Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Benzyna & LPG
»
PB czy LPG ?
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: PB czy LPG ? (Przeczytany 33185 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
efmk
Master Of Silence
Użytkownik
Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]
Odp: PB czy LPG ?
«
Odpowiedz #30 -
Środa, 07.10.2009, 18:33:22 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Jimmy Środa, 07.10.2009, 18:01:54
Wystarczy poczytać posty w różnych wątkach na forum i można się dowiedzieć kto czym się kierował przy zakupie auta.
Pozdro
hehe.. ja o tym nie pisałem
ale koniec tego OT Jimmy - Twoje zdrowie
ps. Ja jednak jestem zwolennikiem PB.. dopóki nie robię częstych wielokilometrowych przebiegów tak już chyba pozostanie
Użytkownik
Samochód: Toledo '99, 1.6 SR+gaz, 100KM
«
Odpowiedz #31 -
Środa, 07.10.2009, 19:55:44 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: efmk Środa, 07.10.2009, 18:33:22
Cytat: Jimmy Środa, 07.10.2009, 18:01:54
Wystarczy poczytać posty w różnych wątkach na forum i można się dowiedzieć kto czym się kierował przy zakupie auta.
Pozdro
hehe.. ja o tym nie pisałem
ale koniec tego OT Jimmy - Twoje zdrowie
ps. Ja jednak jestem zwolennikiem PB.. dopóki nie robię częstych wielokilometrowych przebiegów tak już chyba pozostanie
Ps. A ja przy LPG. Przynajmniej dopóki nie kupię mojego wymarzonego auta czyli Toyoty Hilux z D4D.
"Chodzenie do kościoła sprawia, że jesteś katolikiem tak samo jak spanie w garażu sprawia, że jesteś mechanikiem."
Glovash
Użytkownik
Samochód: 6k1 GT TDI
«
Odpowiedz #32 -
Środa, 07.10.2009, 21:04:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
dziś się dowiedziałem, że LPG da radę wsadzic do Audi A8 W12 , tak więc... jak ktoś potrafi założyc instalkę to czemu nie??
Osobiście jeździłem Cayenne Turbo S z instalką BRC i ... żadnej różnicy... oprócz tej w portwelu na stacji, a pali to 30++
Konrad20v
Świeżak
Ban
«
Odpowiedz #33 -
Wtorek, 27.10.2009, 16:31:21 -
NIEPRZECZYTANA
»
Mojego ojca Tolek 1.8T 180 koni pali średnio 11 litrów a mój Leon TDI 193 koni pali około 8 litrów średnio przy dośc dynamicznej jezdzie , czasami lepiej jak auto ma więcej koni bo spalanie takie same jak patrzyliśmy to 1.8T pali na trasie tyle samo co 1.6 przy takiej samej jezdzie chodzi mi tu do 140 km/h czyli 7.5
a mój Leon przy śmiganiu 160-180 km/h pali jakieś 7 z haczykiem
ojciec robi około 10 tysiecy rocznie może troszeczke więcej to za dobrą instalacje do turbo benzyniaka trzeba dać około 5 tysi i spalanie pewnie by było średnio 13-15 litrów więc nie wiem kiedy by to się zwróciło he .
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX
«
Odpowiedz #34 -
Wtorek, 27.10.2009, 17:18:34 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Konrad20v
czasami lepiej jak auto ma więcej koni bo spalanie takie same jak patrzyliśmy to 1.8T pali na trasie tyle samo co 1.6 przy takiej samej jezdzie
Ciekawa teoria
Tylko części do 1.8 kosztują dużo więcej niż do 1.6. Więc takie porównanie nie jest wcale wyznacznikiem wydatków eksploatacyjnych na pojazd.
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać
- SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
efmk
Master Of Silence
Użytkownik
Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]
«
Odpowiedz #35 -
Środa, 09.12.2009, 21:56:06 -
NIEPRZECZYTANA
»
Państwo dopłaci do instalacji LPG w aucie?
Samochód: Cordoba Vario 2000 ALM
«
Odpowiedz #36 -
Środa, 06.01.2010, 14:11:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
jesli o mnie chodzi tylko benzyna - jezdze sporo i sporo mnie to kosztuje ale jakos wyrabiam i szczerze wole łożyć wiecej na benzyne bo na gazie jednak nie to
takze niech kazdy ma co chce ale wole wiecej placic niz zamulac silnik bo jak to mowia - niech auto smiga na tym na czym bylo wyprodukowane
Wymagaj od siebie więcej, niż ktokolwiek inny od ciebie wymaga
Bartek
Użytkownik
Samochód: Ibiza
«
Odpowiedz #37 -
Środa, 06.01.2010, 17:50:10 -
NIEPRZECZYTANA
»
Obecnie samochody benzynowe już fabrycznie są przygotowywane do założenia instalacji gazowej
Jeżeli jeździ się niewiele to rzeczywiście nie ma sensu zakładanie gazu, lecz jeżeli jeździ sie sporo, to wychodzi to taniej i bez większego uszczerbku na zdrowotności silnika....
falconnes
Świeżak
«
Odpowiedz #38 -
Środa, 06.01.2010, 22:55:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
niby teoretycznie tak ale nawet te nowe samochody potem maja problemy a wnioskuje to stad ze na kazdym forum wybuchaja rozmowy na temat LPG a raczej problemow jakie maja silniki z gazem i oprocz problemow takich jak w benzynie dochodza im problemy zwiazane z gazem i stad to wnioskuje bo temat LPG az wybucha na wielu forach w dziale "problem" ale ja nie neguje ani nie polecam - jak ktos chce to i niech na rzepaku smiga
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
«
Odpowiedz #39 -
Środa, 06.01.2010, 22:59:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: falconnes Środa, 06.01.2010, 22:55:09
niby teoretycznie tak ale nawet te nowe samochody potem maja problemy a wnioskuje to stad ze na kazdym forum wybuchaja rozmowy na temat LPG a raczej problemow jakie maja silniki z gazem i oprocz problemow takich jak w benzynie dochodza im problemy zwiazane z gazem i stad to wnioskuje bo temat LPG az wybucha na wielu forach w dziale "problem" ale ja nie neguje ani nie polecam - jak ktos chce to i niech na rzepaku smiga
A mógłbyś pisać zdaniami ze znakami przestankowymi?
BARDZO ciężko czyta się to co piszesz...
ASZ + FJW = T
DI
Bartek
Użytkownik
Samochód: Ibiza
«
Odpowiedz #40 -
Czwartek, 07.01.2010, 01:22:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
Mówiąc szczerze, wiele osób narzeka na LPG, i zazwyczaj są to osoby które zakłądały gaz taniej...
W momencie gdy instalację można było założyć już za niecałem 1500 zł do (tylko) poloneza na wtrysku była włożona instalacja za 2500 zł- efekt: 180 tys km bez żadnych problemów... i śmigałby dalej gdyby go nie dopadła wszechobecna "ruda"
Do Seata (jednopunktowy wtrysk) również zakłądałem w tym samym zakładzie gaz ponieważ w międzyczasie kilku znajomych zakładało tam gaz i wszyscy sobie chwalimy, Seacikiem już mam 50 tysiaczków po polskich drogach przejechane, i nie ma żadnych problemów z instalacją.... Spalanie również utrzymuje się w tych samych granicach
Także wiele zależy od wykonania i samej instalacji....
toka
Użytkownik
Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR
«
Odpowiedz #41 -
Sobota, 09.01.2010, 19:14:42 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Glovash
dziś się dowiedziałem, że LPG da radę wsadzic do Audi A8 W12 , tak więc... jak ktoś potrafi założyc instalkę to czemu nie??
Osobiście jeździłem Cayenne Turbo S z instalką BRC i ... żadnej różnicy... oprócz tej w portwelu na stacji, a pali to 30++
Tylko i wyłącznie benzynka. Nie rozumiem ludzi którzy kupują np. wspomniane Porsche Cayenne Turbo i zakładają instalacje gazową.... Jeśli stać go na taki wóz to na benzyne również. Chyba bym padł ze śmiechu jakbym zobaczył gościa w jakiejś odjechanej furce tankującego gaz..
Jeśli chce oszczędzić to niech bierze diesla. Natomiast instalacja gazowa w starzym aucie - nie mam nic przeciwko
Los_Emilos
Świeżak
Samochód: Cordoba ~~ '98 ~~ AEE 1.6 benzyna + LPG
«
Odpowiedz #42 -
Sobota, 09.01.2010, 22:07:03 -
NIEPRZECZYTANA
»
Bardzo jest czuć kiedy przełącza się z gazu na benzynę przy wyższych prędkościach, nie trzeba aż tak dociskać pedału gazu. Jak już ktoś wspomniał: "gdyby samochody miały jeździć na LPG to by były w nich seryjnie montowane" (z tego co wiem CNG tylko jest).
Co do montowania gazu w tych samochodach z wyższej półki to nigdy nie zapomnę jak zobaczyłem aukcję przepięknego Vipera przerobionego na gaz, przykro mi się troszkę zrobiło że na świecie są tacy idioci.
falconnes
Świeżak
«
Odpowiedz #43 -
Sobota, 09.01.2010, 23:48:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
KYS poprawie sie
A wiec - bardziej od tych super aut ktore nie sa tak czesto widywane , smieszy mnie widok osob ktore tuninguja samochody , dokladaja bajery , autko swieci jakby mialo odleciec a w zderzaku - gazowlotek
ale to nie temat o wies tuningu i sadze poprostu ze tak czy owak no , ja jestem za benzyna ale niech kazdy ma co chce. Różni ludzie - rozne potrzeby
moj tata ma astre 1,4 90 km w gazie i po ustawieniu u gazownika nie ma na co narzekac , choc przyznaje ze nie umiem pozbyc sie tego uczucia braku mocy , mimo ze astra jest wysoko wyregulowana i daje dobra mieszanke
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
«
Odpowiedz #44 -
Niedziela, 10.01.2010, 01:28:26 -
NIEPRZECZYTANA
»
Soprry za OT: