Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pukanie podczsa wciskania sprzęgła w cordobie 6l  (Przeczytany 2326 razy)
jacuś Mężczyzna
Użytkownik

« Wtorek, 21.04.2015, 18:35:49 - NIEPRZECZYTANA »

Od pewnego czasu mam w swojej cordobinie  1,4 16v następujący problem:
podczas wciskania sprzęgła pojawia się nieprzyjemny stuk z przodu po stronie kierowcy. Pukanie jest słyszalne jak temperatura jest większa niż 10 stopni. Słychać stukanie podczas zmiany biegów  z 1 na 2, z 2 na 3 i z 3 na 4. Jak zmienia się z 4 na 5 stukania nie ma. Wciskanie sprzęgła na postoju nie powoduje stuków. Czym wyższa temperatura stukanie mocniejsze. Zawieszenie jest ok. Poduszki silnika i skrzyni również ok. Mocowanie wydechu ok. 
Spotkał się ktoś z taką przypadłością?
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 21.04.2015, 18:38:03 wysłane przez jacuś » Zapisane
sebaaa7 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 6k2 1.4 16v 2000r

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 21.04.2015, 22:51:03 - NIEPRZECZYTANA »

Mam to samo. Na pewno to nie jest sprzęgło, bo 2tys km temu wymieniłem na nowe, oryginał Luka. Szukałbym bardziej przy pompce sprzęgła - wysprzęgliku, ale niem mam w tym tygodniu czasu jechać do mechanika..
jacuś Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Środa, 22.04.2015, 14:38:03 - NIEPRZECZYTANA »

Byłem u znajomego mechanika w serwisie seata i nic nie wykryli pod względem mechanicznym. Sprawdzali na podnośniku i nie tylko. Próby ruszania i stawania też nic nie wykazały. Odpalanie na podnośniku ( niezgodne z żadnymi zasadami BHP) również nic nie wykazały. Podejrzewają ze może coś pukać pod deską rozdzielczą. Czytałem na forum skody ze w Fabiach i Roomsterze też mają takie obiawy a niby deska jest inna. Możliwe ze puka ściana grodziowa lub montowane na niej coś. Myślę ze to może być konstrukcja podobna do Fabii albo nawet taka sama.
Pukanie jest denerwujące i zamierzam je tropić. W Ibizie mojej żony z 2011 roku z takim samym silnikiem pukania co najmniej na razie niema.  Ale to model na innej płycie podłogowej.
Jak by ktoś wytropił wcześniej proszę podzielić się info.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Pukanie podczsa wciskania sprzęgła w cordobie 6l
Skocz do: