Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Car Audio
»
Zmiana radia w ALTEI na 2 DIN DVD GPS
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Zmiana radia w ALTEI na 2 DIN DVD GPS (Przeczytany 61606 razy)
aboz
Music my saviour
Prezes
Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS
Odp: Zmiana radia w ALTEI na 2 DIN DVD GPS
«
Odpowiedz #30 -
Piątek, 06.04.2012, 07:30:44 -
NIEPRZECZYTANA
»
Nie wiem jak jest w Altei, ale ja bym się wpinał albo w skrzynkę bezpieczników, albo w czujnik biegu wstecznego. Widać, że kamerka nie wstaje. Być może przekaźnik jej nie załącza za każdym razem. Albo są za duże wachnięcia zasilania, albo za niskie napięcie idzie na przekaźnik i go nie wzbudza.
tchopz
replikant ;)
Użytkownik
Samochód: Skoda Superb 2.0 TDI 170KM, Replika AC Cobra 2.9 V6 24v w budowie.
«
Odpowiedz #31 -
Piątek, 06.04.2012, 07:51:07 -
NIEPRZECZYTANA
»
Żeby zmniejszyć rezystancję możesz wpiąć rezystor równolegle, także da siędostosować do R żarówki niezależnie od R kamerki. Wzór na R zastępcze przy połączeniu równoległym znasz?
--->
Karawan tchopza
Replika AC Cobra w budowie -
http://tchopz-cobra.blogspot.com/
krisvann
Świeżak
Samochód: Altea XL, 2007, 1.8 Benzyna
«
Odpowiedz #32 -
Piątek, 06.04.2012, 09:45:04 -
NIEPRZECZYTANA
»
Aha, już nawet nie pamiętałem że rownolegle rezystor zmniejszy opór. Wzoru nie pamiętam, ale znajdę i przypomnę sobie, ogolnie wiem o co chodzi i tak zrobię. Dzięki za radę.
Nie chcialbym żeby moderator zaraz nie usnął postu, bo trochę ciągle schodzę z tematu "ZAMIANA RADIA" z tą kamerką cofania, sprawdzę przekaźnik czy się zawsze załącza (bo faktycznie na mierniku analogowym od plusa cofania miałem czasami nawet 3,6V), podłącze adapter nie do skrzynki bezpieczników, ale jezeli nie będzie działać to czy mógłbym zrobić w ten sposób, że podłączyć +12V bezpośrednio do kamerki cofania, działające przy przekręconej stacyjce, czyli kamerka będzie zasilana i nadawała obraz zawsze podczas jazdy, ponieważ radio pokazuje obraz z kamery jedynie przy wstecznym. Chodzi mi o to czy ktoś z was może juz tak robił i czy takie ciągle jej zasilanie nie spowoduje że po przejechaniu np. 20 godzin jazdy ona zaraz mi nie padnie? Sorry że tak drążę ten temat, ale już chciałbym, aby to poprawnie działało, no jak dzisiaj nie dam rady to się poddaję i jadę z autem do firmy ktora się tym zajmuje.
Pozdrawiam
raby
Klubowicz
Moderator
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm
«
Odpowiedz #33 -
Piątek, 06.04.2012, 09:58:17 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: krisvann
mógłbym zrobić w ten sposób, że podłączyć +12V bezpośrednio do kamerki cofania, działające przy przekręconej stacyjce, czyli kamerka będzie zasilana i nadawała obraz zawsze podczas jazdy, ponieważ radio pokazuje obraz z kamery jedynie przy wstecznym. Chodzi mi o to czy ktoś z was może juz tak robił i czy takie ciągle jej zasilanie nie spowoduje że po przejechaniu np. 20 godzin jazdy ona zaraz mi nie padnie?
ja zasilanie kamerki mam podpiete do pozycji w tylnej lampie czyli pracuje ciagle, obraz moge wlaczyc nawet w czasie jazdy. Kamerka pracuje tak juz od 4-5 lat. A sam sygnal do przelaczenia radia na kamerke mam z kabla w progu ktory zasila lampy cofania.
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
krisvann
Świeżak
«
Odpowiedz #34 -
Piątek, 06.04.2012, 21:25:43 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ciągle jednak mimo prób raz miałem raz nie obraz, także zrobiłem, ze kamerka jest stale zasilana z jednego z pinów w skrzynce bezpieczników, który daje 12V przy przekręceniu kluczyka, czyli ciągle jest zasilana podczas jazdy tak jak ma
raby
i nareszcie obraz za każdym razem przy wstecznym biegu pojawia się na monitorze, teraz każda zatoczka jest moja
, przy całkowitym mroku mogę dojechać do muru na kilka centymetrów. Jeszcze tylko z tym podswietleniem zrobie (ale juz po świętach) tak jak doradzil mi
tchopz
, aby mialo to estetykę (nie tak jak teraz, że druga oryginalna jest wepchnieta pod zderzak) i wsio, wszystko działa. Jest satysfakcja, że udało sie to podłączyć bez płacenia specjaliście, ale bez podpowiedzi bym sobie nie poradził, także dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
skuter1975
Świeżak
Samochód: Toledo 2.0 TDI 2006
«
Odpowiedz #35 -
Sobota, 07.04.2012, 15:15:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
Gdzie kupić ramkę do takiego radia? przeglądałem all... i nic podobnego nie ma
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
«
Odpowiedz #36 -
Sobota, 07.04.2012, 21:24:42 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ja kolego nie pisałem o takim adapterze, powiedz mi czy w momencie gdy nie masz obrazu na kamerze działa światło wstecznego?? Ogólnie w twoim aucie nie powinno być to zrobione nawet tak jak mówią panowie od których wziąłeś radio, bo komputer widząc że coś ciągnie więcej prądu niż powinno może po prostu odcinać zasilanie na tym obwodzie... nie przerabiałem tego w twoim aucie ale np w nowych mercach jest właśnie tak i wtedy potrzebujesz adaptera który zczytuje sygnały can z auta i przerabia je na analogowe (koszt 100-300 zł). Jeżeli miałoby to działać po przekaźniku to rozumiem że podpiąłeś to na zasadzie piny sterujące przekaźnika jeden do masy drugi do światła wstecznego, na wejściu przekaźnika plus (skąd go wziąłeś bo może on powoduje takie a nie inne działanie), wyjście przekaźnika do kamery...
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
krisvann
Świeżak
«
Odpowiedz #37 -
Wtorek, 03.07.2012, 19:53:07 -
NIEPRZECZYTANA
»
Kiedy nie miałem obrazu na monitorze światlo wsteczne, do ktorego wcześniej było podłączone rownolegle zasilanie kamery, potem adaptera dzialało bez wzgledu na to czy obraz był czy nie. Adapter, ktory był w zestawie z kamerką, a ktorego na poczatku nie założyłem, to malutka kostka w ktorej jest przekaźnik jakiś chip, rezystor itd.. Z tego co zobaczylem to działa jak tranzystor. Napięcie CAN z wstecznego to tak jakby baza, która otwiera przejście napięcia z bezpieczników (stabilne 12V) do zasilania kamerki. Nie napiszę jak pod ktory pin co było podlączone, bo z adaptera już wychodziły przewody z opisem co pod co podpiąć, ale myślę, że tak jak piszesz, pewnie sterowanie z plusa cofania.
Tak jak napisalem nawet z tym adapterem różnie działało, nie chcąc już na nowo rozłączać przemieniać tych kabelków odłączylem wogóle przewody od świateł cofania, a w adapterze zwarłem dwa piny na przekaźniku, które powinny dawać przejście przy wstecznym biegu i teraz kamerka jest cały czas zasilana 12V podczas jazdy i cały czas przesyła obraz, ale i tak jedynie przy wstecznym radio pokazuje mi co się dzieje z tyłu. Napewno ten adapter z lepszej pułki za kwotę którą napisałeś rozwiązałby problem, ale nie będę już kombinował i tak zostawię. Zmierzylem rezystancję zarówki cofania i taki sam rezystor podłączylem równolegle do leda z kamerki i działa. Poprostu jak zmierzylem to Led ma bardzo duży opór i taki maleńki pobor pradu, że pewnie komputer tego nie zauważa.
Ramkę można kupić w serwisie seata, dobierają tam pod wymiar, kształt i kolor, taki mały plastik kosztuje niestety 150zł.
Aha i jeden minus tej mojej chińszczyzny to brak działania wszystkich przycisków kierownicy, tak jak mi napisaliście, że mogę je ustawić w radiu, tak też zrobilem, ale 4 z osmiu są niestety nieaktywne, może za jakiś czas przy okazji podłączania pod komputer ktoś spróbuje mi to ustawić jeżeli będze możliwość
Napisano: Poniedziałek, 16.04.2012, 14:11:44
Koledzy nie montujcie tego chińskiego GÓWNA!!! No po jakimś czasie użytkowania mogę sie wypowiedzieć i niestety jedynie pożalić. Kamera cofania rewelacja, to jest jedyne co i się nie zacina i parkuję co do centymetrów, dvd w sumie też w porządku, dziecko podczas dłuższych wypraw oglada bajki, ja słucham mp3 itd, ale...
telewizja DVB to porażka, co chwilę gubi sygnał, tylko na postoju jest obraz, mówili mi że w Polsce taki sygnał, ale w Niemczech to samo.
Radio przy wyjeździe z miasta co chwilę gubi sygnał, wiem, że tak jest, ale na oryginalnym radyjku nie gubi tak często, poza tym zacina się co jakiś czas.
No i nawigacja, byłem z niej zadowolony, tez na jakiś czas sie cięła (reset to nie wyłączenie stacyjki, ale całkowite odłączenie zasilania) ale była ok., w weekend jedziemy z rodzinką na wesele do Koszalina i pomyślałem, że wgram nową mapę na SD. Skopiowałem z kompa Garmin, włączam radio, klikam na nawigację, coś mi muli, ale to normalka, a po chwili DYM Z RADYJKA, NO NORMALNIE SZOK!!! Załamałem się, ale okazało sie że oprócz nawigacji wszystko działa, modlę się, może tylko bezpiecznik, rozkręcam a tu elektronika zjarana (nawet nie wiedziałem, że są takie cieńkie przewody)!!! Nie wyobrazacie sobie jaki jestem zły. Przepraszm każdego kto po przeczytaniu moich postów zdecydował się na taki zakup, a do siebie mogę mieć pretensję, że wiele osób na forum mi to odradzało, no ale cena zrobiła swoje:(
Ogólnie powiem, że mieć w aucie sprzet z tymi funkcjamu jest to na prawdę luksus, który daje duzo satysfakcji, ale nie kupujcie chińszczyzny, ajjjjj szkoda gadac, do Koszalina pojadę z rodzinką na mapie.
Pozdrawiam
raby
Klubowicz
Moderator
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm
«
Odpowiedz #38 -
Wtorek, 03.07.2012, 21:55:06 -
NIEPRZECZYTANA
»
gdzies jest haczyk
ale nie zrazaj sie stacjami multimedialnymi, polecam pionka, mimo ze kupilem uzywke to smiga juz lekko 4 lata i ciagle jestem zadowolony, moze nie ma takich funkcji jak obecne radia ale dziala
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #39 -
Środa, 04.07.2012, 07:54:00 -
NIEPRZECZYTANA
»
Co tu dużo gadać, nie będę mówił "a nie mówiłem" bo to w niczym ci nie pomoże, co do radia to gwarancja jest jeszcze? Kupowane w PL czy gdzieś za granicą? Przez moje ręce przeszło już wiele takich jednostek, sporo z nich pojechało i działa do dziś bez problemu ale wiele też się spitoliło w ten czy inny sposób... moja rada dla całej reszty jest cały czas taka sama... lepiej kupić używaną firmówkę niż nowego chinola.
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
irek854
Świeżak
Samochód: Seat Exeo ST, 2012, 2.0 TDI CR 143KM
Wymiana radia Seat Exeo [Wrocław]
«
Odpowiedz #40 -
Poniedziałek, 31.12.2012, 10:15:07 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam
Po pierwszej dłuższej trasie doszedłem do wniosku że fabryczne radio jest mało ciekawe jeśli chodzi o możliwości i komfort użytkowania.
Tak więc postanowiłem poszukać jakiegoś kombajnu 2din z nawigacją i obsługą telefonu przez BT.
I tu mam kilka pytań... pierwsze i najważniejsze to czy znacie jakiś dobry serwis Car-Audio we Wrocławiu?
Druga to jakie radio wybrać... nie mam zbyt wiele luźnej gotówki więc skłaniam się ku używce Pionnera lub Kenwooda + ramka do Exeo + emulator canbus. Z tego co widziałem na Allegro całość nie powinna przekroczyć 2000zł.
Moje pytanie - na co zwrócić uwagę aby mieć pełne wsparcie przycisków na kierownicy? Chodzi mi przedewszystkim o przycisk "MODE" i poleceń głosowych. Na kilku forach widziałem informacje że nie wszystkie radia/emulatory je wspierają. Sam dużo dzwonię z auta więc chciałbym aby jednak działały jeśli jest taka możliwość.
Pozdrawiam
Irek
EDIT: Poczytaj ten temat, napotkasz takie same problemy
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 31.12.2012, 11:52:15 wysłane przez raby
»
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #41 -
Poniedziałek, 31.12.2012, 17:17:14 -
NIEPRZECZYTANA
»
Pionka bym odpuścił ze względu na navi - kłopot z mapami.
Kenwooda z garminem ogarniesz bez problemu, przyciski to tylko kwestia interfaceu do sterowania z kiery, polecam te marki connects2.
Alternatywą jest też Blaupunk New York 800, ostatnio montowałem kilka sztuk, całkiem niezły sprzęt i ma navi opartą o windows CE wiec możesz wrzucić AM, Garmina, Tom toma czy co tam ci sie podoba. Nówki chodzą po 2000 więc za używkę z rzeczami potrzebnymi do montażu myślę że wyrwiesz nawet w mniejszych pieniądzach.
->
<-
przemek4net
Świeżak
Samochód: exeo, 2010, 2.0TDI CR 143ps
«
Odpowiedz #42 -
Wtorek, 01.01.2013, 15:33:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
tanie radia 2din sa na iso... w exeo (jak i wiekszosci szmelcwagenow od n lat jest iso2 i tak poza "plus minus i glosniki" masz CAN... dzieku radio komunikuje sie z licznikami, multikiera, sprawdzany jest kod vin w ori radiach i do radia mozna polaczyc sie VCDSem...czasem jest tak ze radio ma wyjscie "analogowe" na multikiere i podlacza sie to wszystko pod adapter CAN pod szmelcwagena i tak to dziala... sa radia deykowane pod audi a4 b7 i w nim prawdpodobnie jest wszystkio wbudowane.
Gdybys wpadl na pomysl szukania navi z a4b7 to pamietaj, ze to antyk i nie czyta kart pamiecu wiekszych chyba niz 2 giga... ta navi z exeo mimo ze wyglada jak to z a4b7 to czyta karty wieksze
irek854
Świeżak
Samochód: Seat Exeo ST, 2012, 2.0 TDI CR 143KM
«
Odpowiedz #43 -
Poniedziałek, 07.01.2013, 08:41:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
Po dłuższych przemyśleniach wyszło że najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie coś takiego:
http://www.dension.com/product/gateway-pro-bt
Rozmawiałem ze sprzedawcą tego i zapewniał że w Audi A4 B7 wystarczy to podłączyć między wiązkę a radio i jest pełne wsparcie BT, FIS i przycisków na kierownicy. Natomiast zmieniarka CD/USB powinna rozwiązać problemy z samograjem... czyli ?łównie organizację muzyki na dłuższą trasę. Z navi korzystam bardzo okazjonalnie więc mogę sobie odpuścić. Dla przypomnienia posta wyżej ma być to zamontowane w
Exeo
2012r.
Robię chyba już trochę offtopic ale chciałem zapytać posiadaczy tego auta o kilka rzeczy:
1. Czy po wyjęciu radia da się bez wiercenia, wycinania i modyfikowania przełożyć kabel usb do schowka lub okolic nóg pasażera oraz kabel mikrofonu gdziekolwiek gdzie nie będzie przeszkadzał?
2. Czy na kostce trzeba zamieniać jakieś przewody? Gdzieś kiedyś czytałem że, w stosunku do Audi A4, dwa przewody są zamienione miejscami. Chyba iluminacja i coś jeszcze.
3. Czy zamontowanie takiego modułu może wpłynąć na gwarancję w jakikolwiek sposób?
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #44 -
Czwartek, 10.01.2013, 08:18:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
Nie bardzo ogarniam na czym stanęło...zostawiasz fabryczne radio i wkładasz ten moduł czy zmieniasz radio na fabryczne z nawigacją i zakładasz moduł. Napisz co chcesz zrobić to bedzie łatwiej ci pomóc bo póki co zatrzymałem się na etapie że chcesz wymienić i na poście kolegi
przemek4net
, który zasadniczo nie wiem co wnosi do tematu....
Ad 1. Otwórz schowek i zobacz czy nad nim jest przejście "w głąb" deski, jeżeli tak to zapewne kabel przepchniesz.
Ad 2. Jeżeli to jest dedykowany moduł to zapewne będzie instrukcja dokładnie jak i co podłączyczć, iluminacja jest po CAN więc to napewno nie, plus też jest tylko stały więc możliwości pomylenia z plusem po zapłonie nie ma, więc nie wiem co jeszcze można by tam przekładać
Ad 4. Jak dla mnie nie powinno to mieć wpływu na gwarancję pod warunkiem że nie narobisz bałaganu w instalacji, ale jak wiadomo co ASO to inne podejście.
->
<-
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata