłączenia bo wystarczy jeden kabel do przodu pociągnąć, podłączyć do przełącznika (który zastosujemy do otwierania klapy)drugi przykręcić do masy w klapie. To na tyle jak są jakieś uwagi, pytania lub porady w tym temacie to piszcie . Acha na zdjęciu przy zamku to to nie są korniki tylko konserwacja
okifax
Świeżak
Samochód: Cordoba '96, 1.4 AEX
Cordoba - bagażnik - centralny
«
Odpowiedz #8 -
Poniedziałek, 21.07.2008, 13:18:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
Mam w swojej cordobie centralny (nie fabryczny) i brakuje mi w nim otwierania klapy bagażnika. Czy istnieje możliwość dołożenia siłownika (może ktoś wie jaki?), tak by otwierał się bagażnik? Próbowałem szukać na alledrogo, ale cosik nic nie znalazłem ... Dorabiał już ktoś coś takiego?
Jak zwykle niezwykle dokładnie i szczerze
daniels81
Gość
Odp: Siłownik centralnego zamka tylnej klapy.
«
Odpowiedz #9 -
Poniedziałek, 21.07.2008, 13:38:17 -
NIEPRZECZYTANA
»
Scalone... tu masz jeszcze instrukcje:
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=6066.msg70507#new
, jak jeszcze użyjesz szukajki to nie jeden temat znajdziesz...
okifax
Świeżak
Samochód: Cordoba '96, 1.4 AEX
Odp: Siłownik centralnego zamka tylnej klapy.
«
Odpowiedz #10 -
Poniedziałek, 21.07.2008, 14:20:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
OK, piękne dzięki za link ... Szukałem "centralny, bagażnik" stąd może nie od razu "doszukałem się" ...
Tylko czy taki siłownik da się zaadoptować do mojej Cordoby?
Jak zwykle niezwykle dokładnie i szczerze
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Alarmy, Piloty, Centralne zamki
»
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Tematyczne
-----------------------------
===> Ubrania klubowe
===> Ramki klubowe
===> Naklejki klubseata.pl
===> Kalendarze, kubki, flagi klubowe
===> Plakietki i breloki klubowe
=> Spotkania i zloty lokalne
===> Historia Marki