+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Problem z odpaleniem.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z odpaleniem.  (Przeczytany 4992 razy)
Bartek_Szycha Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 1.9D 94r.

« Czwartek, 09.10.2014, 14:52:20 - NIEPRZECZYTANA »

WItam, mam problem z odpaleniem auta (Seat ibiza 1.9 Diesel  94r.)
Nad ranem kiedy chcialem odpalic auto (temp. ok. 10 st. C) nie poczekałem aż zgasnie kontrolka świec żarowych i przekrecilem kluczyk. Rozrusznik pracowal ale silnik nie chcial załapać. Tego samego dnia popołudniem spróbowałem ponownie - auto nie zalapalo za pierwszym razem ale po rozgrzaniu kilkakrotnym świec auto w koncu z wielką trudnością zalapało dając duzo bialego dymu z rury.

Nastepnego dnia nad ranem to samo auto nie chce odpalić. Utwierdzony w tym że mogą być to świece sprawdziłem ją każdą z osobna - podłączyłem koniec kabla pod + w Aku a drugim koncem dotykalem swiecy - iskry sie pojawiły na każdej.

Za kazdym razem jak go chce odpalic auto zachowuje sie normalnie swieci sie kontrolka swiec zarowych rozrusznik dziala jak dzialal akumulator jest 2 letni (EXIDE) mysle ze jest sprawny.

Dodam jeszcze ze po udanym rozruchu auto odpala normalnie.

Jakies pomysły ?? Jak sprawdzić co to moze byc ??
Stan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo '96, 1.9D

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 09.10.2014, 14:59:38 - NIEPRZECZYTANA »

:angel: To, że sprawdzałeś każdą swiecę osobno i szła iskra, nie znaczy że świeca jest dobra.  :nonono: Przecież jak świeca ma zwarcie to co? Też będzie szła iskra. Dla pewności powinieneś wykręcić każdą i na boku na sekundę podłączyć pod napięcie. wtedy możesz ocenić grzeje czy nie. innej rady nie widzę.

stan
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 09.10.2014, 15:20:45 - NIEPRZECZYTANA »

Świece działają dopiero poniżej 5 stopni. Możliwe, że to wina paliwa, u mnie spoko odpalało auto, ale jak zatankowałem na innej stacji, to nawet w cieplejsze dni nie pali od razu.

Bartek_Szycha Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 1.9D 94r.

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 09.10.2014, 15:30:07 - NIEPRZECZYTANA »

Auto wymieniane mialo swiece 3.5 roku temu paliwo zatankowane na orlenie
irocket Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 09.10.2014, 15:40:13 - NIEPRZECZYTANA »

Nie żeby coś, ale ja też na orlenie tankowałem, pemp óki w baku było inne paliwo, to było ok. Możesz spróbować odpiąć czujnik temp. wody i wtedy powinny grzać świece (chyba on też odpowiada za grzanie), potem podłączasz. Ewentualnie do sprawdzenia zaworek zwrotny na filtrze paliwa (cofa paliwo do baku)

Stan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo '96, 1.9D

« Odpowiedz #5 - Piątek, 10.10.2014, 12:49:42 - NIEPRZECZYTANA »

Zastanawia mnie jak piszesz biały dym. czyzby to para wodna. Jak dawno odwadnialeś filtr paliwa lub go wymienialeś? Ja w swoim tolku odkręcam taką srubkę w dolnej części filtra i od czasu do czasu wycieka woda. Niezawsze ale jest. Może to to.

stan
kasia_alhambra Kobieta
Świeżak

Samochód: seat alhambra, 2001, 1850m2

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 25.07.2016, 17:10:42 - NIEPRZECZYTANA »

Dzień dobry. Mam problem - mój seat alhambra ma problemy z odpaleniem podczas upałów. Rano, kiedy jest zimno, bez żadnego problemu. Ale po całym dniu stania na słońcu - nie chce odpalić. Co się może dziać? Z góry dziękuję za pomoc. Właśnie utknęłam pod centrum handlowym po raz kolejny.
irocket Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 26.07.2016, 10:07:56 - NIEPRZECZYTANA »

Rozrusznik kręci i nie odpala, czy rozrusznik w ogóle nie kręci?

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Problem z odpaleniem.
Skocz do: