Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Głośna praca na zimnym silniku po przejściu na inny olej  (Przeczytany 2933 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
alienos2109 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Leon,2002,1.6 16V BCB + LPG

« Poniedziałek, 17.11.2014, 13:24:21 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Przez 12 lat od nowości był lany olej Castrol 5w40 Magnatec. Po tym czasie postanowiłem przejść na Valvoline Max Life 5w40.
Po pierwszej wymianie było wszystko ok, po drugiej w chłodniejsze dni z rana po odpaleniu zaczęły odzywać się popychacze.
Kolejna wymiana już 3 też była na Valvoline i jest coraz gorzej, im zimniej tym głośniejszy hałas z silnika po porannym odpaleniu.
Po przejechaniu 800-1000m hałas ustaje, silnik pracuje cichutko i nic nie słychać.
Dodam że stan oleju na bagnecie jest pod max i silnik nie bierze oleju.
Po rozmowach z kilkoma mechanikami jak zwykle rożne opinie.
Jeden powiedział że Valvoline wypłukał stary osad po Castrolu, mógł pozatykać popychacze i żeby zrobić płukankę silnika.
Drugi mówił żeby z powrotem wrócić na Castrol.

Jakie są wasze rady?
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 17.11.2014, 13:25:59 - NIEPRZECZYTANA »

Teoretycznie przed zmianą marki oleju lub gęstości (np z 10W na 5W) przydałoby się przepłukać silnik.

alienos2109 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 17.11.2014, 13:31:17 - NIEPRZECZYTANA »

Planowałem tak zrobić ale jest tyle samo opinii pozytywnych jak i negatywnych odnośnie płukanek.
Jedni są zadowoleni drudzy nie bo silniki zaczęły brać więcej oleju bo się rozszczelniły więc dlatego nie ryzykowałem w ciemno.
Stan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo '96, 1.9D

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 18.11.2014, 11:42:31 - NIEPRZECZYTANA »

Jak zauważyłeś. Nie zawsze zmiana marki oleju wychodzi na dobre. Wypłukuje luib zatyka w silniku. Może lepiej rozważ powrót do starej marki jak przeszkadza Tobie hałas na niedogrzanym silniku. Chociaż z drugiej strony tak się zastanawiam. :angel:  Jak już coś zostalo wypłukane, zwiększyły się luzy, to czy powrót na poprzednią markę coś zmieni.  :-\

stan
alienos2109 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 18.11.2014, 12:02:46 - NIEPRZECZYTANA »

Właśnie zamiast polepszyć to zaszkodziłem...
Też się zastanawiam czy sens jest wracać do Castrola skoro wypłukało już ten syf.
Teraz tylko pytanie czy nie będzie się działo jeszcze gorzej i czy poranne stukanie popychaczy jest szkodliwe?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Głośna praca na zimnym silniku po przejściu na inny olej
Skocz do: