+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Check przy obciążeniu układu
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Check przy obciążeniu układu  (Przeczytany 2876 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
alphol Mężczyzna
Świeżak

Samochód: altea, 2007, 1.6

« Czwartek, 26.07.2012, 22:33:27 - NIEPRZECZYTANA »

witam

Jestem tu nowy i z góry przepraszam, jeżeli pomyliłem działy. Szukałem odpowiedzi ale nie trafiłem na taki problem.
Auto: Altea rok 2007, 1.6 benzyna, przebieg 97000 km. Jestem jej właścicielem od tygodnia.
Mam taki problem. Wydech burczy jakoś dziwnie, ale może taki jego urok.Odpala normalnie, ale na wolnych obrotach szarpie silnikiem, ale obroty nie falują. Natomiast jak jadę i włączę światła i klimę (czyli większe obciążenie) to zapala się check engine (wg instrukcji check ukł. wydechowego). Po wyłączeniu klimy nadal check się świeci. Po podłączeniu do kompa mechanik stwierdził, że błędów nie ma, a check zgasł. Po włączeniu klimy i przejechaniu kilku kilometrów znów się zapaliła. Co może być przyczyną takiego zachowania? Podejrzewam, że przy odczycie wyskoczył błąd złej mieszanki gazów w EGR, a on go wykasował jako nieistotny. Czy może to być przyczyną starych świec, które nie przepalają paliwa (nie wiem czy były wymieniane) i przez to falowanie i zła mieszanka? Czy może wina katalizatora? A może coś innego?

z góry dziękuję za sugestie
mik33 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Sharan(dziadek zreanimowany) '98 TDI AFN +iza 1,4 2010

« Odpowiedz #1 - Piątek, 27.07.2012, 07:40:26 - NIEPRZECZYTANA »

moze byc  slabo oktanowe paliwko  i  kat  robi blad .lub sie  przytkal . zobacz czy silnik ma  normalna temperature
alphol Mężczyzna
Świeżak

Samochód: altea, 2007, 1.6

« Odpowiedz #2 - Piątek, 27.07.2012, 14:49:12 - NIEPRZECZYTANA »

temperatura 90st. osiągana w normalnym czasie.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Check przy obciążeniu układu
Skocz do: