Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Konsola nie działa?
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Konsola nie działa? (Przeczytany 22343 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
daruswsu
Świeżak
Samochód: Cordoba, 2000, 1.4 MPI
Konsola nie działa?
«
Sobota, 05.03.2011, 20:14:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam.
Wiem, najłatwiej dodać wątek, ale po przejrzeniu wątków, stricte podobnego nie znalazłem.
Otóż.
Cała ambaras polega na tym, że po kilku dniach unieruchomienia Cordoby, nie obyło się bez prostownika przy rozruchu. Aku jak łatwo się domyśleć już słaby. Rzecz raczej normalna, zaspałem, spieszyłem się do pracy, i po...merdały mi się +/-. Chciałem zakręcić, poszedł lekki dymek z kabli. Ale to nic. Od razu zaczął świrować alarm(to standard podobno, wnioskując po podobnych tematach). I na chwilę zostawiłem kable podłączone przy klemach, by alarm nie szalał dalej. Zostawiłem go tak na jakiś czas. Następnie +/+ i autko normalnie już zakręciło. Ale co? Cała konsola, ze sterownikiem dmuchawy i klimy padła. Zero reakcji. Jak to leczyć? Odłączyć klemy na jakiś czas, by to się zrestartowało? Albo zacząć szukać bezpieczników? A może czasem te bezpieczniki od aku odpowiadają za konsole?
Piszę tu o pomoc, bo wiadomo, nie sztuka jest pójść do elektryka, a zacząć działać sam, z kilkoma poradami. Hm
Pozdrawiam, licząc o jakieś porady.
Darek
aboz
Music my saviour
Prezes
Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS
Odp: Konsola nie działa?
«
Odpowiedz #1 -
Sobota, 05.03.2011, 20:22:13 -
NIEPRZECZYTANA
»
Miałem to samo. Jest jakiś bezpiecznik, który zabezpiecza panel, ale gdzie on się znajduje nie wiem. W moim przypadku sprawę załatwiał serwis i nie bardzo byli skłonni cokolwiek więcej powiedzieć na ten temat. Jedno co się dowiedziałem to to, że elektryk podobno musiał ściągnąć panel.
daruswsu
Świeżak
«
Odpowiedz #2 -
Sobota, 05.03.2011, 20:27:21 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: aboz Sobota, 05.03.2011, 20:22:13
Miałem to samo. Jest jakiś bezpiecznik, który zabezpiecza panel, ale gdzie on się znajduje nie wiem. W moim przypadku sprawę załatwiał serwis i nie bardzo byli skłonni cokolwiek więcej powiedzieć na ten temat. Jedno co się dowiedziałem to to, że elektryk podobno musiał ściągnąć panel.
W sumie nie sprecyzowałem. Radio i ekran też pozostawał bez reakcji ?
aboz
Music my saviour
Prezes
«
Odpowiedz #3 -
Sobota, 05.03.2011, 20:31:47 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: daruswsu
Radio i ekran też pozostawał bez reakcji ?
Tak. Wychodzi na to, że cały panel jest zabezpieczony w jeden sposób tzn. w przypadku awarii żadna z jego funkcji nie działa.
daruswsu
Świeżak
«
Odpowiedz #4 -
Sobota, 05.03.2011, 20:36:04 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: aboz Sobota, 05.03.2011, 20:31:47
Radio i ekran też pozostawał bez reakcji ?
Tak. Wychodzi na to, że cały panel jest zabezpieczony w jeden sposób tzn. w przypadku awarii żadna z jego funkcji nie działa.
To już chociaż jakieś naprowadzenie z twojej strony.
A w tym czasie co padła Ci konsola, nie wystąpiła jednocześnie jeszcze jakaś inna awaria?
aboz
Music my saviour
Prezes
«
Odpowiedz #5 -
Sobota, 05.03.2011, 20:40:32 -
NIEPRZECZYTANA
»
A w tym czasie co padła Ci konsola, nie wystąpiła jednocześnie jeszcze jakaś inna awaria?
He he. Rozładowany akumulator, a pracownik salonu próbował odpalić samochód prądem rozruchowym prostownika (stosuje się go tylko do diesli) i posypało się wszystko, włącznie z tym, że nie reagował gaz. Z pedałem gazu dali radę od razu, niestety z panelem nie poszło tak łatwo.
daruswsu
Świeżak
«
Odpowiedz #6 -
Sobota, 05.03.2011, 21:20:56 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: aboz Sobota, 05.03.2011, 20:40:32
He he. Rozładowany akumulator, a pracownik salonu próbował odpalić samochód prądem rozruchowym prostownika (stosuje się go tylko do diesli) i posypało się wszystko, włącznie z tym, że nie reagował gaz. Z pedałem gazu dali radę od razu, niestety z panelem nie poszło tak łatwo.
Hehe, no właśnie. Gdyby jeszcze samo radio siadło to bym się tak nie pieklił do leczenia tego, ale skoro nadmuchy siadły to sprawa jest niezbędna. No cóż.
W sumie dziwne, że coś takiego spowodowało zwarcie...
Napisano: Sobota, 05.03.2011, 21:19:10
Cytat: aboz
a pracownik salonu próbował odpalić samochód prądem rozruchowym prostownika (stosuje się go tylko do diesli) i posypało się wszystko
Fajnie się musiałeś czuć, zwłaszcza, że to był zapewne wykwalifikowany pracownik salonu.
aboz
Music my saviour
Prezes
«
Odpowiedz #7 -
Sobota, 05.03.2011, 21:42:41 -
NIEPRZECZYTANA
»
Fajnie się musiałeś czuć, zwłaszcza, że to był zapewne wykwalifikowany pracownik salonu.
Niestety, zanim stałem się posiadaczem mojego wozidła stało ono w najgorszym salonie Seata w małopolsce, w komisie. I niestety odbiór samochodu obsługiwał sprzedawca.
daruswsu
Świeżak
«
Odpowiedz #8 -
Niedziela, 06.03.2011, 12:01:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wydawać się może, że ogrzewanie nie padło, bo ten bezpiecznik akurat działa, jednakże, że panel nie działa, nie ma jak kontrolować temperatury i nawiewu. Pozostaje sprawa bezpiecznika panelu radia, wiadomo, że jest on koloru niebieskiego, z tym,że czy aby na pewno znajduje się w puszce lub przy puszce bezpieczników(to może ta większa niebieska kostka?)
Marian
Jam Vario't
Użytkownik
Samochód: Vario '01
«
Odpowiedz #9 -
Niedziela, 06.03.2011, 12:38:26 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jeśli panel nie żyje, tzn ogólnie wyświetlacz nie ma podświetlenia i nawiewy, radio tez nie działa to możliwe że poleciał bezpiecznik za radiem. Zdejmij panel, wyciągnij puszkę radia i z tyłu przy wtyczce wchodzącej do radia jest bezpieczni, sprawdz go
Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
daruswsu
Świeżak
«
Odpowiedz #10 -
Niedziela, 06.03.2011, 14:02:52 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Marian Niedziela, 06.03.2011, 12:38:26
Jeśli panel nie żyje, tzn ogólnie wyświetlacz nie ma podświetlenia i nawiewy, radio tez nie działa to możliwe że poleciał bezpiecznik za radiem. Zdejmij panel, wyciągnij puszkę radia i z tyłu przy wtyczce wchodzącej do radia jest bezpieczni, sprawdz go
OK, rozkminię to na pewno. A jeszcze takich szczegół - panel ściąga się bez większych problemów? Pytam, bo jeszcze go nie ściągałem i po prostu nie chciałbym go w jakikolwiek sposób uszkodzić.
DIO
Gość
«
Odpowiedz #11 -
Niedziela, 06.03.2011, 14:12:10 -
NIEPRZECZYTANA
»
Daruswsu
Tu masz co prawda inny temat ale masz jak zdejumie sie panel i nawet widac ten bezpiecznik o którym wspomniał Marian
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=3351.0&sid=8a688abc2583b632a4090ebf35ef8d25
daruswsu
Świeżak
«
Odpowiedz #12 -
Poniedziałek, 07.03.2011, 12:21:20 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzięki za dobre chęci. Ten cały bezpiecznik jak rozumiem znajduje się przy tych 3 kostkach z tyłu radia? Wygląda na cały i raczej nie spalony. W ogóle jest możliwość resetu tego radyjka? Zawracam wam głowę, bo mam nadzieję, że miarę sprawnie uda mi się samemu rozwiązać ten problem, bez raczej zbędnej wizyty u elektryka. A może to jednak wina bezpiecznika odpowiadającego za radio, w głównej puszce bezpieczników pod kierownicą? Ogarniacie mniej więcej, który to bezpiecznik, na pewno jest on niebieski...
Bo w sumie nie wydaje mi się, żeby radio mogło się spalić, skoro kostki z tyłu są całe, poza tym wszystko w aucie działa.
A może to wina słabego aku? Może po prostu go podładować, albo odłączyć na jakiś czas od całego zasilania?
Pozdrawiam
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 07.03.2011, 12:23:12 wysłane przez daruswsu
»
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
«
Odpowiedz #13 -
Poniedziałek, 07.03.2011, 12:40:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ja po takiej akcji to na twoim miejscu sprawdziłbym wszystkie bezpieczniki pod kierownicą. Jak zdejmiesz ten plastik co je osłania to na nim masz naklejkę z rozpiską co jest od czego. A bezpiecznik z radia i tak bym sprawdził miernikiem bo czasami możesz nie zauważyć że jest upalony. Jeżeli chcesz sobie poradzić z tym faktem sam to musisz przede wszystkim mieć miernik, jak już wyciągniesz puche to zobacz czy dochodzi na kostki napięcie. Radia raczej sie nie kasuje w żaden inny sposób niż przez odpięcie od zasilania...
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
proximo
skator
Użytkownik
Samochód: Ibiza 00 AKK
«
Odpowiedz #14 -
Poniedziałek, 07.03.2011, 13:47:46 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wygląda na cały i raczej nie spalony
a wyciagales go i dobrze obejrzales? U mnie to on wlasnie odpowiadal za nie dzialajacy panel i radio
Profil na PJ
Moje foty (różne)
Strony: [
1
]
2
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka