Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem ze zmianą biegów. Altea, 2007, 1.9tdi 105, Automat  (Przeczytany 539 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
GiGolss Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Altea, 2007, 1.9 TDI 105KM

« Niedziela, 29.10.2023, 14:55:42 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich. Mam- w moim przekonaniu nietypowy problem z automatyczną skrzynią biegów w samochodzie. Skrzynia 6 biegowa DSG.
Problemem jest zmiana biegów, najczęściej z 3 biegu na 4, a jak uda mu się zmienić na 4 to po 100/200 metrach redukuje bez powodu dlatego też już przyzwyczaiłem się do zmiany na manuala przy 3 biegu.
Zauważyłem pewną zależność, że przy przekroczeniu 120/130 km/h włączają się 3 kontrolki które widać na zdjęciu. W tym momencie z manuala wbijam na automat i skrzynia działa idealnie bez problemów, aż do momentu zgaszenia silnika.
Skrzynia czy to na manualu czy automacie jak zaczyna działać biegi wbija gładko, nieodczuwalne, nic nie szarpie. Wcześniej mechanik mówił że problemem może być mechatronika, ale wychodzi na to, że problemem może być coś innego dlatego też taki dział wybrałem.
Komputer nie wskazywał i nie wskazuje żadnych błędów na skrzyni biegów.

Jeżeli ktoś mógłby coś poradzić, wskazać kierunek- chętnie przeczytam propozycje. Jeżeli potrzeba dodatkowych informacji dajcie znać.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Problem ze zmianą biegów. Altea, 2007, 1.9tdi 105, Automat
Skocz do: