+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Duże spalanie
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 ... 14   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Duże spalanie  (Przeczytany 143179 razy)
narol1
Gość

« Środa, 21.06.2006, 17:44:10 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem SEATA Ibiza 1L z 2001r. Ku mojemu zdziwieniu samochód pali w mieście 9 litrów :shock: . Auto jest powypadkowe (co okazało sie juz niestety po zakupie). PYTANIE - Co moze być temu przyczyną i czy mozna temu jakoś zaradzić (jakaś regulacja, przykreceniu troche kurka z paliwem?). Z moich ustaleń normalnie w mieście powinien palić max 7litrów). Chce wybrać sie do autoryzowanego serwisu ale chciałbym najpierw popytac u róznych źródeł. aha .. na trasie jeszcze nie miałem okazji dokładnego sprawdzenia.
                                                          Dziękuje z góry za informacje Piotr z Płocka
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1 - Środa, 21.06.2006, 19:14:35 - NIEPRZECZYTANA »

1L to mowiles o pojemnosci ? :satan:

to nie wierze ze w ibi spalisz 7 w lecie poprostu to maly silnik mocno obciazony masa samochodu wiec uwazam ze spalnie masz w normie  :ok:

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #2 - Środa, 21.06.2006, 19:16:51 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "DeDeK"
1L to mowiles o pojemnosci ? :satan:

to nie wierze ze w ibi spalisz 7 w lecie poprostu to maly silnik mocno obciazony masa samochodu wiec uwazam ze spalnie masz w normie  :ok:

Dokładnie ja w swojej mam ok 8 litrów przy spokojnej jezdzie a 1litrowy silnik olaboga jak sie tym da jezdzic?

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
leszem
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95, 1.4 ABD

« Odpowiedz #3 - Środa, 21.06.2006, 19:21:55 - NIEPRZECZYTANA »

Teoretycznie powiniem trochę mniej palić, ale miasto to miasto i takie spalanie to raczej norma. Sprawdź na trasie i będziesz wiedział ile pali. :pub:

Ibiza 1.4/95 ABD

Czarna jak smoła
joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #4 - Środa, 21.06.2006, 19:50:50 - NIEPRZECZYTANA »

pali prawidlowo  slabszy silnik  ,  czescie tyrzeba go wkrecac by auto chcialo jechac  , waga auta  itp    jednak jak widac niezawsze  niska pojemnosc znaczy male spalanie

woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #5 - Środa, 21.06.2006, 20:49:43 - NIEPRZECZYTANA »

Według mnie pali Ci jak najbardziej w normie. Niestety jak już koledzy powiedzieli wyżej tak to jest z małymi silnikami. W trasie najprawdopodobniej będzie spalanie dużo niższe niż dla silnika np. 1,6 (ale przy równej jeździe) :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
MlodY01
Gość

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 03.09.2006, 16:10:12 - NIEPRZECZYTANA »

Koledzy napiszcie co moze byc przyczyna dużego spalania :?:  Wczesniej palil po miescie miedzy 6 -7 litrow  a teraz pali ponad 8  :!:  :!:  Silnik napewno dogrzany, nie wiem sprawidzic filtry powietrza i paliwa? moze ta siatka kolo pompki paliwa? Jakby podpiać pod VAG-a to wykazało by coś :?:
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 03.09.2006, 20:40:23 - NIEPRZECZYTANA »

Wymień filtr powietrza.

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
Shizo
Gość

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 04.09.2006, 07:46:00 - NIEPRZECZYTANA »

Dobijamnie jak ktos kupuje benzyniaka o małej pojemności i chce zeby mu palił 6-7litrów w miescie. Kup diesla albo załóż LPG i po problemie.
MlodY01
Gość

« Odpowiedz #9 - Poniedziałek, 04.09.2006, 10:09:44 - NIEPRZECZYTANA »

A mnie dobija jak ktos sobie nabija posty :roll:    Jak bys umial czytac ze zrozumieniem i mial troche rozeznania to bys wiedzial ze rzecza normalna jest spalanie tego silnika w granicach 6-7 litrow po miescie. Bez odbioru.
tmatyla
Gość

« Odpowiedz #10 - Środa, 06.09.2006, 19:39:49 - NIEPRZECZYTANA »

Jeśli termostat sprawny - a piszesz że auto dogrzane, to sprawdź jeszcze sonde lambda, u mnie jak padła to toledo2,0 paliło 12-14l/100km
Bavar
Gość

« Odpowiedz #11 - Sobota, 16.09.2006, 01:06:19 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
Jestem tu nowy to moj pierwszy post i prosze o wyrozumialosc  ;-)
Nie wiem dlaczego kolega sie dziwi ze silnik 1.0 spala mu tak duzo. Jestem szczesliwym posiadaczem Cordoby 1.4 Sport I powiem szczerze ze cieszylbym sie jak moj samochod palilby 8 literkow. Niestety noge mam ciezka oborotomierz schodzi ponizej 3 tysiecy tylko na wolnych obrotach   :los: po zatankowaniu baku do pelna robie jakies 300 kilometrow i ponownie musze zawitac na stacje. Wiedzialem o tym przy kupnie samochodu  :czytaj: lecz nie moglem sie oprzec temu kapciowi :D No coz male silniki maj do siebie ze lubia duzo palic i trzeba sie z tym liczyc.

Pozdrawiam
klonek
Gość

« Odpowiedz #12 - Niedziela, 17.09.2006, 18:16:09 - NIEPRZECZYTANA »

zainstaluj gaz ja mam ibize tez 1,0 z 94r i pali mi lpg 9-10l zalezy jak cisne a trzeba zeby jechac przy tym silniku i z ta masa zbankrutujesz jezdzac na pb zwlaszcza ze ceny paliw w plocku sa kosmiczne bo tez tu mieszkaMm  :mrgreen:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #13 - Poniedziałek, 18.09.2006, 22:38:29 - NIEPRZECZYTANA »

To ja sie dokleje z problemem ktory wyczilem dzisiaj:
1. Na 2,3L LPG przejechalem ok 15-17km (wiem bo tyle zatankowalem)
2. Pozniej na 1L LPG zrobilem 17km
3. Pozniej na 1,4L LPG zrobilem 22km
2 i 3 tankowanie na innej stacji niz 1
Moje pytanie: Czy gaz na stacjach moze sie az tak roznic ze mam taki przebieg?

P.S. VAG odnotowal taki blad: 00561 - Shareware Version. To Decode all DTCs
09-10 - Please Register/Activate - Intermittent

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Odpowiedz #14 - Wtorek, 19.09.2006, 06:39:33 - NIEPRZECZYTANA »

problem ze stacjami LPG jest taki, ze w zasadzie ich wlasciciele moga sprzedawac cokolwiek bo nie mozna kontrolwac jakosci gazu lpg gdyz w naszym kraju jeszcze nie okreslono norm jakie ma on spelniac. wiec nawet jak odjedziesz ze stacji po tankowaniu i auto stanie Ci po 100m to nawet poicja nie pomoze bo nie maja prawa i kompetencji aby skontrolowac sprzedawany tam gaz lpg.
taki to juz smieszny kraj.

'With the four horsemen ride...'
Strony: [1] 2 3 ... 14   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Duże spalanie
Skocz do: