Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Drzwi same się otwierają, szyby się opuszczają, wariuje central - Cordoba 2003r.  (Przeczytany 9869 razy)
eLL Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 2003 1.9D

« Poniedziałek, 29.06.2015, 07:38:20 - NIEPRZECZYTANA »

Od kilku dni mam problem z moją cordobą (rocznik 2003, 1.9TDI). Zamki w drzwiach same się otwierają i opuszczają się szyby. Gdy chcę ponownie zamknąć zamki obojętnie czy kluczykiem, czy pilotem to zamki zaczynają świrować i przez około 30-60 sekund ciągle jakby się zamykają i otwierają a na końcu całej dziwnej zabawy szyby same wędrują w dół (brak domykania szyb w kluczyku).

Już miałem jakieś 4 lata temu takie przeboje ale ustały po rozebraniu i poskładaniu drzwi (nic konkretnego nie zrobiłem wtedy przy zamku). Teraz rozebrałem cały zamek i oczyściłem wszystkie styki i mikrostyki, oraz poprawiłem luty. Nic to nie pomogło i nadal wszystko wariowało.

Kupiłem więc nowy zamek (zamiennik) i po zamontowaniu go wszystko było ok, ale niestety tylko na kilka minut. Po kilku minutach cała zabawa zaczęła się od nowa.

Nie wiem już co mam robić. Przejrzałem pobieżnie kable od zamka aż do złączek między drzwiami a kabiną i nie widzę żeby były jakieś uszkodzenia na kablu. Dziwne jest to, że VAG ciągle wywala te same błędy lewych drzwi nie ważne czy to na starym, czy na nowym zamku, czy nawet wtedy, gdy żaden zamek nie jest podłączony do wiązki.

Takie błędy pokazuje VAG:

01031 - Central Locking Key Switch: Driver Side: Unlock
            27-00 - Implausible Signal
01038 - Central Locking Thermal Protection
            35-00 - -
00928 - Locking Module for Central Locking: Front Driver Side (F220)
            27-00 - Implausible Signal

Od soboty miałem odłączone klemy z akumulatora i wczoraj wieczorem podłączyłem spowrotem i na razie nie świruje, ale Vag nadal po każdorazowym skasowaniu błędów wyświetla je na nowo przy kolejnym skanowaniu. Także obawiam się, że problem nie został usunięty i jak poskładam całkowicie drzwi to za kilka dni znów od nowa zacznie się zabawa...

Czy ktoś wie co to może być i w którym kierunku iść?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 29.06.2015, 09:12:19 - NIEPRZECZYTANA »

skoro nawet odpiety zamek nie pomaga to masz swarcie w kablach

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
eLL Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 29.06.2015, 09:44:50 - NIEPRZECZYTANA »

Też podejrzewałem jakieś zwarcie, ale stawiałem na kable między kabiną a drzwiami. Odpiąłem jednak całą wiązkę z kostek między drzwiami i kabiną i błędy nadal wyskakują. Także może jeszcze coś się dzieje już w środku w kabinie... Wyczytałem, że moduł komfortu podobno jest pod kierownicą mniej więcej na wysokości prawego kolana kierowcy, czy to prawda? I czy ktoś z Was już działał przy tym ustrojstwie i wie jak najłatwiej dostać się do modułu komfortu, który jest odpowiedzialny za centralny zamek i szyby?
hans ik Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: 3x 205 z 87r, 91, 96r i peugeot 307 sw HDI 2.0 136KM

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 29.06.2015, 14:26:32 - NIEPRZECZYTANA »

sprawdz sobie czy masa na centralce nie zaasniedziala, glowna przyczyna takich zachowan moga byc spadki napiec

En mis venas en vez de gasolina y el corazón de trabajo de la turbina!!!

bylo 2x ibiza 1 gen ,1 fl, 3 marbelki, malaga. to byly seaty a inne marki to juz nie pisze w sumie razem 53szt, twingo 96, fiat doblo 2001 1.9d, 2x arosa tyle przeszlosci a teraz mam 7x peugeot 205, MB A170 oraz peugeot 307 kombi
eLL Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 29.06.2015, 17:33:42 - NIEPRZECZYTANA »

Co masz na myśli pisząc "przy centralce"? Chciałem odpiąć kable przy samym module komfortu żeby sprawdzić czy wtedy się skasują błędy i dzięki temu będę wiedział czy to wina kabli, ale za cholerę nie umiem znaleźć tego modułu. Rozbebeszyłem wszystko pod kierownicą i modułu nadal nie widać. Czyżby trzeba zdemontować całą dechę rozdzielczą żeby się do tego dostać??
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #5 - Piątek, 03.07.2015, 11:17:57 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdzałeś gumowe przelotki w drzwiach? Tam często są problemy z ułamanymi przewodami. Czy ten zamek jest na pewno do twojego auta? Bo z tego co pamiętam w skodzie jest tak samo wyglądający ale nie pasujący... i ostatnie może dziwne ale miałem takie przypadki... cz twoje auto to nie anglik po przekładce - wtedy komp może pokazywać drzwi odwrotnie :P

eLL Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #6 - Piątek, 03.07.2015, 12:13:59 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdzałem wszystkie kable aż do modułu komfortu bo go w końcu znalazłem i tak dla informacji innych, nie jest on przy prawym kolanie kierowcy jak na wielu forach można przeczytać, a na wysokości lewego kolana pod skrzynką z przekaźnikami. Kable są ok, brak uszkodzeń, a wszystkie konektory przeczyściłem we wszystkich drzwiach i spryskałem kontaktsprayem. Samochód jest europejski a zamek zamówiony wg. numeru części. Udało się w końcu skasować błędy i jak na razie jest wszystko ok. Jeśli problem się znów pojawi, to już chyba będzie trzeba próbować wymienić moduł komfortu bo może on świrował. Mam nadzieję, że nie  ;D  Dzięki wszystkim za sugestię i chęć pomocy przy rozwiązaniu problemu  :ok:
konfucjusz Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 6L2 2003 1.9 TDI 100KM

« Odpowiedz #7 - Piątek, 24.07.2015, 21:50:12 - NIEPRZECZYTANA »

Od czego zaczynałes rozbieranie przy dobieraniu sie do modulu. Bylem u jednego mechanika podlaczyc sie do komputera, ale mowi ze tego modulu nie mam. Chetnie bym sprawdzil go fizycznie. Moze nie jest podlaczony do reszty ukladu i dlatego komputer nie zczytywał takiej opcji
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Alarmy, Piloty, Centralne zamki» Drzwi same się otwierają, szyby się opuszczają, wariuje central - Cordoba 2003r.
Skocz do: