Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Uchwyt na napoje z VW golfa IV do seat ibiza 6K - manual  (Przeczytany 10531 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kisielo Mężczyzna
Świeżak

Samochód: IBI 1.9TDi GT 1998

« Środa, 02.06.2010, 19:20:54 - NIEPRZECZYTANA »

Tak jak obiecałem.

Uchwyt na napoje/kubek z VW golfa IV do seat ibiza 6K - manual

Jak wiadomo schowków i tego typu rzeczy w Ibizie 6k nie ma za dużo. Można oczywiście kupić tandetny uniwersalny uchwyt na kubek, ale po zmianie panelu nawiewu zrobiło się na tyle miejsca, że można wstawić porządny uchwyt od golfa 4 lub bory.

Wstawienie uchwytu należy raczej do rzeczy trudnych i wymaga dość sporych zdolności manualnych.
Czas potrzebny do wykonania trudno powiedzieć bo ja to robiłem na przestrzeni tygodnia.
Sądzę, że z tym manualem wykonanie potrzebnych modyfikacji zajmie ok. jednego dnia, a montaż jak w przypadku panela ok. 4h. Panel ster nawiewem z VW golfa IV do seat ibiza 6K - manual
Koszt w moim przypadku;
-50zł uchwyt (allegro)
-ok. 10zł ceownik+płaskownik+nity (PSB Mrówka)
-ok. 10zł plexi
-ok. 6zł okleina termoplastyczna

Potrzebne narzędzia:
-wiertarko-wkrętarka
--wiertło fi 3mm
--wiertło fi 8-10mm
-śrubokręt krzyżakowy
-śrubokręt płaski
-nóż (np. do tapet)
-brzeszczot (najlepiej okrągły)
-suszarka/opalarka
-pilnik
-ściąg stolarski
-przydatny jest również urządzenie typu Dremell

Zaczynamy:
1.   Z racji tego, że jest to poniekąd kontynuacja poprzedniego manuala nie będę się rozpisywał jak się demontuje panel, przejdę od razu do konkretów, mianowicie tniemy to co zaznaczyłem

Żeby nie nabrudzić za bardzo podczas cięcia kleimy kawałek jakiejś reklamówki taśmą papierową

Tak wygląda po ucięciu, cięcie wykonujemy brzeszczotem

Oraz ucięte uszy

Tniemy również ten dzyndzel

Z pomocą noża do tapet

Po ucięciu

I te dzyndzle też tniemy

Jeden

I drugi

2.   Następnie do cięcia idzie panel z przyciskami do szyb

Tak ma wyglądać

Tak ma pasować

3.   Teraz musimy wykonać taki stelaż z ceownika i płaskownika aluminiowego. Do kupienia w większości marketów budowlanych

Z ceownika robimy takie szyny. Otwory fi 3mm

4.   A z płaskownika taki pałąk. Przy zaginaniu trzeba uważać bo lubi pękać

Wycinamy brzeszczotem takie okienko. Po obu stronach

5.   I nitujemy razem nity 2.9x8mm zrywkowe

6.   Następnie nitujemy to do panelu pokręteł nawiewu

7.   Potrzebny będzie jeszcze jeden kawałek płaskownika

8.   Który nitujemy tak

9.   Maskownicę panelu trzeba troszkę uszczuplić. Ciach Ciach Ciach Ciach

10.   Tak wygląda cały zespół na gotowo

11.   Teraz potrzebne będą jeszcze dwie flansze z plexi. Pierwsza z kawałka o wymiarach 105x205mm najlepiej 3-4mm grubości.

Za pomocą ściąga stolarskiego tak ustawiamy atrapę i plexi

I za pomocą jakiegoś ostrego rysika lub mazaka odrysowujemy zewnętrzny kontur atrapy na plexi

Na tym zdjęciu powinno go być widać ale raczej ciężko

Tak wygląda flansza, którą wycinamy za pomocą okrągłego brzeszczota, otwory fi 5mm i sfazowanie fi 8-10mm, otwory wiercone doświadczalnie po przymierzeniu.

Następnie oklejamy flanszę okleiną termoplastyczną

Druga flansza wygląda tak samo tylko bez tych różków i wycinana jest z kawałka 74x220mm najlepiej 6-7mm grubości, tak aby suma grubości obu flansz dawała nam 10mm

12.   Tak wygląda zamontowane. Flansza II idzie pod spód, a flansza I na zewnątrz, skręcenie powoduje ścisk

13.   Efekt końcowy

Większość wymiarów jest ciężka do podania, prawie wszystkie otwory były wiercone po wielu przymiarkach na oko.
Manual ten jest wykonany na podstawie atrapy panelu z lupo/polo/arosa, atrapa panelu z golfa jest troszkę inna więc nie wiem jak to się ma do tego.
Życzę powodzenia tym, którzy się zdecydują, to jest tylko mój pomysł na rozwiązanie tego w ten sposób nie mniej jednak możliwe, że można to zrobić inaczej.
« Ostatnia zmiana: Środa, 02.06.2010, 19:22:36 wysłane przez Kisielo » Zapisane

Green GT TDi AHU by Kisielo - carbon&oranż prodżekt

Pierścienie centrujące z 68,1 felga na 57,1 piasta - komplet 4szt pierścienie centrujących, cena 20zł.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Instrukcje, poradniki, informacje» Uchwyt na napoje z VW golfa IV do seat ibiza 6K - manual
Skocz do: