+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» wyswietlacz lcd - ibiza 2001
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wyswietlacz lcd - ibiza 2001  (Przeczytany 135712 razy)
lukasz2511 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba, 2001, 1.9

« Odpowiedz #60 - Piątek, 06.04.2012, 10:11:45 - NIEPRZECZYTANA »

Puszka radia wyciągnięta. Obudowa góra i dolna ściągnięta. Suszę suszarką raz z jednej raz z drugiej strony.Szukać zimnych lutów?? Dużo roboty i duże ryzyko uszkodzenia. Chyba że ktoś z doświadczenia wie w którym miejscu by mogły się tworzyć. Główna płyta radia była zimna ale czy wilgotna?? Szczerze słabo jestem przekonany że suszenie pomoże. Ściągając  klemę plusową od akumulatora zauważyłem że wyjścia plusowe są zaśniedzione. Liczę już bardziej że może to by było przyczyną wariowania wyświetlacza. Jak będę skręcał to zaatakuje to miejsce WD 40.

To radio tak ma, bylo juz o tym kilkakrotnie, na plytce sa grafitowe przelotki i to one wlasnie lapia wilgoc, a pozniej powoduja "czary", ja swojego jeszcze nie czyscilem niczym, zazwyczaj pomaga kilkudniowe suszenie w temp pokojowej w domu, ostatnio robilem jakies 10 miesiecy temu i musze powiedziec ze juz dlugo (odpukac) nie mialem z nim problemow..

chociaż czytając takie posty odzyskuję wiarę?? Co jeszcze mogę zrobić?? Czytam o jakimś preparacie kontakt lub denaturacie ??

Jest jakiś magiczny preparat co poprawi przewodzenie elementów elektronicznych jednocześnie nie uszkadzając ich ?? ;>
« Ostatnia zmiana: Piątek, 06.04.2012, 10:57:54 wysłane przez lukasz2511 » Zapisane
KK88 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 2000 MPI

« Odpowiedz #61 - Piątek, 06.04.2012, 12:26:07 - NIEPRZECZYTANA »

Contact cleaner - podobno, nie mogłem tego dostać w swojej okolicy, więc nie wiem.

Natomiast takie pytanko - to twierdzicie, że do suszenia najlepiej wyjąć również i puszkę, a wtedy wyświetlacz może przestać wariować?
lukasz2511 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #62 - Piątek, 06.04.2012, 12:49:20 - NIEPRZECZYTANA »

Kolego z tego co ja tu czytam to właśnie przyczyną wariowania wyświetlacza są elementy elektroniczne umieszczone w puszce radia przez które przechodzą wszystkie sygnały również sterowania klimatyzacją.

Na płytkach umieszczonych na panelu (element który ściągamy jako pierwszy z wyświetlaczem) są tylko przyciski i ścieżki. Nie ma tam zbytnio nic szczególnego co by mogło się psuć. Małe prawdopodobieństwo też by nagle wszystko tam zaczęło nieprawidłowo działać. Bo jak by tak było to od czasu do czas by nie działał np jeden przycisk. A w większości przypadków jest tak że nagle wariuje wszystko.
Ale dla pewności też ściągnę i osuszę.
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #63 - Piątek, 06.04.2012, 12:56:51 - NIEPRZECZYTANA »

Trzeba rozróżnić dwie rzeczy. Wykrzaczenie wyświetlacza, gdzie wina leży po jego stronie i niewyświetlanie (a raczej nie uruchamianie) pewnych funkcji i tu przyczyny należy szukać w puszce.
lukasz2511 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #64 - Sobota, 07.04.2012, 11:26:55 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie jest tak że po mimo że wyświetlacz często wariuje (nie będę opisywał co się kiedy zapala, co kiedy mruga, co kiedy się nie podświetla, bo ludzie opisują a moim zdaniem to nie ma sensu. Wariuje i kropka) to również nie działają elementy sterowania nawiewami klimatyzacją i ogrzewaniem. Np. naciskam zwiększenie siły nawiewu i nic nie reaguje. Więc uważam że to będzie wina jakiegoś elementu  w puszce radia. Czy się mylę ??

Tylko czy można zrobić coś więcej oprócz suszenia ??

Napisano: Piątek, 06.04.2012, 14:01:06

Wyświetlacz od sterowania klimatyzacją po 2 dniowym suszeniu puszki radia i panela zaczął działać poprawnie jednak dosłownie na kilka sekund. Po czym się wyłączył. Muszę znaleźć kogoś kto ma seata ibize bądź cordobę z rocznika 99-02 by wymienić panel lub puszkę radia. Muszę zawęzić obszar poszukiwań usterki bo mi życia nie wystarczy

Bardzo ważny post!!

Włożyłem kasetę do radia. Klimatronik zaczął działać poprawnie!! Wyświetlacz przestał "wariować"
« Ostatnia zmiana: Sobota, 07.04.2012, 16:52:48 wysłane przez lukasz2511 » Zapisane
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #65 - Sobota, 07.04.2012, 21:15:51 - NIEPRZECZYTANA »

Kolego post jest o tyle ważny co to że nie opisałeś wariowania swojego wyświetlacza...zapewne mrugał na przemian napis tape i radio itp... jeżeli włożyłeś kasetę i pomogło tzn że nie masz masy na obudowie mechanizmu kasetowego, spróbuj wyjąć puche, odkręcić mechanizm kasety - trzyma się na 4 śrubach torx i przetrzyj papierem ściernym miejsca jego styku z resztą obudowy.
Co do samej płytki to tak jak ktoś już to kiedyś napisał winne są przelotki na płycie, widać je czasami jak wypłynie z nich grafit i są "kwiatki" na płycie. To właśnie fakt że ten grafit wilgotnieje jest powodem dziwnych zachowań tego radia, można by to niby umyć jakimś preparatem ale nie wiadomo jak te przelotki po takim wypłukaniu będą się zachowywać i czy będą dalej działać. Miałem kiedyś się pobawić w to bo miałem puche do testów, ale odkąd mam zabudowane inne radio już nie chce mi się tego rozbierać...
« Ostatnia zmiana: Sobota, 07.04.2012, 21:16:58 wysłane przez emtezet » Zapisane

lukasz2511 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #66 - Niedziela, 08.04.2012, 15:56:00 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie jest tak że po mimo że wyświetlacz często wariuje (nie będę opisywał co się kiedy zapala, co kiedy mruga, co kiedy się nie podświetla, bo ludzie opisują a moim zdaniem to nie ma sensu. Wariuje i kropka)

Nie opisywałem... ale podpowiem ci że to miało ukrytą wskazówkę.
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #67 - Poniedziałek, 09.04.2012, 12:01:19 - NIEPRZECZYTANA »

Jak będziesz dawał "ukryte wskazówki" to mało kto będzie umiał i chciał ci pomóc..

KK88 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #68 - Środa, 18.04.2012, 13:15:44 - NIEPRZECZYTANA »

Hmm, to teraz z mojej strony pytanko - mój wyświetlacz przestał działać, tzn. napisy stały się nieczytelne itd. Zakupiłem nowy wyświetlacz, zamontowałem i o ile na górze i dole wszystko jest idealnie, ostro i wyraźnie jak żyleta, o tyle na środku - w miejscu gdzie się pojawia poziom nawiewu jest zauważalnie słabiej, tzn. cyfry 1-6 świecą niewyraźnie, podobnie jak kilka kresek na grafie ciepło-zimno. Będę pytał sprzedawcy, czy u niego to też się to pojawiało, ale mam pytanie - czy to może być jednak jakiś problem nie z samym wyświetlaczem, a z puszką?

Napisano: Wtorek, 17.04.2012, 00:50:34

Więc tak, sprawa wygląda następująco.

Wyświetlacz w Cordobie zaczął szwankować, co widać na poniższym foto:

Rozmontowałem go, próbowałem innej taśmy, nic nie pomogło. Zakupiłem więc sprawny wyświetlacz - przynajmniej tak mnie zapewniał sprzedawca.

Zamontowałem i efekt jest następujący:

Czyli górna i dolna linia - wszystko w porządku, pojawia się natomiast problem w dwóch miejscach po środku - z cyfrą nawiewu i przy tym grafie nawiewu (kilka pól jest mniej wyraźnych).

Sprawdzałem to zarówno ze starą taśmą, jak i nową, efekt taki sam. Sprawdzałem wszystkie kostki z tyłu puszki, docisnięte, bez zmian na wyświetlaczu. Jakikolwiek pomysł? Bo nie chciałbym tego z powrotem montować,żeby za tydzień znowu poleciało.
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #69 - Środa, 18.04.2012, 13:36:46 - NIEPRZECZYTANA »

a tam jest taśma? Jak mnie pamięć nie myli to wyświetlacz jest podłączony do płytki gumkami przewądzącymi. Jeśli dobrz pamiętam to być może wyrzuciłeś pieniądze na nowy wyświetlacz. Jak był rozebrany na pierwszym zdjęciu, trzeba było docisnąć górny i dolny brzeg wyświetlacza i zobaczyć czy się nie pojawią brakujące segmenty. Może trzeba wyczyścić gumki i płytkę?

KK88 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #70 - Środa, 18.04.2012, 14:17:21 - NIEPRZECZYTANA »

Już ktoś wcześniej mówił mi o tych gumkach przewodzących - powiem tak, wyjąłem ten układ scalony z wyświetlaczem, wyświetlacz zabezpieczony był metalową ramką, odlutowałem ją i żadnych gumek nie znalazłem, wyświetlacz próbowałem dociskać, naginać taśmę, bez żadnego efektu.

Tutaj widoczny jest cały ten moduł, w tle taśma, o której mówię.

Kwestia jest taka - zakupiony wyświetlacz jest sprawny, a mimo to u mnie w dwóch miejscach jest mnie wyraźny - co może być przyczyną?
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #71 - Środa, 18.04.2012, 14:23:03 - NIEPRZECZYTANA »

Ta taśma ma raczej niewile wspólnego z ginącymi segmentami wyświetlacza.
Cytat: KK88
wyświetlacz zabezpieczony był metalową ramką, odlutowałem ją i żadnych gumek nie znalazłem
To czym był połączony z płytką? ta guma to taki cieniutki pasek

KK88 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #72 - Środa, 18.04.2012, 14:33:22 - NIEPRZECZYTANA »

Więc tak... (moment, fotki się uploadują)

Napisano: Środa, 18.04.2012, 15:28:47

Temat taśmy poruszałem, bo po rozebraniu okazało się, że jest jakby uszkodzona (jakby ktoś ją nożykiem/śrubokrętem potraktował).

Co do starego wyświetlacza, to hmm - po odlutowaniu pojawił się taki widok

Metalowa ramka wygląda, jakby po prostu chroniła go...

Natomiast stary wyświetlacz spisałem już na straty, problem po prostu mam taki, że obawiam się o te dwa miejsca na środku nowego - akurat stary w nich funkcjonował prawidłowo... Oby przyczyna nie leżała w innym miejscu.

emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #73 - Środa, 18.04.2012, 20:10:39 - NIEPRZECZYTANA »

A probowałeś przelutować wszystkie te nóżki od wyświetlacza?

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #74 - Środa, 18.04.2012, 20:15:22 - NIEPRZECZYTANA »

Wygląda, że faktycznie nie ma gumek, choć byłem pewien, że w moim radiu były, nawet podkładałem pasek izolacji dla lepszego docisku, bo mi cyferki też nieraz bladły. Może przelutowanie pomoże. Zastanawia mnie czy czasem wyświetlacz nie jest łączony do tych nóżek na wcisk, może tam też coś nie łączy?

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» wyswietlacz lcd - ibiza 2001
Skocz do: