+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Szum, dziwne odgłosy, Turbina czy coś innego... 1.9 AFN
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Szum, dziwne odgłosy, Turbina czy coś innego... 1.9 AFN  (Przeczytany 3880 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
pawel85 Mężczyzna
anton
Użytkownik

Samochód: Passat B5 FL , 2004 ,1.9 TDI 130ps

« Poniedziałek, 19.04.2010, 23:38:14 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,
Nadszedl ten dzień ze cos pękło cos sie stało co to moze być. Szukałem ale nic takiego nieznalałem, z takimi objawami szumów

Auto; Cordoba 1.9tdi 110KM AFN 1999rok ,przebieg 200tys,

Problem: polega na tym ze dziś zauwarzyłem ze auto jagby delikatniej słabsze ale to moze wina paliwa bo z lewego zródła wlane 1-y raz. Przy spokojnej jeżdzie przy delikatnym dodawaniu gazu wszystko ok, turbine słychac tak jak zawsze, podczas jazdy przy ostrym dodaniu gazu pojawia sie taki szum z pod maski od strony lewego nadkola jagbym jechał z 250km/h i gdy odpuszczam gaz ten szum ginie szum pojawia sie na kadym biegu, co gorszo na postoju nic nie słychac, tylko podczas jazdy pojawia sie ten szum( ten szum jest taki jagby turbina biła cisnienie w bok a nie do silnika, na silniku pokazał sie tylko olej pod pokrywą zaworów ale to mysłe ze uszczelka do wymiany, pozatym turbina wszystko suche EGR również)

Maił moze ktos podobny problem lub wie co to moze byc, Czy to juz sie turbina kończy, czy moze lozyska w turbinie lub coś innego...?

kacperix Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: były 6k1/6k2 / jest e46 i Ka

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 20.04.2010, 09:26:39 - NIEPRZECZYTANA »

stawiałbym na nieszczelność w dolocie, auto nie podkapca trochę? sprawdź czy wszystkie opaski na wężach od IC trzymaja a najlepiej zdemontu jcały dolot wraz z IC i zobaczy czy gdzies rura nie jest przetarta/pęknięta
Ofaniel Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była Ibiza 1.9 TDI EVO1/ Jest Ford Mondeo 2,0 TDDi

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 20.04.2010, 12:53:24 - NIEPRZECZYTANA »

i to nawet stawiam na gomowym laczeniu przy samym ic. Wejdz pod auto bo od gory raczej nie zobaczysz. Od strony lewego nadkola. Zdemontuj oslony pod ic i twoim ocza ukaze sie peknieta guma :)

PS. przy peknieciu w tym miejscu nie koniecznie musi bardzo przykapcac
pawel85 Mężczyzna
anton
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 22.04.2010, 12:42:58 - NIEPRZECZYTANA »

Usterka zlokalizowana, pękniety wąż na wyskokośći dekla zaworów i stąd na silniku rozbryzgane krople  oleju bo dmuchało na dekiel zaworów, (ok 5mm pęknięcie). Co do kopcenia to praktycznie wogóle nie było. Ważne ze teraz jest gites i zapitala jak wczesniej :ok:

Ofaniel Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była Ibiza 1.9 TDI EVO1/ Jest Ford Mondeo 2,0 TDDi

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 22.04.2010, 13:57:13 - NIEPRZECZYTANA »

a to akurat pekniecie tam gdzie ja mialem :) dziwne, ze w tym miejscu obylo sie bez dymienia :)
pawel85 Mężczyzna
anton
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Środa, 28.04.2010, 22:37:58 - NIEPRZECZYTANA »

No własnie dymienia nie bylo bo jezeli by było dymienie to wiedział bym napewno ze cos turbawka nieszczelna, bo jak kiedys mi wydmuchało uszczelke na przewodzie od filtra powietrza do turba( uszczelka przy samym turbie) to dymił jak zajechany Star 30-to letni na opale. mysle ze w tym miejscu przewody bardziej ulegają jakiemuś zuzyciu bo kumplowi w pasku B5 tez zmieniałem ten wąż :-\

JarekF Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Cordoba SX '97 - AEE, Ibiza GT '99 - AFN

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 15.02.2011, 09:04:03 - NIEPRZECZYTANA »

odświeżając ... Powiedzcie mi czy można czymś zastąpić ten "górny" wąż czy wymiana na ori? Po przejażdżce autostradą zaczęło szumieć spod maski - oczywiście ukazało się lekkie pęknięcie ok 1cm na wysokości pokrywy zaworów - pod osłoną silnika. Zakleiłem to taśmą i trzyma no ale normalne, że na dłuższą metę tak być nie może  ;D

A tak poza tym to jakaś standardowa usterka tych węży czy co? Nie wytrzymują ciśnienia, że tak pękają?  :-\

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+ (138KW)

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 15.02.2011, 09:44:39 - NIEPRZECZYTANA »

Wstaw fotki

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
“Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
JarekF Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Cordoba SX '97 - AEE, Ibiza GT '99 - AFN

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 15.02.2011, 09:56:44 - NIEPRZECZYTANA »

Nie mój silnik, nie wiem czy węże dalej idą tak samo ale miejsce w którym u mnie pękło to mniej więcej to:

(ja nie mam tam żadnych łączeń na tym wężu - jeden długi)

kacperix Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: były 6k1/6k2 / jest e46 i Ka

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 15.02.2011, 10:46:32 - NIEPRZECZYTANA »

a afnie dość często pęka też ten krótki przy icku :)...
z tego co widzę to on jest lekko wyprofilowany ten kawałek, więc ciężko będzie czymś go zastąpić, chociaż jak troche naciągniesz to da radę kawałek fagumitu ;)
http://www.fagumit.com.pl/oferta/r2/spr_pow_i_woda.htm
fikus911 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba GT 99 TDI AFN

« Odpowiedz #10 - Piątek, 09.03.2012, 15:40:33 - NIEPRZECZYTANA »

hej

Miałem podobnie, odgłos uciekając powietrza, syczenie. Słyszałem to właśnie po lewej stronie. Na postoju nie było ( nie słyszałem) a tylko podczas jazdy dodawanie  gazu. Wymieniłem  wszystkie węże i wężyki podciśnieniowe  rozebrałem cały dolot zamieniałem IC, podmieniałem N75, dźwięk jak był  tak był. Rozebrałem  turbinę - czyszczenie kierownic. Poskładałem wszystko i okazało sie ze w zakresie  1,8-2.0 tyś obrotów  słychać  już nie syk powietrza  tylko wręcz gwizd  który był już głośny naprawdę. z czasem  było już tak  w  prawie całym zakresie obrotowym. Okazało się ze metalowa  rurka wychodząca z EGR  do kolektora nie była  przykręcona za dobrze, mocowanie  miało z jednej strony miało  uszkodzony  gwint, naprawiłem to  przykręciłem. Auto cichusieńkie żadnego syku  nic a nic  ładnie chodzi kreci na obrotach i jakby   ciut  żywsze. Tez mi nic nie dymiło itp. Może zobacz to właśnie.
pozdrawiam
siwy131 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: seat leon 2001 1.9 tdi asv

« Odpowiedz #11 - Czwartek, 13.12.2012, 12:46:09 - NIEPRZECZYTANA »

Witam mam pytanie. co to może być ponieważ ja mam podobnie.
<a href="http://www.youtube.com/v/WBJxXwhjnnw&amp;feature=endscreen" target="_blank">http://www.youtube.com/v/WBJxXwhjnnw&amp;feature=endscreen</a>

Napisano: Środa, 12.12.2012, 23:20:07

Najbardziej charakterystyczne u mnie  jest to jak schodzi z obrotów to dziwne podszarpywanie.

Napisano: Środa, 12.12.2012, 23:32:13

Stało się byłem u znajomego mechanika i powodem powyższych dolegliwości jest padająca turbina. Koszt całej operacji to 1200 złotych turbo+wymiana+wymiana oleju  z gwarancja 12 miesięcy. :'(
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Szum, dziwne odgłosy, Turbina czy coś innego... 1.9 AFN
Skocz do: