Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Benzyna & LPG
»
Jaka instalacja gazowa do Seata?
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
10
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Jaka instalacja gazowa do Seata? (Przeczytany 114025 razy)
fenix
Świeżak
Samochód: Seat Ibiza 97
Odp: Jaka instalacja gazowa do Seata?
«
Odpowiedz #90 -
Wtorek, 08.02.2011, 11:08:43 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ok - obiecuje poprawę
Napisano: Czwartek, 27.01.2011, 16:18:16
Witam
Po rozeznaniu tematu i zasięgnięciu opinii znajomych ustaliłem że:
Instalacja kosztuje pomiędzy 2400-2700. Oczywiście sekwencja.
Co do firmy to ludzie nie narzekają na STagi ale polecają BRC jako lepsze technologicznie i mniej awaryjne. Pytałem także o Landi Renzo ale zarówno zakłady mechaniczne jak i ludzie odradzają ze względu na awaryjność instalacji. Spotkałem się także z opiniami że StAGi są montowane z kilku podzespołów od różnych wykonawców a naprzykład BRC są w całości od jednego producenta.
Co do reduktorów to czy 100 KM czy 140 KM powiedziano mi że niema co przesadzać. Jak auto ma 60 KM to taki na 80 wystarczy w zupełności. Spotkałem się z opinią że jak jest większy reduktor to dłużej się nagrzewa i przez to dłużej trzeba jechać na benzynie zanim się przełączy na gaz
Wtryskiwacze oczywiście nie na listwie ale każdy oddzielnie ze względu na ewentualna wymianę i dzięki temu ma się mniejsze koszty.
Oczywiście należy pamiętać o homologacji na instalację i na sam zbiornik i o tym żeby wszystkie elementy składowe były wymienione w tych dokumentach.
Gwarancja na taka instalacje jest z reguły na 2 lata. W zakładzie w którym pytałem taka gwarancja jest bez limitu kilometrów.Nie wiem czy to norma i czy jest tak samo gdzie indziej.
Montaż i regulacja instalacji to 24 godziny - jak was informują ze trwa to 3-4 dni to was naciągają
Mam nadzieję że to komuś coś pomoże
Janusz
mucosit
Świeżak
Samochód: seat cordoba 1,4 2000
«
Odpowiedz #91 -
Niedziela, 13.03.2011, 13:58:51 -
NIEPRZECZYTANA
»
Chciałbym się dowiedzieć
jaki jest spadek mocy w silnikach 1,4 MPI (AKK) po zainstalowaniu instalacji IV generacji.
mucosit
uszek
OOOO
Użytkownik
Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX
«
Odpowiedz #92 -
Niedziela, 13.03.2011, 14:03:34 -
NIEPRZECZYTANA
»
zaden
Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....
<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
efmk
Master Of Silence
Użytkownik
Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]
«
Odpowiedz #93 -
Niedziela, 13.03.2011, 14:09:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: uszek
zaden
to jest silnik konstrukcji pamiętającej jeszcze 'wujka' Adofla
nie powinieneś odczuć żadnych strat. Ja swojego 1.4 gazem nie 'skrzywdzę' ale z opinii innych użytkowników wiem, że nie ma na co narzekać
«
Odpowiedz #94 -
Niedziela, 13.03.2011, 14:28:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzięki za odpowiedzi
Przebieg ma znaczenie? Mój pojazd ma jeż 180 tyś na liczniku.
Wszystko jest w nim robione na czas, ale wczorajsze tankowanie dało mi do myślenia, 4,98 zł tyle jeszcze nie płaciłem
mucosit
efmk
Master Of Silence
Użytkownik
Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]
«
Odpowiedz #95 -
Niedziela, 13.03.2011, 14:52:24 -
NIEPRZECZYTANA
»
to i tak nie płacisz 'dużo'
Tzn ceny są kosmiczne i to jest chore, ale na 'tu i teraz' 5zł z hakiem to niestety norma
jeśli silnik nie jest zamęczony, to nic się dziać nie powinno. Na marginesie, jesteś pewien przebiegu?
Użytkownik
«
Odpowiedz #96 -
Niedziela, 13.03.2011, 14:54:46 -
NIEPRZECZYTANA
»
ja zalozylem gaz przy 180 teraz ma 270 i zmienilem wtryski gazowe i dalej jezdzi jak ta lala
Spalanie gazu ok 7.5 litra , moj brat jezdzi mniej dynamicznie i jemu wychodzi kolo 7. Wtryski sa rozwiercone na 1.6
DO tego zadnych problemow tylko ze ja gazownikom nie ufam i robie wszystko sam, juz sie przejechalem na nich!
«
Ostatnia zmiana: Niedziela, 13.03.2011, 14:57:57 wysłane przez uszek
»
Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....
mucosit
Świeżak
«
Odpowiedz #97 -
Niedziela, 13.03.2011, 15:19:25 -
NIEPRZECZYTANA
»
Na marginesie, jesteś pewien przebiegu?
Tak, samochód był serwisowany od nowości w dwóch autoryzowanych serwisach (Kometa, Maran). Kupiłem go w październiku 2009. Wszystko potwierdzone w książce serwisowej, dodatkowo wszystkie faktury od 2006 i kontakt z serwisem Maran potwierdzającym wpisy od 2005.
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Zaraz pisze zapytanie do Energy Gaz Polska.
www.egp.pl
. W zapytaniu uwzględnię rady, które w tym wątku zostały udzielone (Szczególnie w stosunku do Doosi- ten sam silnik)
Napisano: Niedziela, 13.03.2011, 15:14:26
w poczcie znalazłem jeszcze to:
Witam,
Przesyłam historię wizyt w naszym serwisie wytypowanego przez Pana auta:
29.11.2005 - OT 89 tys. km + wymiana tulei wahaczy
22.08.06 - OT 103 tys. + wymiana klocków
27.09.07 - OT 120 tys. + wymiana lewego sworznia
13.05.08 - wymiana czujnika G28
28.07.08 - naprawa rozrusznika
10.09.08 - OT 135 tys. + wymiana tarcz hamulcowych
18.11.08 - OT 140 tys. - wymiana rozrządu i pompy wody
23.01.09 - naprawa wycieraczek
13.05.09 - OT 150 tys.
05.06.09 - wymiana amortyzatorów i łączników stabilizatora
Pozdrawiam
Anna Adamowicz
Napisano: Niedziela, 13.03.2011, 15:18:22
Generalnie polecam ten serwis i za obsługę i za cierpliwość w odpowiadaniu na telefoniczne pytania
mucosit
olinek2
Użytkownik
Samochód: Toledo II 2001 1.6SR
«
Odpowiedz #98 -
Niedziela, 13.03.2011, 15:41:45 -
NIEPRZECZYTANA
»
Uszek mówisz o Cordi czy o Pasku ?
Gaz sam zakładałeś czy u gazownika? Sam rozważam założenie gazu ostatnio, bo sporo kilometrów stukam i też wolałbym sam sobie wszystko założyć, ponieważ jak mi na warsztat przyjeżdżają ludzie z gazem i widzę jak to jest zrobione to wolę nawet nie myśleć o gazownikach... Jedyną przeszkodą są papiery
uszek
OOOO
Użytkownik
«
Odpowiedz #99 -
Poniedziałek, 14.03.2011, 11:32:58 -
NIEPRZECZYTANA
»
gaz w pasku zalozylem sam stag 4 z wtryskami valteka czerwonymi ... z gazownikami nie chcialem miec do czynienia... wczesniej przede mna byla zalozona 2 generacja gazu ale to byla tragedia i wywalilem to , koszt zamonotowania gazu(bez butli i zaworu) dla 6 garów wyszedl mi niecale 1100zł, nie czuje roznicy miedzy gazem a benzyna. Teraz mam nalatane jakies 350 tys sekwencje zalozylem przy 320 a gaz jest od jakich 250.
W seacie byl zalozony przez gazowników ale po walkach z nimi stracilem gwarancje u nich i zwrocili mi polowe instalacji...(powiedzieli ze oddadza mi polowe kasy ale zebym do nich nie przyjezdzal, sprawa juz byla u rzecznika konsumentów) jezdzilo to jakos w miare ale nie mogli sobie poradzic z wyjacym parownikiem.... Ja to zamocowalem na gumie i gralo przejechalo to jakies 100 tys i w tamtym tyg wymienilem wtryski tez na valteki czerwone i auto odzylo. Jedyne co zaluje ze tam jest zamontowany steronik gastecha i byly wtryski bluetechy jednym slowem nigdy wiecej... na razie to jezdzi poki nie padnie i bedzie stag....sterownik jest taki ze tam sie nic nie da zrobic jednym slowem jak nokia 5110 w porownianiu do nowych telefonow
Generalnie z gazem nigdy nie mialem problemow, jestem z tego rozwiazania bardzo zadowolony bo jest tanie i dobre. Koszt jazdy na LPG i ON jest koszystniejszy dla LPG z racji kosztów. Oba auta mi biora olej passat przy 300 tys mial zmieniony rozrzad i kapitalny remont silnika(glowica, pierscienie, pompa oleju) ale z tego co wiem to malo ktory vr6 nie je oleju, winny jest temu rzad cylindrów pochylony. Seat tez cos podpija no ale to nie sa nowe auta i wiem ze mnie nie zawioda a jak juz to sobie to zrobie w trasie.
Ostanio poza tym mam zle doswiadczenia z ON bo 2 auta kumpli robilem polo 6N z zwyklym 1.9D z padnieta pompa wtryskowa i vectre DTI z padnietymi wtryskami. I dochodze do wniosku ze ON spoko dopoki sie leje super paliwo i nie psuje sie, a jak sie psuje to wtedy koszty sa okropne!
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 14.03.2011, 11:40:10 wysłane przez uszek
»
olinek2
Użytkownik
Samochód: Toledo II 2001 1.6SR
«
Odpowiedz #100 -
Poniedziałek, 14.03.2011, 20:20:59 -
NIEPRZECZYTANA
»
A jak z homologacją, bo w dowód by się przydało toto wbić
Sam do swojego myślałem o Stagu 300plus bo to bardzo dobry komp. Do tego Magic Jet'y i reduktor Zavoli. W sumie zestaw pod silnik za 880zł mogę kupić
20KM odemnie(w Skarżysku Kamiennym) jest firma która ma ceny niższe niż na allegro
http://www.drypa.pl/produkt1004_WTRYSKI_STAG_-_Stag_Plus_4_cyl._-__-_Wtrysk_Stag_300_Plus_4cyl_MagicJet_Zavoli-kpl.html
Jedynym problemem jest to że Tolek wciąga mi olej 0,6l na 1000km, ogólnie uszczelniacze zaworowe zmieniłem niedawno i dalej bierze. Jak czytam to wina pierścieni zbierających(powinno się wrzucić z innego silnika i problem ustaje). Ogólnie kompresja na tłokach wszystkich ta sama (koło 12-13). Przemyślę czy jest sens robić te pierścienie, bo 400zł jak by nie patrzeć muszę wywalić na części. Zobaczę jak będzie po zalaniu 10W40, bo teraz leje 5W40. Fakt faktem że silnik u mnie pracuje z reguły parę godzin non stop, bo kilometry głównie nabijam na trasie Wrocław-Starachowice, a jak wiadomo długa trasa sprzyja apetytowi na olej.
sylwek86
Świeżak
Samochód: Ibiza FL 00/01 1.4 MPI 8V AKK
«
Odpowiedz #101 -
Czwartek, 17.03.2011, 16:28:26 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: mucosit Niedziela, 13.03.2011, 13:58:51
Chciałbym się dowiedzieć
jaki jest spadek mocy w silnikach 1,4 MPI (AKK) po zainstalowaniu instalacji IV generacji.
Posiadam identyczny silnik. Mam instalacje STag i jest OK. Roznica w mocy jest wlasciwie minimalna. Na benzynie wiadomo, troche zrywniejszy.
«
Ostatnia zmiana: Piątek, 18.03.2011, 21:10:02 wysłane przez sylwek86
»
www.poloko.pl
- wyszukiwarka połączeń komunikacyjnych MPK Łódź. Sprawdź rozkład jazdy MPK w Łodzi
oryel
Świeżak
Samochód: seat leon
«
Odpowiedz #102 -
Sobota, 10.09.2011, 21:49:13 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam Posiadam Leona 1.8 20v silnik AGN ,jest tam 2 generacji GAZ wmontowany,mam duże problemy ,ostatnio rozerwało filtr powietrza,strzały
, mam pytanie czy mogę tam wmontować stag 200 ,czy może coś polecicie ,problem korektor ssący jest plastikowy ,czy to jakaś przeszkoda do sekwencji, ?. W omedze instalowałem Lpg .od kiedy kupiłem tego Leona mam same problemy ,jedyne co mi pozostało to forum ,bo mechanicy w UK to dopiero utrapienie .
dzięki za info..
mac456x9
Użytkownik
Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR
«
Odpowiedz #103 -
Sobota, 10.09.2011, 22:09:43 -
NIEPRZECZYTANA
»
oryel
, 2 generacja i plastikowy kolektor...
Narazie nie jeździj na gazie i jak najszybciej zamieniaj instalacje na 4rtej generacji.
oryel
Świeżak
Samochód: seat leon
«
Odpowiedz #104 -
Sobota, 10.09.2011, 22:15:01 -
NIEPRZECZYTANA
»
co polecasz ?..
Strony:
1