+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka EPC
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontrolka EPC  (Przeczytany 284977 razy)
Asiunia
Świeżak

« Niedziela, 24.09.2006, 10:43:57 - NIEPRZECZYTANA »

Witajcie

Dziś, po przekręceniu kluczyków do pierwszej pozycji, zapaliła się i nie zgasła tak naj zwykle kontorlka EPC. Dopiero po zapaleniu silnika zgasła.

Co to może oznaczać?
Czy trzeba wymienić czujnik przy pedale gazu czy wystarczy przeczyścić??

Dzieki

.....Bo fantazja jest od tego aby bawić się na całego......
robertvario Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: cordoba Vario 2000 1.4 AKK

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 24.09.2006, 12:32:18 - NIEPRZECZYTANA »

u mnie ta sama kontrolka świeciła ciągle ale opis z instrukcij do seata mówiło pedale przyspieszenia a po podłączeniu komputera diagnostycznego błędny sygnał z czujnika pedału chamulca po wynianie czujnika po przekręceniu w pozycję 1 stacyjki jest włączona po zapaleniu silnika gaśnie  
Pozostało mi jeszcze wykasowanie z pamięci sterownika ale koszy 50zpl to jednak dużo i to za każdym razem to stanowcz sporo

Rob
wsk
Świeżak

Samochód: Cordoba '03 1.4 Stella

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 24.09.2006, 13:56:33 - NIEPRZECZYTANA »

od pół roku kulam się z tą kontrolką ( ESP + kontrolka uszkodzenie elektryczne silnika ) byłem w ASO serwisie SEAT-a wykasowali za 70 zł. i powiedzieli że to od brudnego paliwa po godzinie jazdy znowu zapaliła i tak już mam gaśnie samoczynnie i znowu się po jakimś czasie zapalają później gaśnie ESP i zostaje UES i ona po jakimś czasie gaśnie i za trochę znowu zaczeło mnie to męczyć ale sama myśl o ASO i wydatku 70 zł. odalla zmęczenie kumpel w Oplu ma ten sam problem poradził mi żebym się przezwyczaił no i poszłem na ten układ zobaczymy komu się znudzi od trzech dni sukces nie pali ale jak znam swoje szczęście..... :sad:  :satan:
spróbuj wykasować i zobaczysz co dalej Pozdrowienia
ArtB
Świeżak

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 23.11.2006, 09:14:25 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "wsk"
od pół roku kulam się z tą kontrolką ( ESP + kontrolka uszkodzenie elektryczne silnika ) byłem w ASO serwisie SEAT-a wykasowali za 70 zł. i powiedzieli że to od brudnego paliwa po godzinie jazdy znowu zapaliła i tak już mam gaśnie samoczynnie i znowu się po jakimś czasie zapalają później gaśnie ESP i zostaje UES i ona po jakimś czasie gaśnie i za trochę znowu zaczeło mnie to męczyć ale sama myśl o ASO i wydatku 70 zł. odalla zmęczenie kumpel w Oplu ma ten sam problem poradził mi żebym się przezwyczaił no i poszłem na ten układ zobaczymy komu się znudzi od trzech dni sukces nie pali ale jak znam swoje szczęście..... :sad:  :satan:
spróbuj wykasować i zobaczysz co dalej Pozdrowienia

Dziś w Ibizie mojej żony pojawił się podobny problem. Jest tylko ta różnica że czuję że nie chodzi na jeden cylinder. Świeci się EPC i pomarańczowa kontrolka silnika. Trochę podejrzewam paliwo, bo w poniedziałek żona zatankowała na Auchan po 3,54 za litr. Może macie więcej informacji w tym temacie. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 23.11.2006, 09:18:53 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "ArtB"
Dziś w Ibizie mojej żony pojawił się podobny problem. Jest tylko ta różnica że czuję że nie chodzi na jeden cylinder. Świeci się EPC i pomarańczowa kontrolka silnika. Trochę podejrzewam paliwo, bo w poniedziałek żona zatankowała na Auchan po 3,54 za litr. Może macie więcej informacji w tym temacie. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

Jeżeli EPC świeci się i są problemy z silnikiem to może być wina złego paliwa... Jeżeli kontrolka świeciłaby się bez objawów silnikowych to przyczyną może być brak świateł stopu lub uszkodzony czujnik przy pedale hamulca...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
dominik Mężczyzna
SEATpassion
Użytkownik

Samochód: Toledo 1M

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 23.11.2006, 19:19:13 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
Jeżeli pali się kontrolka EPC i elektryka w silnikach benzynowych to prawdopodobnie uszkodzeniu uległ czujnik świateł stopu lub niedługo wysiądzie(komputer tego nie informuje że się psuje)-miałem ten sam problem w 6L i po wtmianie jest ok.
A w dislach w\g książki ASO to coś z świecami,ale do końca nie wim bo mam benz.
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 23.11.2006, 19:28:02 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "dominik"
A w dislach w\g książki ASO to coś z świecami,ale do końca nie wim bo mam benz.

Dieselki nie mają kontrolki EPC w tym miejscu mają kontrolkę od świec żarowych...

ArtB
Świeżak

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 23.11.2006, 20:54:55 - NIEPRZECZYTANA »

Właśnie przed chwilą popatrzyłem w przepustnicę i widać w niej b.dużo czarnego nalotu. Może to jest przyczyną problemu? Jurto na 10 umówiłem się na diagnostykę, więc po tym podzielę się wnioskami.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-11-24, 19:02 ]
Już wszystko wiadomo. Uszkodziła się cewka na jednej ze świec. To już trzecia. Teraz już na wszystkich trzech cylindrach mam wymienione. Pierwsza we wrześniu 2005, druga w marcu 2006.
Trochę zmyliła mnie kontrolka EPC, dlatego nie podejrzewałem cewki, ale ważne że już jeździ jak powinien.

Pozdrawiam
toper
Gość

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 29.01.2007, 11:06:15 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, własnie żona mi powiedziała, że znowu w korku jej się kontrolka EPC zapaliła :(
Czy to coś groźnego? Czytałem w instrukcji, że to elektroniczny pedał gazu, z kolei na forum znalazłem jakieś informacje, że to może być kontrolka od TCS, ale przecież pewnie nie mam TCS w Ibizie Stella z silnikiem 1.4 60KM ;-)

Pozdrawiam
Toper
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #9 - Poniedziałek, 29.01.2007, 11:15:24 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "toper"
Witam, własnie żona mi powiedziała, że znowu w korku jej się kontrolka EPC zapaliła :(
Czy to coś groźnego? Czytałem w instrukcji, że to elektroniczny pedał gazu, z kolei na forum znalazłem jakieś informacje, że to może być kontrolka od TCS, ale przecież pewnie nie mam TCS w Ibizie Stella z silnikiem 1.4 60KM ;-)

Coś kiepsko przeszukiwałes forum :P

Kontrolka TCS może oznaczać też:
1) brak świateł stop,
2) uszkodzony czujnik przy pedale hamulca.

:ok:

toper
Gość

« Odpowiedz #10 - Poniedziałek, 29.01.2007, 13:28:02 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KYS"

Coś kiepsko przeszukiwałes forum :P

Kontrolka TCS może oznaczać też:
1) brak świateł stop,
2) uszkodzony czujnik przy pedale hamulca.

:ok:

oj szukalem, szukałem.
To co napisałeś znalazłem i zapomniałem :( :( :( skleroza sprawdzę stopy i ten czujnik.
Ale ta kontrolka nie pali się permanentnie, po jakimś czasie gaśnie, czy to coś pomaga w diagnozie? jakby to były stop to by chyba już nie zgasła?

Pozdrawiam
Toper
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #11 - Poniedziałek, 29.01.2007, 13:32:43 - NIEPRZECZYTANA »

Ale ta kontrolka nie pali się permanentnie, po jakimś czasie gaśnie, czy to coś pomaga w diagnozie? jakby to były stop to by chyba już nie zgasła?

Znajomy miał tak w leonie, że kontrolka EPC raz zapalała się raz gasła - okazało się, że czujnik przy pedale hamulca był uszkodzony i raz działał poprawnie, a raz powodował zapalenie się kontroli EPC...

Po wymianie czujnika problem zniknął  ;-)

toper
Gość

« Odpowiedz #12 - Poniedziałek, 29.01.2007, 13:49:13 - NIEPRZECZYTANA »

Znajomy miał tak w leonie, że kontrolka EPC raz zapalała się raz gasła - okazało się, że czujnik przy pedale hamulca był uszkodzony i raz działał poprawnie, a raz powodował zapalenie się kontroli EPC...

Po wymianie czujnika problem zniknął  ;-)

Czyli to by wskazywało na czujnik raczej, bo dzieje się to w korkach, czyli wtedy gdy się używa hamulca i błąd ma okazję się ujawnić.
Wiele taki czujnik może kosztować? Rzuca się jakoś w oczy jak się tam zajrzy, czy tez trzeba go szukać?

Pozdrawiam
Toper
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #13 - Poniedziałek, 29.01.2007, 15:19:10 - NIEPRZECZYTANA »

Wiele taki czujnik może kosztować?

Cena 30,40zł brutto w intercarsie.

Rzuca się jakoś w oczy jak się tam zajrzy, czy tez trzeba go szukać?

Można spróbować wyjąć, wyczyścić i sprawdzić, czy coś zmieni się  ;-)

toper
Gość

« Odpowiedz #14 - Poniedziałek, 29.01.2007, 16:16:42 - NIEPRZECZYTANA »

Można spróbować wyjąć, wyczyścić i sprawdzić, czy coś zmieni się  ;-)

Wielkie dzięki!!!

Pozdrawiam
Toper
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka EPC
Skocz do: