+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Instrukcje, poradniki, informacje» Zabudowa
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zabudowa  (Przeczytany 8465 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Piątek, 14.07.2006, 16:41:33 - NIEPRZECZYTANA »

Hej. Przygotowałem małą instrukcje jak zrobić zabudowe za ok 100-150pln tak żeby grało to znośnie i nie zajmowało bagażnika :) Są różne szkoły. Jedni robią płaski przód z mdf'u ale my z kumplem zrobiliśmy zarówno tył jak i przód z żywicy. Czas roboty ok 5 godzin.

Przykład z Cordoby 96 ;)
PS: Na fotkach jest kumpel z KD któremu jestem wdzięczny za pomoc - pozdrawiam ;)

1. Gromadzenie i przygotowywanie materiałów

- 1 góra 2 litry żywicy oraz utwardzacz + coś szklanego do mieszania tych składników (plastik pójdzie z dymem)
- włókno szklane (ze 2m^2)
- szklanka talku (ponoć dodanie talku przyspiesza twardnienie no i zwiększa wytrzymałość)
- pędzel
- rozpuszczalnik coby w przerwach moczyć w nim powyższy punkt ;)
- taśma do paczek
- troche mdf'u
- troche elestycznych materiałów
- kleje (na gorąco + butapren)
- jakaś wyrzynarka i szlifierka
- chłodziwo (najlepiej Żubr)
- w razie konieczności jakaś masa bitumiczna

2. No to jazda do bagażnika

Wchodzimy do bagażnika i zaczynamy się z tym wszystkim bawić. Wyklejamy taśmą do paczek miejsce w którym bedziemy robili forme.

3. Następnie przykładamy włókno i mażemy go żywicą.

4. Po stwardnieniu pierwszej warstwy wyjmujemy formę.

Następnie odklejamy taśmę, czasami zostaje w bagażniku.

5. Kładziemy jeszcze ze 2 warstwy

6. No i wyrównujemy kanty

7. Następnie wycinamy z mdf'u pierśnień pod głośnik

8. Coby osadzić go na patykach :)

9. Smarujemy panel klejem i naciągamy na formę jakiś cieński elastyczny materiał

10. Następnie powtarzamy manewr z żywicą (2-3 wartswy)

11. A po utwardzeniu znowu obrabiamy nasze ustrojstwo i uszczelniamy (najlepiej od środka) jakieś ewentualne lewe dziurki.

12. Następnie naciągamy jakiś materiał wykończeniowy (oczywiście wczesniej smarujemy zabudowe np butaprenem)

13. No i bawimy się jeszcze w drobną kosmetykę

14. W rezultacie wychodzi nam coś takiego

PS: Materiały kosztowały mnie ok 100pln a głośnik (Alpharw LW 1000) 50pln. Kupiłem go z założenia jako coś na przetrwanie ale szczerze powiem, że chyba jest mnie on w stanie zadowolić i pewnie zastanie na jakiś czas. PS: Głośnik powinien miec parametr VAS tak max 60 l bo inaczej moze się udusić w takiej zabudowie bo nie ma ona zbyt dużego litrażu. u mnie moze wyszło 15-20 litrów.

PS2: Odnośnie masy bitumicznej to my troszeczkę się śpieszyliśmy z robotą no i na koniec były jeszcze z tyłu lekkie przedmuchy dlatego pociągnąłem tył litrem masy bitumicznej no i gra to teraz zdecydowaniej lepiej

UWAGA dla tak samo mądrych jak ja lub mniej ;) Ja konkretnie tył uszczelniałem masa do spoiw, która zastyga po uwolnieniu rozpuszczalnika. No i połowa chyba się uwolniła do mojego ciała bo w nocy przez pół godziny tamowałem krew z nosa  :zakrecony: Lepiej takie zabiegi robić w dobrze wentylowanych pomieszczeniach  :hmm:

15. W miedzy czasie możemy wytłumić lekko klape bagażnika i uszczelnić boczki w drzwiach coby sztywniej siedziały

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Instrukcje, poradniki, informacje» Zabudowa
Skocz do: