Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Ogólne
»
problem z nowa ibiza - help!!!
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: problem z nowa ibiza - help!!! (Przeczytany 9657 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
piotrwzk
Gość
«
Czwartek, 15.06.2006, 22:59:53 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam!
Jestem nowym członkiem forum. Od 2 miesięcy posiadam nowa Ibizę 1.4 2005 sport rider cool(tzn zeszły rocznik z salonu). No i jestem torche zawiedziny tym autem wiec chiałbym zapytac Was drodzy koledzy czy z moim autkiem cos jest nie tak czy poprostu ibizy tak mają. Pierwszawada tego auta jaką u siebie zauwazyłem był glośny szum od opon (15" 195). Czy to że opony są dosyć szerokie wpływa na to? Kolejna sprawa to szum od lusterka-szyby bocznej kierowcy przy 80-100km/h. Poprostu słysze jakby powietrze wdzierało mi sie do auta. No i ostatnia jak narazie istotna sprawa to głośne i twarde zawieszenie, które przypomina mi o nawet najmniejszej nierówności na drodze. Czy to normalne w tym aucie czy też coś jest wadliwe? Proszę o pomoc. Byłem w ASO ale nic nie stwierdzili. Drzwi dociągneli ale nadal to samo z szumem. Pomóżcie!!!
Jobski
Użytkownik
«
Odpowiedz #1 -
Czwartek, 15.06.2006, 23:04:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
szum opon zależy od bieżnika, podaj jaki model i marka
co do zawieszenia kupiłeś auto o sportowej stylistyce, wszystkie nowe seaty mają sztywniejsze zawieszenie niż reszta jeżeli chciałeś komfotowe auto do bujania ze stajni VAG było brać fabię
Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
piotrwzk
Gość
«
Odpowiedz #2 -
Czwartek, 15.06.2006, 23:15:54 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jutro sprawdze jakie dokładnie opony posiadam. Z tym zawieszeniem ok tylko jak rozpoznać czy u mnie jest w normie czy raczej coś stuka?
spons
Użytkownik
Samochód: Ibiza TDI+ 170KW
«
Odpowiedz #3 -
Czwartek, 15.06.2006, 23:21:55 -
NIEPRZECZYTANA
»
Niestety w seatach tak juz jest ze zawias wydaje specyficzny gluchy dzwiek na nierownosciach, w 6l i tak juz jest zniwelowany, musialbys posluchac u mnie
Dziwi mnie tylko szum od lusterka, kumpel ma 6l i nic tam nie szumi, moze jestes przewrazliwiony?
http://seat-racing.pl
piotrwzk
Gość
«
Odpowiedz #4 -
Czwartek, 15.06.2006, 23:32:48 -
NIEPRZECZYTANA
»
No nie wiem ale jeżeli szum od szyby zaczyna być mocniejszy od szumu opon przy 140km/h to chyba jednak coś nie tak?
[
Dodano
: 2006-06-16, 00:34
]
może to szyba się nie domyka bo jak ją uchylam to ten sam szum tylko mocniejszy, ale w ASO nic nie stwierdzili
spons
Użytkownik
«
Odpowiedz #5 -
Czwartek, 15.06.2006, 23:45:52 -
NIEPRZECZYTANA
»
To sprobuj ja reszcze dosunac, tzn. dopchij ja do gory. ASO to durnie, pozatym po co maja ci wymieniac cos czego nie widac golym okiem, to dla nich tylko koszty...
[
Dodano
: 2006-06-16, 00:47
]
Byc moze urwal ci sie plastik trzymajacy szybe z jednej strony i sie nie domyka poprawnie.
johnnygdansk
Gość
«
Odpowiedz #6 -
Piątek, 16.06.2006, 00:14:22 -
NIEPRZECZYTANA
»
sam mam 6L i z tym zawieszeniem to jest normlna sprawa poczekaj jak zmino sie zrobi to dopiero zobaczysz jak bedzie sluchac! Oponki to chyba faktycznie zalezy od rodzaju i firmy! A sprawdz czy masz szczelne uszczelki w drzwiach. slyszalem ze kiedys ktos mial podobny problem, pierwsze ibizy 6L mialy jakies problemy z uszczelkami, ale obecnie juz to nie wystepuje, walcz z ASO!! a nie przecieka Ci woda w czasie deszczu przez te uszczekli??
ro-dan
Użytkownik
Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
«
Odpowiedz #7 -
Piątek, 16.06.2006, 10:40:15 -
NIEPRZECZYTANA
»
...w mojej cordobie (cool+ z jesieni 2005r) mam takie same opony (195/55R15-Firestone Firehowk) i faktycznie są one dosyć głośne (nawet głośniejsze od zimówek 185/65)- więc tym sie nie przejmuj...
...jeśli chodzi o tylne zawieszenie, to u mnie na początku strasznie skrzypiało i stukało; w ASO wyjęli jakieś plastikowe podkładki i skrzypienie ustało całkowicie, natomiast zdzarza się, że na dużych garbach coś tam stuknie, ale nie jest to zbyt uciążliwe...
...szumy od lusterek ponoć są typową dolegliwością w tych modelach z powodu nieszczelności obudowy lusterka ( u mnie na szczęście szumów nie ma) i ponoć w ASO w jakiś sposób te nieszczelności zklejają, ale szczegułów nie znam...
...następną typową dolegliwością tych modeli są parujące szkła reflektorów, szczególnie zimą i w okresach słotnych; u mnie parowało 80% powierzchni szkieł - po założeniu w ASO jakichś odpowietrzników problem ustąpił ale zobaczymy co będzie jesienią i zimą
...
...kolejną przypadłością są skrzypienia i trzaski kokpitu - i to jest, niestety najbardziej denerwująca przypadłość, do której trzeba się chyba przyzwyczaić...
CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
cool+
bart30
Użytkownik
Samochód: Opel Mokka Cosmo 1.4T 2014 RM2015
«
Odpowiedz #8 -
Piątek, 16.06.2006, 11:29:18 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "ro-dan"
po założeniu w ASO jakichś odpowietrzników problem ustąpił ale zobaczymy co będzie jesienią i zimą ...
U mnie też to zrobili ale i tak paruje prawy gdy padał mocno i długo deszcz ( fakrycznie para zchodzi troche szybciej ) no ale mam jeszcze gwarancje do lutego 2007 więc zimą sie okaze ha ha
Obecnie Opel Mokka Cosmo 1.4T 2014 RM2015
Był Seat Ibiza Signo 1.4 2004
Bestia7
Gość
«
Odpowiedz #9 -
Piątek, 16.06.2006, 12:35:57 -
NIEPRZECZYTANA
»
a jak wygladaja te cudowne odpowietrzniki i czy mozna samemu to zrobic?
Bo mi przy deszczu normalnym 50% lampy kazdej paruje i pewnie niedlugo padna zaroweczki
ro-dan
Użytkownik
Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
«
Odpowiedz #10 -
Piątek, 16.06.2006, 17:59:35 -
NIEPRZECZYTANA
»
...nie mam pojęcia jak wyglądają, bo niestety ich nie znalazłem oglądając reflektor z góry - widocznie są gdzieć pod spodem obudowy reflektora
...
CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
cool+
bart30
Użytkownik
Samochód: Opel Mokka Cosmo 1.4T 2014 RM2015
«
Odpowiedz #11 -
Piątek, 16.06.2006, 20:06:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "Bestia7"
a jak wygladaja te cudowne odpowietrzniki i czy mozna samemu to zrobic?
Bo mi przy deszczu normalnym 50% lampy kazdej paruje i pewnie niedlugo padna zaroweczki
U góry są wkrecane w miejsce gdzie normalnie są otwory zatkane przezroczystym plastikiem u dołu to niewiem ale tez chyba cos jest , te u góru to coś w rodzaju jakies plastikowej sruby z gumowa główka ale co jest w srodku to cholera wie
Obecnie Opel Mokka Cosmo 1.4T 2014 RM2015
Był Seat Ibiza Signo 1.4 2004
p_lowik
Świeżak
«
Odpowiedz #12 -
Piątek, 16.06.2006, 21:43:17 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jest to normalne także nie przejmuj się tym.
Cordoba 1.4 16V 2004
johnnygdansk
Gość
«
Odpowiedz #13 -
Sobota, 17.06.2006, 10:16:04 -
NIEPRZECZYTANA
»
hehe te odpowietrzniki nic nie daja!!!! montowali mi to chyba ze 2 razy i zero skutku, a jedynym widocznmym efektem bylo to ze swiatla jeszcze bardziej i szybciej parowaly!! jak masz gwarancje to wlacz o wymiane swiateł!!!!
spons
Użytkownik
«
Odpowiedz #14 -
Sobota, 17.06.2006, 14:47:16 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wymienia i bedzie to samo, lampy w ibi 6l poprostu sa wadliwe konstrukcyjnie i kazdemu paruja, a jak nie to napewno zaczna
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Ogólne
»