Mam podobny przypadek w swoim Toledo 1L 1,9tdi 110KM. Czasami słyszę go jak gdy jadę i wcisnę sprzęgło tuż przed zmianą biegu. Na razie zauważyłem go przy zmianie z 1->2 i z 2->3 ale wyżej nie wiem czy jest bo już w grę wchodzą inne szumy dochodzące z ulicy. To jest taki dźwięk, jakby garnek zakręcić na metalowym stole trwający tylko 1 sekundę.
Byłem u mechanika z tą przypadłością i powiedział, że to najprawdopodobniej sprzęgło alternatora lub któraś rolka rozrządu. Myślałem, że na postoju tego nie słychać, ale w rzeczywistości jak podgazuję i puszczę gwałtownie gaz to słychać ten sam dźwięk. To nie turbina (przynajmniej u mnie) ani nie sprzęgło (bo wcześniej myślałem,że szum jest tylko przy zmianie biegu), to łożyska alternatora dostają już w
Proponuję zrobić eksperyment i podnieść maskę i posłuchać, czy od alternatora nie dochodzi ten dźwięk. Dla mojego modelu 110KM wersja 1L z 99 będzie kosztować z robocizną około 350zł, ale mechanik powiedział, że to nie jest takie nagłe do wymiany. Jak będzie mnie ten dźwięk irytować to wtedy przyjade w wymienie tą część. Na razie już przejechałem 1000km i nic sie nie stało