Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Car Audio
»
Podłączenie radia
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
3
...
7
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Podłączenie radia (Przeczytany 83453 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jaca
Gość
Podłączenie radia
«
Środa, 12.10.2005, 14:48:20 -
NIEPRZECZYTANA
»
jak macie podłaczone radia ?? czy fabrycznie jest tak że gra bez kluczyka ?? przyzwyczajony jestem, że po kluczyku sie włacza i prawde mówiac kur*** mnie bierze, gdy za kazdym razem musze właczyc i wyłaczyc radio... w kostce nie mam pradu "po kluczyku".. wszedzie jest na stałe... jest mozliwosc przerobienia tego ?? czy moze u mnie juz jest przerobione, tylko nie tak jak ja bym chciał..
Shizo
Gość
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #1 -
Środa, 12.10.2005, 16:26:00 -
NIEPRZECZYTANA
»
mam to samo z tym że radio przestaje grac po wyłaczeniu silnika ale pali się wyświetlacz.Też muszę właczac i wyłączac radio powerem.Ach te SX-y !!! W kostce ktoś zamienił przewody zacytuję z furum na
www.elektroda.pl
: "Podejrzewam ze na jednym z tych przewodów napięcie jest bez przerwy a na drugim dopiero po przekreceniu kluczyka. Sprawdź miernikiem i podłącz to tak ze przewód na ktorym jest napięcie bez przerwy do podtrzymywania pamięci a ten drugi do zasilania"
[
Dodano
: 2005-10-12, 17:28
]
Szczegóły tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=338214&highlight=seat
jaca
Gość
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #2 -
Środa, 12.10.2005, 17:00:42 -
NIEPRZECZYTANA
»
u mne nie ma na zadnym przewodzie dodatkowego pradu "po kluczyku".. prad jest na stałe... wiec radio stale chce grac a ja nie chce
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #3 -
Środa, 12.10.2005, 17:42:10 -
NIEPRZECZYTANA
»
No to UWAGA !!!!
Nie każdy jest WIELKIM ELEKTRONIKIEM ( z Pana Kleksa ).
Radio mam podłączone pod złącze ISO. Każdy odbiornik, który ma takie wejście , może bezproblemowo zostać pod niego podłączony. I tu się zaczynają lekkie schody. Po takowym podłączeniu radio nie posiada efektu pamięci i co za tym idzie - działa tylko przy włączonej stacyjce i za każdym razem trzeba je ustawiać. Każdy taki odbiornik posiada przewód MEMORY ( chyba różowy - wystarczy sprawdzić na naklejce na radiu ). Przewód ten należy podłączyć do "+". W instalacji ISO są 2 "+". Jeden pod stacyjką a drugi z akumy. I ten przewód memoru należy właśnie podpiąć pod ten z akumy. Takie zwarcie kabli robi się tuż za radiem przed podłączeniem do kostki ISO.
Polecam bardzo dobrą lekturę w tym temacie :
http://www.studio24.prv.pl/
Problem moze się jeszcze dodatkowo pojawić w przypadku łapania fal radiowych.... ale o tym później.
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać
- SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
jaca
Gość
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #4 -
Środa, 12.10.2005, 18:08:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
punchoo... thx
ale chyba nie czytasz
kostke ISO juz rozebrałem dawno... pisałem ,ze nie mam dwóch plusów w instalacji.. mam tylko jeden i on jest rozgałeziony na memory i na zwykły plus... nie pojawia sie NIGDZIE prad po przekreceniu kluczyka :| i pytam czy to normalne w seatach czy u mnie ktos sobie rzeźbił
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #5 -
Środa, 12.10.2005, 18:39:51 -
NIEPRZECZYTANA
»
Rzeżba - w takim wypadku podłącz się do jakiegoś plusa - idącego bezpośrednio z akumy i koniecznie załóż bezpiecznik na taki przewód.
Cholera co za ludzie rzeźbią w tych
SX'ach
.
Powodzenia !!!
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
jaca
Gość
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #6 -
Środa, 12.10.2005, 19:21:50 -
NIEPRZECZYTANA
»
nadal nie czytasz
własnie tak mam podłączone i chciałbym to zmienic
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #7 -
Środa, 12.10.2005, 19:27:46 -
NIEPRZECZYTANA
»
Robie dużo rzeczy naraz i czytam między wierszami.
No tak doczytałem ze zrozumieniem. Masz wszystko podpiete ze stałego prądu z akumy i wk****a Cie migajaca dioda po ściągnięciu panelu.....
Bo inaczej nie rozumiem Twojego problemu.
Na "+" spod stacyjki powinno być podpiete radio ( to prawidłowe podłączenie - zabezpieczające przed przepięciami ) ale komu się chce np. na postoju słuchać przy włączonej stacyjce ???
To może być w takim razie problem radia. A jak wyłączysz radio i zgasisz auto i potem ponownie odpalasz - to czy po przekręceniu stacyjki samo się włącza ???
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
Shizo
Gość
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #8 -
Środa, 12.10.2005, 19:31:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wiem że już się wkurzyłeś tymi wszystkimi idiotycznymi radami o podłączeniu "bezpośrednio z akumy" więc dla pocieszenia w moim SX też nie ma plusa po kluczyku (specjalnie teraz byłem sprawdzić z miernikiem w kostce-a mecz za moment) trzeba będzie pociągnąć z jakiegos innego obwodu. Na razie mam stare radia panasonica i nie wnikałem w audio ale jestem ciekawy jak fabryczne 6 głosników gra z jakimś lepszym odtwarzaczem(o ile masz te fabryczne)? Wydaje sie że najgorsze są z tyłu w półce...
[
Dodano
: 2005-10-12, 20:33
]
...acha i lepsze radio oczywiście
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #9 -
Środa, 12.10.2005, 19:34:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
Zdążyłem wymienić i uzupełnić - pozostał jeszcze tył - ale nie chce mni sie na giełdę podjechać
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
Jobski
Użytkownik
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #10 -
Środa, 12.10.2005, 19:43:21 -
NIEPRZECZYTANA
»
jaca fabrycznie są 2 plusy
1 3 5 7
2 4 6 8
1 powinien być + po kluczyku
6 + stały
tak jest przynajmniej w fabrycznych instalacjach które miałem w obu cordobach
wszystko jeszcze zależy od radia Balupunkty mają zamienione te dwa +, alpine ma tak jak kostka ISO
Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #11 -
Środa, 12.10.2005, 19:49:30 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dlatego dałem wyżej link do podłączeń różnych aut - trzeba trochę pogłówkować i wszystko będzie OK, Ja nad tematem siedziałem 2 tyg.
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
jaca
Gość
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #12 -
Środa, 12.10.2005, 19:50:06 -
NIEPRZECZYTANA
»
oj punchoo.... punchoo....
pisałem ze prad po kluczyku nie pojwawia sie NIGDZIE
wiec jak moze sie radio właczyc...
Cytat: "punchoo"
Na "+" spod stacyjki powinno być podpiete radio ( to prawidłowe podłączenie - zabezpieczające przed przepięciami ) ale komu się chce np. na postoju słuchać przy włączonej stacyjce ???
w poprzednim samochodzie miałem ze po przekreceniu na raz grało radio a na dwa dopiero zapalały sie kontrolki... wydaje mi sie to logiczne
a skoro to był o 7 lat starszy ford wiec myslałem, że w seacikach tez to jest tylko u mnie ktos namieszał... rozpusta by było ,że radio gasnie po wyjeciu kluczyka ale mozesz je manualnie właczyc...
ale nic.. bede dalej je recznie wyłaczał i właczał..
[
Dodano
: 2005-10-12, 21:23
]
Cytat: "Jobski"
1 powinien być + po kluczyku
6 + stały
thx
jutro lookne.. instalka wyglada na fabryczna.... wszystko idzie w rurze izolacyjnej..
radio mam pioneer'a deh 2300r + ustrojstwo cos w tym stylu
http://www.swistak.pl/aukcje/1055630.html
[
Dodano
: 2005-10-13, 18:23
]
wiec tak... dopadłem chochlika.. no prawie... znalazłem plus po kluczyku...taki cienki fioletowy przewodzik był w pinie 7
nie nic.. przepiałem.... gra pieknie
uruchomiłem silnik... radyjko w momencie uruchamiania sie wyłaczyło.... za chwilke sie właczyło.. no pieknie... ruszyłem... zgasło... co jest ?? hhmm.. wyjąłem radio.. nie ma pradu.. co jest ??? tak jakby cos co wyłacza prad podczas uruchamiania "myslało" ze rozrusznik cały czas pracuje... i dupa blada.. radyjko nie gra....
Shizo
Gość
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #13 -
Piątek, 14.10.2005, 17:30:00 -
NIEPRZECZYTANA
»
sprawdziłem u siebie w takiej samej bryce śa dwa plusy "po kluczyku" w kostce chociaż zamienione ale to nie problem.Jak kupie porządne radio i będzie na opak to sobie zamienię. No więc u Ciebie powinny być gdzieś te kabelki także.
jaca
Gość
Podłączenie radia
«
Odpowiedz #14 -
Piątek, 14.10.2005, 17:40:39 -
NIEPRZECZYTANA
»
byłem dzis u fachowca... rozpruł izolacje i odnalazł uciety kabelek z plusem po kluczyku... ktos cos kombinował..
Cytat: "punchoo"
ale komu się chce np. na postoju słuchać przy włączonej stacyjce ???
tak nie powinno byc.. wystarczy (podobno) włozony kluczyk.. tak maja wszystkie z grupy VAG, jezeli jest inaczej to padniety jest zamek elektryczny (czy jakos tak) w stacyjce... to samo dotyczy brzeczyka od swiateł... nie powinien brzeczec dopuki jest kluczyk włozony.. dopiero po wyjeciu kluczyka ze stacyjki powinno sie radio wyłaczyc i brzeczec ze masz swiatła właczone... niewiem jak to sie ma do el. szyb i innych dodatków działajacych tylko po kluczyku
Strony: [
1
]
2
3
...
7
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»