+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» CB w Aucie .
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 96   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: CB w Aucie .  (Przeczytany 952882 razy)
Bartek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza

« Odpowiedz #1110 - Wtorek, 22.12.2009, 18:40:35 - NIEPRZECZYTANA »

Czasami drobne zakłucenia przedostają się na radio, ale wszystko zależy od samochodu, lecz już przy niewielkim skręceniu sqela szumy mające źródło w elektryce samochodu znikają,
Chyba że te nowsze radyjka mają taką budowę że zawsze i wszędzie trzeszczy....
kuczy Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM

« Odpowiedz #1111 - Wtorek, 22.12.2009, 23:17:43 - NIEPRZECZYTANA »

Tak przy okazji tematu strojenia, cięcia anten itp - mały konkretny poradnik - pewnie większość z was wie o co biega, ale może się komuś przyda (ja np się już spotkałem z gościem, który "z zasady" ciął baty anten, strojąc na kanale 20, a sprawdzanie WFS na 1 i 40 uznawał jako dziwactwo) - tu mamy dość ładnie wszystko opisane:

http://www.cb-radio.info.pl/pl/cb_radio_poradniki/67.html

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
Bartek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1112 - Środa, 23.12.2009, 01:06:38 - NIEPRZECZYTANA »

Niektórzy stroją radio/antenę na tzw. słuch co nie przynosi zbyt dobrych efektów i przy nadawaniu niesie straszne zakłucenia
Wykorzystanie SWRmiarki jest podstawą prawidłowego zestrojenia anteny z radiem,
W większości anten jest tzw. "gorący pręt" co pozwala na jej idealne zestrojenie i nie ma potrzeby jej cięcia.
« Ostatnia zmiana: Środa, 23.12.2009, 01:09:49 wysłane przez Bartek » Zapisane
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #1113 - Środa, 23.12.2009, 06:17:11 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: kuczy
a sprawdzanie WFS na 1 i 40 uznawał jako dziwactwo
To jakiś dziwak
Cytat: Bartek
Niektórzy stroją radio/antenę na tzw. słuch
Jeden wart drugiego

Bartek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1114 - Środa, 23.12.2009, 23:53:45 - NIEPRZECZYTANA »

[/
magnesówka nigdy nie da ci takiego  zmasowania z karoseria jak antena na uchwycie oraz zestrojenie przez to jej ma wiele do zyczenia ... poza tym zasieg jest znacznie słabszy niz mocowanej na tzw grzybku ... z grzubka tez mozesz antene odkrecić
quote]

Straty magnesówek w stosunku do stałych anten mieszczą się w okolicach 0,2 db takie same straty wykazuje zamontowanie anteny na stałe, np. na klapie pagażnika, antena powinna stać na środku dachu i kazde jej przemieszczenie od środka powoduje mniejsze lub większe straty w zysku anteny.... 0,2 db nie jest bardzo dużą stratą, Antena to przedewszystkim odpowiedniej długości bat, i im dłuższy tym lepszy
Korzystając z anteny na podstawie magnesowej o długości ok 140 cm. nie wykorzystuje jej całego potencjału.
daniels81
Gość

« Odpowiedz #1115 - Poniedziałek, 28.12.2009, 11:30:06 - NIEPRZECZYTANA »

słuchajta  ;D  patrzyłem na alledrogo ale nie ma już praktycznie unidenów...potrzebuje radia na szybko do max 220-230 zeta, często w trasy nie latam więc nie potrzebuje kosmosów, zapodajcie coś może z TTI albo coś sprawdzonego może być zestaw w presidentem floridą albo coś podobnego...
kotu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była Ibiza SDI

« Odpowiedz #1116 - Poniedziałek, 28.12.2009, 11:52:38 - NIEPRZECZYTANA »

Na giełdzie na rybitwach kupisz unidena po pieniądzach, z gwarancją itd. Tylko nie wiem jak przy tych wszystkich świętach giełda jest czynna :-\

smelbo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza '99 AKV

« Odpowiedz #1117 - Poniedziałek, 28.12.2009, 11:56:17 - NIEPRZECZYTANA »

słuchajta  ;D  patrzyłem na alledrogo ale nie ma już praktycznie unidenów...potrzebuje radia na szybko do max 220-230 zeta, często w trasy nie latam więc nie potrzebuje kosmosów, zapodajcie coś może z TTI albo coś sprawdzonego może być zestaw w presidentem floridą albo coś podobnego...

Daniels jeśli Ci się nie spieszy aż tak bardzo to popołudniu mogę podeslać Ci namiar na unidenta :) Brałem dla siebie na mikołaja i wsio elegancko oryginalnie zapakowane,funkiel nówka z wtyczką. 230 mnie to kosztowało.Do tego wziąłem Presidenta Missouri i działa bardzo dobrze:)

daniels81
Gość

« Odpowiedz #1118 - Poniedziałek, 28.12.2009, 12:09:14 - NIEPRZECZYTANA »

powiem tak potrzebuje CB na środa rano może czwartek bo trasa na Rzeszów to jakaś masakra...będę jechał po żonkę więc muszę mieć jakies radyjko...powiedz mi to jakiś koles z KRK? jak tak to brałbym od ręki...
smelbo Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1119 - Poniedziałek, 28.12.2009, 12:50:57 - NIEPRZECZYTANA »

powiem tak potrzebuje CB na środa rano może czwartek bo trasa na Rzeszów to jakaś masakra...będę jechał po żonkę więc muszę mieć jakies radyjko...powiedz mi to jakiś koles z KRK? jak tak to brałbym od ręki...

Tak,jest z krk. Ja się z nim umowilem wieczorkiem.Miał jeszcze kilka:) teraz jestem w robocie i z komory pisze a namiar mam w pudełku w domu.Musisz zaczekać :)

Napisano: Poniedziałek, 28.12.2009, 12:49:56

Tak,jest z krk. Ja się z nim umowilem wieczorkiem.Miał jeszcze kilka:) teraz jestem w robocie i z komory pisze a namiar mam w pudełku w domu.Musisz zaczekać :)

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #1120 - Poniedziałek, 28.12.2009, 13:00:19 - NIEPRZECZYTANA »

smelbo jeśli możesz, to i mnie podeślij namiar na człowieka ;-) sam na kupnie CB jestem

« Odpowiedz #1121 - Poniedziałek, 28.12.2009, 13:17:11 - NIEPRZECZYTANA »

emfk to się zgadamy razem i jak coś to monitor Ci dam od razu ;)  ja na 100% bym brał radyjko...
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #1122 - Poniedziałek, 28.12.2009, 13:22:50 - NIEPRZECZYTANA »

emfk to się zgadamy razem i jak coś to monitor Ci dam od razu ;)  ja na 100% bym brał radyjko...
nie ma problemu - kontakt do siebie mamy. ja w przyzwoitej cenie też jestem w stanie łyknąć CB "od ręki".
ps. to o którym mówimy ma jakąś homologację czy coś w tym stylu (wstyd, nawet nie wiem, więc pytam...)

« Odpowiedz #1123 - Poniedziałek, 28.12.2009, 13:37:15 - NIEPRZECZYTANA »

nie ma problemu - kontakt do siebie mamy. ja w przyzwoitej cenie też jestem w stanie łyknąć CB "od ręki".
ps. to o którym mówimy ma jakąś homologację czy coś w tym stylu (wstyd, nawet nie wiem, więc pytam...)

Ją mam na myśli uniden 520 PRO XL, tego chyba szuka daniel? :)

Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1124 - Poniedziałek, 28.12.2009, 13:48:30 - NIEPRZECZYTANA »

czyli homologacji brak, ale czy to problem?  ;)

Strony: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 96   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» CB w Aucie .
Skocz do: