Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: blokująca się zamek klapy bagażnika (toledo 3)  (Przeczytany 7751 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wojtosz Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo III, 2004, 1.9 TDI

« Wtorek, 26.03.2013, 20:48:06 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,

Problem: klapa bagażnika blokuje się. Nie można otworzyć w normalny sposób, a jedynie wchodząc do bagażnika i przesuwając "rygiel" zamka.

Zauważyłem prawidłowość: Jeśli samochód jest zamknięty i otworzy się go normalnie (pilotem, 2 razy "otwórz"), wówczas bez problemu można otworzyć bagażnik. Jeśli natomiast samochód jest zamknięty i spróbujemy otworzyć bagażnik: klapa zablokuje się i pozostaje jedynie złożenie siedzeń i otwarcie od środka. Wywołanie błędu zostało powtórzone 10-krotnie, za każdym razem rezultat był identyczny (otwarty samochód: klapa się nie blokuje, zamknięty samochód: klapa się blokuje)

Co zostało sprawdzone: bezpieczniki, stan okablowania, oględziny złącz przy wyłączniku S (na klapie) oraz przy zamku. Brak oznak zużycia czy uszkodzeń.

Wobec w/w testów problem z wyłącznikiem S raczej odpada. Gdzieś doczytałem, że w zamku klapy jest mikrowyłącznik i podobno można go wymienić. Jako że gdy samochód jest zamknięty i próbujemy otworzyć klapę, to ciągniemy ją w górę i tu już mikrowyłącznik w zamku (jeśli ma luzy lub jest zużyty) to może powodować problem.

Pytanie brzmi: czy ktoś z Was rozbierał taki zamek i rzeczywiście mikrowyłącznik da się wymienić ?
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 26.03.2013, 22:58:13 - NIEPRZECZYTANA »

mikrostyk w zamku drzwi da sie wymienić. Najprościej o fotoporadę na forum golfa (chyba u nas nie ma). Ale czy w klapie się da to pojęcia nie mam. Możesz spróbować wyjąć zamek i obczaić gdzie jest ten styk.
wojtosz Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo III, 2004, 1.9 TDI

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 01.04.2013, 06:41:41 - NIEPRZECZYTANA »

Dziękuję za odpowiedź.
Zastanawiałem się, czy to nie czasem elektronika. Wczoraj wieczorem wziąłem sprężone powietrze i wydmuchałem trochę kurzu. Zobaczymy jaka reakcja będzie dziś. Za wskazówkę z fotoporadą bardzo dziękuję.
Dam znać czy wydmuchanie pomogło.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» blokująca się zamek klapy bagażnika (toledo 3)
Skocz do: