Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Diesel
»
Dziwna głośna praca silnika
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
[
2
]
3
4
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Dziwna głośna praca silnika (Przeczytany 52615 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
Odp: Dziwna głośna praca silnika
«
Odpowiedz #15 -
Czwartek, 08.10.2009, 17:04:39 -
NIEPRZECZYTANA
»
Chłopie jak masz auto na gwarancji to jedź od razu.. a jak nie masz to czekaj aż Ci się coś wysra porządnie i naprawa wtedy nie będzie kosztowała 500pln tylko 5000pln... zastanów się co Cię zbawi że pojedziesz dziś czy za miesiąc.. tylko możesz sobie narobic kłopotów.. i żeby nie było że oszczędny x2 straci
misiu_tdi
Użytkownik
Samochód: Leon TS
«
Odpowiedz #16 -
Czwartek, 08.10.2009, 17:05:45 -
NIEPRZECZYTANA
»
toka
, jesli jest cos nie tak a będziesz jeździł to albo pogorszysz to co jest albo uszkodzi sie coś więcej. I tak będziesz musiał to zrobic i tak więc po co czekać?
Może przegrzałes olej i po prostu słychac było popyhacze ... ja kiedys po pałowaniu miałem taką sytuacje. Olej miał chyba ze 130-140 stopni
Seat Leon TS bigT
kedar
Użytkownik
Samochód: Ibiza 1.9 TDI
«
Odpowiedz #17 -
Czwartek, 08.10.2009, 19:09:30 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: toka Czwartek, 08.10.2009, 16:41:34
Cytat: vertor
No niestety brzmi jak panewki
Kolego ale to nie są dokładnie takie stuki jak na tym filmiku, dodałem ten filmik żeby troch przybliżyć pojęcie "stuki" , bo każdy może zinterpretetować to słowo inaczej, ale te stuki niebyły tak wyraźne i aż tak głośne. Może to faktycznie pompowtryski?? A może mało oleju było, bo było prawie na minimum, dziś dolałem i weszedł litr.
Kurcze a jeśli to pompowtryski to można z tym jeździć??
No i jak jest z wymianą, można wymienić jeden czy trzeba wszystkie?? jaki koszt ew. tych pompowtrysków?? Mam nadzieje że to nic złego..
toka
to albo panewka albo zapieczony sworzeń jedno z dwojga jeżeli podobnie brzmi jak na filmiku, ale nie pękaj wał się szlifnie i będzie jak nowy, panewki też nie problem
IBI XXXPS XXXNM
burbur
Użytkownik
Samochód: Cordoba Coupe '01, 1.9TDI 110KM; Ford Focus 2,0tdci
«
Odpowiedz #18 -
Czwartek, 08.10.2009, 20:10:41 -
NIEPRZECZYTANA
»
To również może być nieszczelność na kolektorze wydechowym, kolega tak miał i dźwięki podobne jak na filmie, a uszkodzona panewka to bardziej chrobocze niż stuka i chyba nie z taką częstotliwością, ale to tylko moje przypuszczenia.
kedar
Użytkownik
Samochód: Ibiza 1.9 TDI
«
Odpowiedz #19 -
Piątek, 09.10.2009, 06:13:54 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: burbur
a uszkodzona panewka to bardziej chrobocze niż stuka i chyba nie z taką częstotliwością, ale to tylko moje przypuszczenia.
ja już miałem do czynienia u siebie w aucie i na co dzień w pracy tak że stuka a nie chrobocze, bo robią się luzy i stuka jak by ktoś młoteczkiem nawalał, ale nie słyszałem na żywo jak to pracuje i to są tylko sugestie
IBI XXXPS XXXNM
Mixer
Użytkownik
Samochód: GT TDI +
«
Odpowiedz #20 -
Piątek, 09.10.2009, 13:33:34 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: burbur
To również może być nieszczelność na kolektorze wydechowym, kolega tak miał i dźwięki podobne jak na filmie, a uszkodzona panewka to bardziej chrobocze niż stuka i chyba nie z taką częstotliwością, ale to tylko moje przypuszczenia.
co do nieszczelnosci kolektora wydechowego to jest dzwiek jakby pierdzenia...uszczelka mogla Ci sie wypalic lub przegrzales silnik i mogl sie poprostu troche wygiac...po wymianie uszczelki mozesz go srubami nie dociagnac wiec bedzie potrzebne planowanie kolektora...a najlatwiejszym sposobem czy to kolektor po oblukaj reka na laczeniu kolektora z blokiem silnika czy powietrza nie puszcza...a co do czarnego dymu to moze za duza ma dawke ropy i kwestia jest regulacji...na Twoim miejscu to bym szybko to zdiagnozowal bo nie wiadomo jakie pozniej mozesz miec przez to wydatki...
Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście
?
Pisz a Pomogę
misiu_tdi
Użytkownik
Samochód: Leon TS
«
Odpowiedz #21 -
Piątek, 09.10.2009, 14:17:51 -
NIEPRZECZYTANA
»
panewka stuka i to potrafi z dużą częstotliwością. Nie ma reguły. Trzeba zbadac problem a nie filozofowac na forum
Seat Leon TS bigT
toka
Użytkownik
Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR
«
Odpowiedz #22 -
Wtorek, 27.10.2009, 21:56:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam, a więc sprawa wygląda tak , byłem w serwisie Ali 1.9 i sprawdzili co może być powodem tych stuków i powiedzieli że na kompie nic nie wyszło i żeby jeździć narazie a jak znowu będą to przyjechać do nich.... Niepowinni oni tych stuków jakoś inaczej sprawdziić jeszcze?? Na komputerze wszystko wychodzi?? Powiedzieli tylko że być może to od dwumasówki bo była wymieniana wraz ze sprzęgłem ostatnio ( pisałem o tym w innym poście) i że jakby co to wymienią bo gwara na części. CZekam na wasze opinie.
Pozdrawiam
«
Ostatnia zmiana: Wtorek, 27.10.2009, 21:58:09 wysłane przez toka
»
corb
Świeżak
Samochód: ibiza 2002 1.9 asz
«
Odpowiedz #23 -
Wtorek, 27.10.2009, 23:00:56 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wg mnie to stuki jeśli występują nie zawsze i na wolnych obrotach, pochodzą od wtryskiwaczy. "CHIP" 140Km to nic innego jak zmiana programu sterownika silnika więc min dawki paliwa na wtryskiwacze. Temat przerabiałem dokładnie w Oplowskim silniku Z19DTH po "chipie". Po kupnie mojej ibizy miałem to samo. Raz na jakiś czas terkotanie na niskich obrotach, szczegolnie na zimnym silniku, bo program oryginalny przez pare minut po rozruchu zimnego silnika doje zwiększoną dawke paliwa w celu dogrzania, a w "chipowym" o tym najwidoczniej zapomnieli. Ale tak jak pisałem na początku - to jest tylko moja sugestia !
toka
Użytkownik
«
Odpowiedz #24 -
Środa, 28.10.2009, 09:58:52 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: corb Wtorek, 27.10.2009, 23:00:56
Wg mnie to stuki jeśli występują nie zawsze i na wolnych obrotach, pochodzą od wtryskiwaczy. "CHIP" 140Km to nic innego jak zmiana programu sterownika silnika więc min dawki paliwa na wtryskiwacze. Temat przerabiałem dokładnie w Oplowskim silniku Z19DTH po "chipie". Po kupnie mojej ibizy miałem to samo. Raz na jakiś czas terkotanie na niskich obrotach, szczegolnie na zimnym silniku, bo program oryginalny przez pare minut po rozruchu zimnego silnika doje zwiększoną dawke paliwa w celu dogrzania, a w "chipowym" o tym najwidoczniej zapomnieli. Ale tak jak pisałem na początku - to jest tylko moja sugestia !
A na kompie wyszło by im jakby coś było nie halo z wtryskiwaczami??
aboz
Music my saviour
Prezes
Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS
«
Odpowiedz #25 -
Środa, 28.10.2009, 18:06:32 -
NIEPRZECZYTANA
»
toka
, przyprowadź Ali w piątek na spota, to posłuchamy i może się coś wyklaruje.
toka
Użytkownik
«
Odpowiedz #26 -
Środa, 28.10.2009, 18:56:42 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: aboz
toka, przyprowadź Ali w piątek na spota, to posłuchamy i może się coś wyklaruje.
Problem jest właśnie w tym że niedam rady nią podjechać bo jeździ nią inny członek rodziny i niebędzie go wtedy...
. Ale postaram się przyjechać Ali 2.0 Tdi
. Ale nawet gdybym mógł to niewiem czy byłoby co słuchać bo tak jak pisałem, te stuki pojawiły się tylko 2 razy.. Kurcze
aboz
a na kompie by im wyszło jakby coś było nie tak??
aboz
Music my saviour
Prezes
«
Odpowiedz #27 -
Środa, 28.10.2009, 19:11:04 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: toka
Kurcze aboz a na kompie by im wyszło jakby coś było nie tak??
Nie wszystko wyjdzie na kompie, zwłaszcza gdy pojawią się problemy z elementami do których nie da się podpiąć czujników. Jedź do Aligatora, albo Compotów. Wprawne ucho speca czasem o wiele więcej da niż podpięcie do stu komputerów.
toka
Użytkownik
«
Odpowiedz #28 -
Poniedziałek, 16.11.2009, 11:45:25 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam, sprawa ze stukami znowu się powtórzyła...
Tym razm na zimnym silniku po porannym odpaleniu.. Będę śmigał do ASO tak jak powiedzieli żebym w razie czego podjechał, teraz pytanie do
aboz
, mam powiedzieć żeby sprawdzili kąt wtrysku i coś jeszcze?? Bo obstawiam że to wtryskiwacze.. Zauważyłem jeszcze że z przodu silnika widać zacieki oleju :
To może wskazywać na wtryskiwacze?
Bardzo proszę o odpowiedź, Pozdrawiam
Napisano: Środa, 11.11.2009, 13:04:09
znajdzie się ktoś tak dobry żeby pomóc..
??
aboz
Music my saviour
Prezes
«
Odpowiedz #29 -
Poniedziałek, 16.11.2009, 16:51:39 -
NIEPRZECZYTANA
»
Byłeś w tym ASO? Poszukaj na forum coś o kącie wtrysku. Nie mam doświadczenia z dieslami, tylko mówię z tego co pojawia się na forum. Ewentualnie podskocz do Comp Sportu. Oni może coś wynajdą.
Strony:
1
[
2
]
3
4
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»