+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Mokry dywanik
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mokry dywanik  (Przeczytany 161211 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ccm Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo, 2002, 1.9TDI

« Odpowiedz #75 - Czwartek, 23.09.2010, 11:48:33 - NIEPRZECZYTANA »

Butyl?

Nie wiem, załatwiany był :D Ale chyba nie drogi, tylko lepszy w taśmie niż w tubie.
Nie zasycha, taki jego plus (w porównaniu z siliconem)
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II 2001 1.6SR

« Odpowiedz #76 - Sobota, 25.09.2010, 20:23:29 - NIEPRZECZYTANA »

Z racji zmagań z wodą w swoim Tolku podzielę się swoimi spostrzeżeniami :)
Do uszczelnienia użyłem silikonu szklarskiego (ma podwyższone właściwości przylegania do gładkich powierzchni). Jeśli zamierzamy tylko uszczelnić, nie robić nic w środku drzwi (z reguły kanały odprowadzające są drożne). Nie trzeba się bawić w ściąganie płyty, co rozwiązuje problemy ze spinkami szyby w tylnych drzwiach i przyspiesza pracę :).
1.Luzujemy lekko śruby M10 (parę obrotów) i podważamy płytę.
2.Szmatą mocno nasączoną rozpuszczalnikiem uniwersalnym szorujemy po wystającej piance (można wspomóc się śrubokrętem by głębiej wcisnąć rozpucha :) ).
3. Następnie po chwili trzemy szmatą wciśniętą w szczelinę i pianka powinna się ładnie wykruszyć.
4. Po wykruszeniu większości pianki (najważniejsze to by nie wystawała i trochę ze środka jej ubyło) skręcamy śruby.
5. Formujemy końcówkę silikonu na ściętą i wciskamy między drzwi a płytę (w miejsce pianki).
6. Przy pomocy palca wciskamy wystający silikon (można zwilżyć palec wodą by nie lepił się do niego silikon, lub od razu wytrzeć go szmatą ;)).
7. Koniecznie należy uszczelnić wszelkie spinki przewodów, wolne otwory, podejrzane przepusty gumowe :). W przypadku braku głośników z tyłu woda może podciekać pod dwustronną warstwę klejącą piankę zaślepiającą otwór na głośnik. Można ją wkleić na silkon, lub dorobić zaślepkę np. z plexi. Koniecznie też trzeba uszczelnić pierścienie głośników.
8. Na czas wiązania silikonu polecam zostawić otwarte drzwi i otwarte "włazy" montażu szyb :) (zapewni to wentylację tak by octan nie zrobił spustoszenia, choć to mało prawdopodobne :) ).
9. To chyba tyle poza złożeniem całości ;) Spinki urwane da się naprawić używając jednego wkręta z wąską główką :) (skręcamy ją). Wiem wiem kosztuje grosze, ale do ASO 40km to się nie chce jechać ;)

Nie wspominam o konieczności odtłuszczenia wszystkiego ;)  8)
Jeśli chodzi o wodę z tyłu to też radzę przed myciem sprawdzić czy szyby są dobrze  "dociągnięte" korbką, u mnie 2mm wystarczyły by przy myciu woda się wlała, ale się wściekłem bo boczki świeżo po praniu  :'(
Przy takich naprawach polecam tez zajrzeć pod listwy dachowe (miejsce spawania dachu z bokami karoserii. W moim odczuciu spartolono nieco to miejsce, bo zamiast dobrze polakierować i zagruntować spaw, po prostu zalano to masą przypominającą akryl. Przez to rdza poszła u mnie pod lakierem aż do zagięcia blachy w jednym miejscu, na szczęście w porę zareagowałem i zrobiłem zapraweczkę. Przy sprawdzaniu widać na tej masie takie maluteńkie góreczki, warto to zeskrobać i sprawdzić czy nie ma rudej pod spodem ;). Z lewej strony musiałem zryć prawie połowę tej masy bo już się pomału robiły mikroogniska rdzy. Potem podkładem dobrze zabezpieczyć i można pomalować np. bitgumem (na pewno lepsze niż to coś fabryczne...). Może nie ma to zbyt dużego związku z wodą w środku (chyba że przerdzewieje na wylot ;). Chociaż u kumpla w Vento zły spaw fabryczny w połączeniu ze starym uszczelnieniem puszczał wodę...

To tyle moich spostrzeżeń i rad :), mam nadzieję że komuś się to przyda :)  :ninja:
eMKa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba <1999_1,4 i SE

« Odpowiedz #77 - Czwartek, 30.09.2010, 21:32:09 - NIEPRZECZYTANA »

No dobra ja ostatnio miałam powódź od strony pasażera z tyłu i przodu na dywanikach i pod nimi również, z tyłu można było pływać, z przodu trochę mniej tej wody, mech sprawdził podszybie, filtr suchy, z szybera na pewno nie, to skąd? bo pomysłów nie mam no i nigdy takiego problemu nie było.
Witaj.Obecnie nie mam takiego problemu w środku,miałem podobny w bagażniku,przeciekały fabryczne złącza,niby zgrzewane,a puszczały.Poza tym jak byłem posiadaczem golfa3 miałem podobny problem do twojego.Mianowicie po pierwsze jak pisali koledzy-folia w drzwiach,jak jest stary klej,popuści i woda zamiast po folii do otworów spustowych w drzwiach zalewa ci wnętrze. Po drugie szyber ma prawdopodobnie cztery otwory odprowadzające wodę sprawdź czy aby nie jest któryś zapchany.Jak puścił ci przewód odprowadzający wodę to też zalewa środek auta.Po trzecie (nadal na przykładzie  golfa3) woda spływała również po słupku od strony pasażera.Musiałem zdemontować wszystkie plastiki z przodu,dopiero wtedy do tego doszedłem.A najlepiej zdemontować plastiki i jak koledzy podpowiadali lać konewką lub z węża na drzwi oraz maskę przy szybie -druga osoba w środku spogląda gdzie leci.
P.S.Nie sugeruj się tym,że masz wodę z  tyłu to musi lecieć z tyłu.Mi leciało z samego przodka a wody miałem po deszczu z pół wiadra zarówno z przodu jak i z tyłu tyle samo wody.Gdy dosyć agresywnie ruszałem woda przelewała się z przodu do tyłu .Pozdro.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 30.09.2010, 21:36:23 wysłane przez eMKa » Zapisane
norbert149 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: leon 2003 tdi arl

« Odpowiedz #78 - Sobota, 12.02.2011, 13:45:00 - NIEPRZECZYTANA »

ja ma taki broblem ze leci mi woda z boczka drzw.i i przez przerwe miedzy drzwiami a boczkiem i w tym mieiscu kapie po za uszc zelkena progu co to moze byc i co z tym zrobic
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #79 - Sobota, 12.02.2011, 13:56:26 - NIEPRZECZYTANA »

Zajrzyj dwa posty wyżej ^^
norbert149 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #80 - Sobota, 12.02.2011, 14:55:56 - NIEPRZECZYTANA »

zasylikonowalem mieisce miedzy trzymaniemszyby a drzwiami ale mnie martwi problem co bedzie sie dzialo z woda ktora bedzie sie zbierac w drzwiach , a druga rzecz to ze nie moge znalesc dziurek odprowadzaiacych wode z drzwi jest tam jakas uszczelka na dolnej krawedzi drzwi i tam sa jakies trzymania tej uszczelki czy to sa te kanalki odprowadzajace wode/
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #81 - Sobota, 12.02.2011, 15:18:09 - NIEPRZECZYTANA »

No pod uszczelką znajdziesz kanaliki, normalnie są lekko przykryte. Jak byś ściągnął grodzie to widać jest te kanały, a jak nie to myj i zobaczysz :)
norbert149 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #82 - Sobota, 26.02.2011, 00:25:13 - NIEPRZECZYTANA »

uszelnilem pod szybie i na razie jest git dzieki

Napisano: Czwartek, 17.02.2011, 12:57:44

uszczelnilem drzwi ale woda jest dalej leje sie gdzies z podszybia:( rozebralem plastiki z pod maski i tam jest gruby kabel co wchodzi do srodka i lalo sie przez niego zakleilem ten kabel tasma izolacyjna i zasylikonowalem . ale meczy mnie taka dziwna skrzyneczka jak by obok tego kabla moze leciec przez nia albo pod nia do srodka auta?/

Napisano: Czwartek, 24.02.2011, 21:05:07

hallo prosze o pomoc???
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #83 - Niedziela, 27.02.2011, 15:55:41 - NIEPRZECZYTANA »

Może lecieć przez tą puszkę, tam pod nią masz złączki. Oryginalnie uszczelniona jest jakby pastą wałeczkową. Co mnie ciekawi, to jaki kabel idzie do środka u Ciebie, bo powinno iść albo puszką albo od komory silnika  :-X
norbert149 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #84 - Poniedziałek, 14.03.2011, 15:49:13 - NIEPRZECZYTANA »

idzie do tej puszki odkreclilem ja i zdjolem to oklejenie bluzg i nakladlem sylikonu i zobaczymy jak bedzie oby przestalo leciec bo srodek udalo mi sie wysuszyc:)

Napisano: Niedziela, 27.02.2011, 16:02:36

zasylikowanie drzwi  i puszki z kablami idacymi do kabiny nie pomoglo dalej dywanik jest mokry :'(  rozebralem ponownie wylkadzine i wygluszenie znalazlem tam dwie lub 3 srubki przypominajace bardziej wkrety ma ktos pojeci po co one sa??? moze ktos wie czy jest mozliwe zeby woda dostawala sie przez nie albo przez sroby trzymajace padaly??

Napisano: Sobota, 12.03.2011, 22:10:07

?
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #85 - Poniedziałek, 14.03.2011, 16:28:33 - NIEPRZECZYTANA »

kolego masz szyberdach? sprawdz czy nie odczepilo sie odwodnienie szybra i nie leci do srodka

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
norbert149 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #86 - Wtorek, 15.03.2011, 20:44:41 - NIEPRZECZYTANA »

wlasnie w tym problem ze jest bez:(
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #87 - Środa, 16.03.2011, 11:20:15 - NIEPRZECZYTANA »

A sprawdź okolice filtra przeciwpyłkowego, chociaż to nie ta strona, ale może podciekać. Może miałeś szybę klejoną i ktoś spartolił jak u mojego kumpla. Tam to się lało jak nie wiem... Dopiero uszczelniłem mu masą uszczelniającą do szyb (taka gumowata co się na nią klei szyby) i jest spokój.
norbert149 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #88 - Środa, 16.03.2011, 12:44:36 - NIEPRZECZYTANA »

okleiles szybe do okolo czy co ? bo szyba na  dole jest zamontowana w takiej stalowej ryniece i nie ma jak za bardzo dostac sie od dolu do szyby?
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #89 - Środa, 16.03.2011, 21:27:07 - NIEPRZECZYTANA »

Nie no u kumpla to szyba była przednia i lało bokami i górą :-X
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Mokry dywanik
Skocz do: