+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Zmiana biegów bez użycia sprzęgła
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zmiana biegów bez użycia sprzęgła  (Przeczytany 22003 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
docan Mężczyzna
......................................
Użytkownik

Samochód: Renault Laguna III Sportour 2.0dci 150KM+

« Odpowiedz #15 - Wtorek, 02.02.2010, 09:34:02 - NIEPRZECZYTANA »

tak jak raby napisal przetestowane w poprzednim aucie, dodam od siebie ze biegi w gore noł problem gorzej jest z redukcja ale to tez sie da.

przyciemnianie szyb - trójmiasto
Bartek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza

« Odpowiedz #16 - Wtorek, 02.02.2010, 10:17:05 - NIEPRZECZYTANA »

dodam od siebie ze biegi w gore noł problem gorzej jest z redukcja ale to tez sie da.

Przy zmianie biegu na dół trzeba wyczuć przedewszystkim prędkość przy której dany bieg wchodzi...

kacperix Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester

« Odpowiedz #17 - Wtorek, 02.02.2010, 21:48:00 - NIEPRZECZYTANA »

na swoim sie bałem testować ale dziś bujałem się troche słuzbowym partnerem 1.9D i powiem że opcja opsiana przez rabego działa w 100% zarowno przy redukcji jak i zmianie biegu na wyższy :D
DzieX
Gość

« Odpowiedz #18 - Wtorek, 02.02.2010, 22:03:29 - NIEPRZECZYTANA »

Ja wyrzucać tylko umiem, wrzucać nigdy nie próbowałem i w sumie to nie bardzo mnie ciągnie do zepsucia skrzyni :ok:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #19 - Wtorek, 02.02.2010, 22:45:55 - NIEPRZECZYTANA »

Nic się nie stanie jeżeli będzie delikatnie i w awaryjnej sytuacji.
A czy ktoś ma patent na zmianę biegów w ciągniku? :los: tam to nawet ze sprzęglem jest masakra.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Broda79 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '97 1.4

« Odpowiedz #20 - Środa, 03.02.2010, 07:51:25 - NIEPRZECZYTANA »

Patent rabyego stosowałem kiedyś w służbowym samochodzie - tzw Kijance. Niezależnie. Doszedłem do takiej wprawy, że praktycznie używałem sprzęgła przy zatrzymywaniu, ruszaniu i przy włączaniu 5 biegu (5 nawet ze sprzęgłem nie chciała wejść). Zauważyłem, że jak się wyczai odpowiednią prędkość i obroty to wchodzi wszystko bez zgrzytu najmniejszego. Próbowałem potem jeszcze tego nr w Kangoo - udało się. A mojej Cordi mi szkoda. Trochę się też boję, bo poprzedni właściciel grzebał w skrzyni i nie wiem co tam namodził. 

Orange Piter's Club...
RPM-Club.pl - zapraszam na forum.
06.09.2008 - Matrix
wojciechkapera Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1996 1.8 16V GTi

« Odpowiedz #21 - Czwartek, 04.02.2010, 16:58:30 - NIEPRZECZYTANA »

tak więc chciałem wam napisać że sporo się wożę samochodami różnych marek, francuskie hiszpańskie, niemieckie :) I w każdym, da się bez problemu zmienić bieg na wyższy/niższy, bez zgrzytów, trzasków etc. I nie ważne czy auto salonowe czy 15 letni przebieg :) Podczas zmiany biegu na wyższy czyli z 2 na 3 po odpowienim nabraniu prędkości puszczamy gaz i lekko próbujemy włożć lewarek na wyższy  bieg. Gdy obroty silnika będą spadać w dół w pewnym czasie bieg wejdzie lekko. I tak samo dalej w górę. W dół jest troochę gorzej. Jedziemy np na 4 z obrotami 3,5 tys. puszczamy gaz wyciagamy bieg i dajemy lewarek tak jak na 3 i czekamy az obroty zaczną spadać, w pewenym momecie podczas leciutkiego popychania lewarka na pozycję 3 poczujemy ze bieg wskoczył :) Na urwanej lince przejechałem z huty na 29 listopada :) Przetestowane :)
najwazniejsze by mądrze operować gazem. I nic na silę,

;D Don Wojciech, Wojciech Don, jeszcze nie mam na chrom, i nie chce na chrom mieć bo ja nie jakiś cieć, będę sę miał alusy, bo mają same plusy, ja nie jestem jakiś nyygaa tylko zwykła osoba cicha, kupie sobie trochę staffu i wyskoczą CI oczka brachuu ;D
Bartek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza

« Odpowiedz #22 - Poniedziałek, 22.02.2010, 22:21:18 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: raby
A czy ktoś ma patent na zmianę biegów w ciągniku?  tam to nawet ze sprzęglem jest masakra.

W 60ce do góry bez większych problemów się zmienia, gorzej z zejściem na niższy bieg...
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Zmiana biegów bez użycia sprzęgła
Skocz do: