Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Car Audio
»
Jakie głośniki??
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
79
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Jakie głośniki?? (Przeczytany 667252 razy)
Leemarvin
Użytkownik
Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN
Odp: Jakie głośniki??
«
Odpowiedz #75 -
Niedziela, 05.11.2006, 23:28:08 -
NIEPRZECZYTANA
»
Warto się przyłozyć do wygłuszenia drzwi, bo montaż głosników w fabryczne w seatach to tragedia. Montowanie woofera do tapicerki jest bezsensowne, bo zamiast grać głośnik, gra tapicerka, wszystko drży, trzeszczy, a nie gra.
Najlepiej przymocować woofery do poszycia drzwi, czyli wewnętrznej blachy drzwi, wtedy jest sztywno, szczelnie i co najważnejsze głośnik nie gra między boczek drzwiowy a blachę, tylko do wnetrza drzwi, które powinno przypominać komorę zamkniętą.
Najogólniej i w skrócie, bo temat jest długi i pisać można godzinami.
Pozdro
Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
misiek
Gość
«
Odpowiedz #76 -
Wtorek, 07.11.2006, 14:48:11 -
NIEPRZECZYTANA
»
np. tak można, jeśli o efekt chodzi to sie zawiesiłem jak ten głośnik może zagrać w wytłumionych drzwiach, co prawda troche słaby do radia ale basik piękny przy umiarkowanym słuchaniu. Głośnik stary firmy Monacor kupowałem go 6 lat temu ale towarzyszy mi już w drugim aucie
Fotka drzwi Seata Toledo '92
haszek
Gość
«
Odpowiedz #77 -
Środa, 08.11.2006, 20:13:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
No to ja tez sie dolącze. Poprosilbym o rade tej tresci: Kolo od ktorego kupilem fure nie wiedomo dlaczego zainstalowal na tylniej polce 2 x 180 sony xplod i 2 x 120 pioneer, a z przodu nic. pierwsze co zrobilem to to przelozylem te 120 na dzwi i wreszcie mi gra w calym aucie. Problem jest taki ze mam seryjne radio ;( i tu wlasnie pojawia sie moje pytanie. Niestety nie mieszkam w polsce wiec to co jest na rynku troche sie rozni. zalezy mi zeby radyjo mialo zejscie USB (coby pen drive'a wsadzic). Problem jest taki: nie wiem czy oplaca sie zainwestowac w mniej znana marke, o nie wiem jaka bedzie roznica w jakosci. Mialem na oku radio firmy "Ministry of sound" za 139 euro z wesciem USB i kard SD, ale tylko 4 x 25 W, albo "Acustic solutions" za 149 euro tez z USB ale juz 4 x 45 W. Dajcie znac czy oplaca sie kupowac takie noname'y czy raczej kupic zwyklego CD mp3 ale markowego (w przyszlosci bede zakladal jakiegos wzmaka i suba).
Pozdro.
raby
Klubowicz
Moderator
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm
«
Odpowiedz #78 -
Środa, 08.11.2006, 20:28:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
W polsce pelno jest takich wynalazkow typu buszmen czy dalco. Ja stanowczo to odradzam! Widze ze planujesz w przyszlosci rozbudowe wiec proponuje jakiegos Pioneer-ka nawet uzywanego. Zerknij do tematu: Jakie radio
[
Dodano
: 2006-11-08, 20:32
]
A takie cos jak czytnik kart czy USB to raczej nic dobrego.
Jak bedziesz mial radio na Mp3 i puscisz sobie plytke Audio to zabaczysz ze jest roznica w jakosci, na PLUS dla Audio wiec Mp3 tez sie chowa.
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Miro
Użytkownik
Samochód: BMW E91 318D 2009
«
Odpowiedz #79 -
Sobota, 11.11.2006, 09:29:59 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "Tominator"
Witam
Zamierzem kupić taki zestawik bo polecono mi tą firmę, luknijcie na aukcje:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=140438185
A moje pytania są następujące: Czy w drzwiach w Ibizie GT TDI 98r są głośniki 165mm czy inne? Czy ten zestaw bedzie ok? Mama radio Panasonica 4x50 i podłączone sa do niego niestety tylko 2 głosniki sony xploid 6x9 100W RMS w tylnej półce dlatego chcę z przodu wrzucić jakiś fajny zestawik z wyższej półki.
Hertz'e nie są złe,ale maja bardzo krzykliwy tweeter(do słuchania techno bedzie ok,do spokojnej muzyki raczej nie za bardzo),po drugie pod samo radio te głośniki są ciut za mocne,no chyba że masz w planach dołożenie wzmacniacza.Dopiero wtedy pokażą co potrafią.
Cytat: "Tominator"
Czy w drzwiach w Ibizie GT TDI 98r są głośniki 165mm czy inne?
165mm
Tominator
Gość
«
Odpowiedz #80 -
Sobota, 11.11.2006, 11:14:42 -
NIEPRZECZYTANA
»
A do tych sony 6x9 z tyłu jak dołożę ten zestaw Hertza to już na 100% będę potrzebował wzmacniacza?
Miro
Użytkownik
«
Odpowiedz #81 -
Sobota, 11.11.2006, 11:41:15 -
NIEPRZECZYTANA
»
Żeby te Hertz'e zagrały tak jak potrafią,potrzebny będzie wzmacniacz.
Zauważ że mają po 100W RMS,a Twoje radio ma ok 22W RMS,wiec nie ma szans by "uciągło" takie mocne głośniki.
Te Sony na półce jak podłączysz przez wzmacniacz,to też im tylko na dobre wyjdzie.
Moja rada jest taka:sprzedaj Panasonica,kup dobrego pionka i wzmacniacz,zrób wygłuszenie drzwi i połącz to wszystko jak należy(odpowiednie kable,"+" prosto z aku itd),a będzie Ci grało jak należy.
Caraudio nie zna kompromisów i jeżeli ma grać dobrze,to musi być dobrze i poprawnie dobrane i wykonane.
Całą reszte znajdziesz na forum.
SMERU
Gość
«
Odpowiedz #82 -
Sobota, 11.11.2006, 14:14:46 -
NIEPRZECZYTANA
»
mozesz tez poszukac mniej pradozernych glosnikow jezeli nie chcesz inwestowac
te glosniki ci zagraja ale nie wykorzystasz ich potencjalu. napisz jakie masz cele i czego oczekujesz. jak chcesz po prostu dokupic tylko glosniki na przod to lepiej poszukac innych, pod wmacniaczem slyszalem i sa ok.
Tominator
Gość
«
Odpowiedz #83 -
Sobota, 11.11.2006, 14:38:46 -
NIEPRZECZYTANA
»
Słucham techno przeważnie i chce żeby to ładnie charatało, głośno oraz czysto. Jeśli bedzie trzeba to dokupię wzmacniacz za 350... max 400zł. Wiem ze zaraz mi napiszecie żebym kupił tube,ale ja musz mieć bagaznik i tuby oraz skrzynie odpadają
SMERU
Gość
«
Odpowiedz #84 -
Niedziela, 12.11.2006, 00:25:06 -
NIEPRZECZYTANA
»
jaki masz model radia. masz wyjscia chinch na wzmacniacz. za 300zl mozna kupic blaupunkta o mocy powyzej 4x50watt rms.
Tominator
Gość
«
Odpowiedz #85 -
Niedziela, 12.11.2006, 03:31:30 -
NIEPRZECZYTANA
»
mam panasonica c1313
Leemarvin
Użytkownik
Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN
«
Odpowiedz #86 -
Niedziela, 12.11.2006, 12:04:42 -
NIEPRZECZYTANA
»
A ja bym nie polecał tego zestawu Hertza, tweeter porażka, do tekno nie nadaje się kompletnie, bo przy głosniejszym słuchaniu jest jeden wielki ssssssyk. Jeśli miałbyś radio z wewnetrzną zwrotnicą, to dało by się coś zrobić z tymi sykami, ale na takim panasoniku, to nic nie uczynisz!!! Miałem ten system przez 3 misiące i nie da rady wytrzymać, a słucham coś w stylu Tiesto, Monika Kruse i tym podbnych kawałków, mało mających współnego z ambitnym techno. Na takiej muzie ESK się nie sprawdza.
Co do woofera, to kopie ładnie, ale pod mocnym piecem, byle 50 watów z blaupunkta mu nie poradzi, u mnie były podpięte pod 75 watów Helixa, więc bez porównania klasa wzmacniacza, i czasami było słychać niedobór mocy.
Ogólnie bierz coś z jedwabnym tweeterem, Powerbass są ok to techna, ale sporo droższe: L-6c. Co do wzmacniacza, poszukaj coś z używanych Alpinek V12, świetnie brzmią, na alle jest chyba Helix Blue 4, tez ciekawy piecyk, bez porównania do blau:
http://www.allegro.pl/item139355871_wspanialy_helix_dark_blue_4_720w_nowy_tanio_.html
Również nadały by się Rainbow SLXy, ale po lekkim tuningu zwrotek.}
Z droższych rzeczy ro DLA R6A, takiego wykopu to ze świeczka szukać, ale to już spory wydatek. Tylko że do takich klocków to już nie z panasonikiem.
Sorki za litanię, ale fajnie mi się pisało.
Pozdro
Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Tominator
Gość
«
Odpowiedz #87 -
Niedziela, 12.11.2006, 14:43:55 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cholera namieszałeś mi w głowie, to jakie głośniki kupić?Te będą dobre:
http://www.allegro.pl/item140615758_helix_blue_62_sklep_.html
Są lepsze od Hertza?
Shizo
Gość
«
Odpowiedz #88 -
Niedziela, 12.11.2006, 15:40:54 -
NIEPRZECZYTANA
»
Mam tez Panasonica 1313 i fabryczne głośniki tyle że w moim aucie (Cordi SX) są jakies lepsze i całość gra naprawdę przyzwoicie. Próbowałem zmienic głosniki, kupiłem na corocznej wyprzedaży w Media Markcie Magnaty Classic 216 za 190zł!!! W sklepie grały super dużo lepiej od innych zestawów do 300PLN. Niestety w aucie te głosniki wypadły mizernie (głównie bas bo wysokie sporo lepiej). Wniosek jest taki: bez wygłuszenia drzwi i wzmacniacza nie ma sensu kupować dobrych głośników!
Miro
Użytkownik
«
Odpowiedz #89 -
Niedziela, 12.11.2006, 17:24:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
Mam te Helixy i nie graja źle,pod samo radio są w sam raz.
No i tweetery maja jedwabną kopułke.
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...