+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Olej w ukladzie dolotowym - odma. Niebieski dym z rury.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Olej w ukladzie dolotowym - odma. Niebieski dym z rury.  (Przeczytany 8618 razy)
emswisnia Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 6K 99r. 1.9TDI EVO1 / Peugeot 207 1.6 HDI

« Sobota, 19.03.2016, 18:35:54 - NIEPRZECZYTANA »

Dzisiaj postanowiłem dostać się do odmy aby zobaczyć co się tam dzieje.
Po odkręceniu osłony silnika widać było od razu że olej pojawia się pod odmą oraz w przewodach do turbiny.

Postarałem się umieścić wszystko na zdjęciach:

Wydaje mi się że taka ilość oleju jest za duża czy przez to może powodować kopcenie z rury wydechowej?

Zauważyłem jeszcze że przewód paliwowy do pierwszego wtrysku od lewej strony był cały mokry przy króćcu. Podczas zdejmowania przewodu z wtrysku kapało paliwo - przewód wymieniłem na nowy.

Postanowiłem wyczyścić rury do turbo oraz do odmy i samą odmę.
Po ponownym podłączeniu odpaliłem auto z rury wydechowej pokazał się niebieskawy dym nawet przy dodawaniu gazu. Po kilku przegazowaniach auta dym ustąpił - muszę jeszcze sprawdzić po dłużej przerwie jak będzie kolor dymu.
xlukasz12345x Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: ibiza 2003, 1,4

« Odpowiedz #1 - Sobota, 03.11.2018, 22:29:17 - NIEPRZECZYTANA »

witam mam ibize 1,4 16v 75km i ostatnio zauważyłem że odma jest w oleju, co moze być przyczyna?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 04.11.2018, 11:17:44 - NIEPRZECZYTANA »

Ciesz się że nie masło

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Daily215 Kobieta
Świeżak

Samochód: Seat Toledo

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 17.01.2019, 09:20:09 - NIEPRZECZYTANA »

Przyczyn może być kilka, jedną z nich jest źle pracujący separator oleju w odmie i przepuszcza do kanału dolotowego turbo powietrze wraz z oparami oleju, owocem tego jest to, że sprężarka wtłacza do przewodu IC powietrze wraz z olejem. Tutaj masz bardziej szczegółowo wyjaśnione co z czym się je :) https://www.regeneracja-turbosprezarek.pl/aktualnosci/turbo_sprezarka. Ogółem zaleca się żeby co 2-3 lata wymienić albo odmę, bądź tańszym kosztem wymienić membrany separatora na nowe. :)
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 05.02.2019, 11:37:33 wysłane przez Daily215 » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Olej w ukladzie dolotowym - odma. Niebieski dym z rury.
Skocz do: