Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Brak 5 biegu. Seat altea 1.9 TDI. Jaką skrzynię kupić  (Przeczytany 3464 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
titamida Mężczyzna
Świeżak

Samochód: SEAT ALTEA 1.9 TDI BJB 2005r (ten szybszy bo czerwony)

« Niedziela, 20.08.2023, 14:26:23 - NIEPRZECZYTANA »

Witajcie.
Przeszukałem forum i albo źle szukałem albo nie znalazłem odpowiedzi.

2 dni temu sama z siebie padła 5-tka. Wsteczny i 1 do 4 jest ok. Piatka wchodzi ale jak puszczam sprzęgło jest zgrzyt. Na wolnych obrotach coś hałasuje (nie łożysko oporowe) a jak wcisnę sprzęgło cichnie. Na wolnych obrotach bez sprzęgła jak dam na 5 to zaczyna zgrzytać.

Wiadamo naprawa odpada. Chę kupić jakąkolwiek skrzynię od VAG 1,9 tdi i tu pytanie. Czy podejdzie każda jedna? Czy one są PLUG&PLAY? Skrzynie dostępne od 300 zł nawet 6-cio biegowa widziałem.

Z góry dziękuję za pomoc.

stefanm37 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat, 2009

« Odpowiedz #1 - Środa, 03.01.2024, 13:14:27 - NIEPRZECZYTANA »

Ja bym spróbował zamówić przez internet, ale bardziej dostosowaną do samochodu, może na allegro się uda, bo tak to brak mi pomysłu, ale ewentualnie można przedzwonić do warsztatu, gdzie mechanik na pewno doradzi, jaką najlepiej kupić. Ja osobiście bym się bał kupować każdą inną
 Ciągłe, notoryczne wklejanie linków reklamowych!
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 18.01.2024, 13:55:07 wysłane przez KYS » Zapisane
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #2 - Piątek, 02.02.2024, 11:59:41 - NIEPRZECZYTANA »

kiedyś podobną sytuację miałem ale w cordobie ,nie wiem jak wyglada Twoja skrzynia ale tam był taka pokrywka na 3 śrubki i jak się ją odkręciło to można było się dostać do wałków, wtedy okazało się że wytarło się łożysko igiełkowe na kole biegu 5 i kółko opadło nie zazębiając o wałek i był zgrzyt, tam wystarczyło wymienić łożysko igiełkowe i kółko biegu 5 na nowe (inne, używane) i skrzynia wracała do życia, ale to było lata temu i inna generacja skrzyń.

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Brak 5 biegu. Seat altea 1.9 TDI. Jaką skrzynię kupić
Skocz do: