Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Vag-com; VW Tool i ELM327, a zablokowanie poduszek powietrznych  (Przeczytany 18359 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marian Mężczyzna
Jam Vario't
Użytkownik

Samochód: Vario '01

« Wtorek, 14.07.2009, 08:43:55 - NIEPRZECZYTANA »

Koledzy szukam i szukam u wujka google i się doszuakać nie mogę :(
Sprawa jest taka, że mam błąd poduszek i chciałem sprawdzić dokładnie której, a kumpel ma interfejs vag-com311 i jakis tam vw tool. Tylko, że z tego co wiem to na vag-com wyskoczylo ostrzezenie, aby sprawdzic nr sterownika gdyż mogą byc komplikacje w sterownikach od nr ...do... i moze zostac zablokowany. VWtool nawet nie odpalałem choć on takiej informacji nie pokazuje tylko w najgorszym wypadku zablokuje od razu sterownik >:( Z tego co wyczytałem na necie już były takie przypadki, jedynie vag-com od bodajże 704 nie robi spustoszenia z poduszkami.
Ale jest inna opcja bo sąsiad zamówił kabelek ELM327 ver1.3a do swojego pyzia. I tu jest pies pogrzebany, że nie mogę znaleść czy ten kabel jest bezpieczny czy nie?? Chodzi tylko, żeby się podpiąć tym ELMem i sprawdzić/wykasować błąd poduch. Tylko nie wiem czy mi nie zablokuje sterownika. Choć ten ELM to najnowszy fejs obsługujacy can.
Może ktoś pomóc/doradzić?

Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 14.07.2009, 09:00:08 - NIEPRZECZYTANA »

Polski VAG. Kasowałem tym błędy- w tym poduszek - i jest OK. Wszystkie informacje które sterowniki mogą zostać zablokowane masz podane w informacji do programów które wymieniasz. w dokumentacji bodaj są linki i info gdzie i jak sprawdzić numery poduszek! Poza tym, to dotyczy tylko niektórych pewnych roczników i modeli samochodów - o ile pamiętam, ale pewności nie mam..

btw. takich tematów (błąd poduszek) jest sporo... trzeba było podpiąć się pod jakiś..

Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 14.07.2009, 09:08:10 - NIEPRZECZYTANA »

Ktoś przeniósł temat tu gdie na początku miałem wkleić, ale uznałem, że n aogólnym będzie lepiej. Ale jest ok.
Dzięki efmk o polskim vagu zapomnialem  ;)  vag-com właśnie podaje nry sterowników ktore moga byc wadliwe i tyczy to sie aut vag od 2000-2002 chyba. Cos tak vag-com podaje. A nie mam zbyt czasu zeby grzebac i szukac sterownika poduszek i sprawdzac nry jakie ma.
A tak na marginesie to dobrze pamiętam ze sterownik poduch jest w tunelu srodkowym z przodu? Tzn na wysokosci pedału przyspieszania na podlodze na tunelu srodkowym pod deska?

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 14.07.2009, 09:19:31 - NIEPRZECZYTANA »

z tego co pamiętam i ja - tak. właśnie tam powinien być sterownik. pierwszy program jaki podpiąłem to właśnie VAG-Com był.. i.. wszystko jest OK :) Z tego co pamiętam, to z Seacików na liście z tymi sterownikami "niekompatybilnymi" był chyba tylko Tolek

o to co otoczyłem ramką chodzi, tak ?
tutaj masz link do strony... przeczytaj info na zielono u góry :)
http://www.ross-tech.com/vag-com/vw_issues.html
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 14.07.2009, 09:23:57 wysłane przez efmk » Zapisane

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 14.07.2009, 09:27:07 - NIEPRZECZYTANA »

Z tego co ja wyczytałem to była seria sterowników, które po podpięciu do VAGa (lub innego, niezależnie od kabla) kasują zawartość pamięci. Po takim zabiegu sterownik jest martwy. Pomaga ponowne wgranie pamięci.

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 14.07.2009, 09:30:34 - NIEPRZECZYTANA »

to tak troszkę dupnie za przeproszeniem, bo znaczyłoby to, że cokolwiek podepniesz to i tak jest źle i musisz wgrywać soft na nowo ?

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 14.07.2009, 10:05:26 - NIEPRZECZYTANA »

Jak rozpoczynałem zabawę z VAGiem to zaciekawił mnie ten komunikat i zacząłem szukać w necie. Niestety wiele tego nie spotkałem, jak i to co piszę to nie są informacje pewne na 100%. Niemniej jednak nigdy nikomu nie sprawdzam airbagów.

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 14.07.2009, 10:08:57 - NIEPRZECZYTANA »

hmm.. ja sam sobie sprawdzałem (nie mam na szczęście tego sterownika - tak powiedział koleś z ASO u którego byłem po kupnie autka - diagnozował VAGiem) z resztą potem rozłączyłem kostkę pod fotelem (4x airbag) i znów błąd się pojawił - skasowałem go właśnie VAG-Com'em :) jednak w tym co piszesz, może coś być, bo czasem słyszy się, że ktoś ma autko które poduszki ma, a jednak nie wystrzeliły.. pojawia się więc pytanie, jak zdiagnozować to, że wykasowałeś pamięć? tyczy się ona tylko poduch?

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 14.07.2009, 12:05:29 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: efmk
pojawia się więc pytanie, jak zdiagnozować to, że wykasowałeś pamięć? tyczy się ona tylko poduch?
Świeci kontrolka poduch i jest błąd 65535, którego nie można usunąć VAGiem.
Odp z innego forum: "Z tego co wiem, nie usuniesz tego Swoim VAG. Najprawdopodobniej masz sensor z wadliwej serii, który ma do siebie to, że podłączając VAG uszkadzasz w nim pamięć... . Naprawa: skasować pamięć i ponownie zakodować sterownik poduch  ."

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 14.07.2009, 12:41:07 - NIEPRZECZYTANA »

zaciekawiony tym co napisałeś poszedłem do swojej Ibi, podpiąłem VAGa odpaliłem program (Polski VAG) i.. się zdziwiłem - coś nie mógł się połączyć, po czym jak burza nastąpiło połączenie i zapaliła się kontrolka poduszek na desce... sprawdziłem - 0 błędów, moduł ładnie odpowiedział. zamknąłem panel poduszek, kontrolka ładnie zgasła. uffff... wszystko pod kontrolą więc :)

Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Wtorek, 14.07.2009, 13:08:43 - NIEPRZECZYTANA »

Efmk dzięki za link z ross techa bo jakoś przeoczyłem to i nie sprawdzałem u nich na stronce :eye:
Z tym podłączeniem jakiego kolwiek kabla i blokady poduch to chyba nie prawda, choć :-X  :-\  Ja już bylem podpinany, tzn auto w serwisie pod jakis vag 15...51..cos tam takiego i kiedys u mechanika jednego jakimś sprzetem z klawiaturką wbudowana co po 300zł na alle widzialem.
Ogólnie dzięki, za zaangażowanie, ale wiecie jak wróce pod wieczór do domu to się chyba zabiorę i rozkręce tam deskę i sprawdzę jaki tam siedzi sterownik. Będzie wtedy najpewniejsze :)

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Wtorek, 14.07.2009, 14:28:50 - NIEPRZECZYTANA »

Efmk dzięki za link z ross techa bo jakoś przeoczyłem to i nie sprawdzałem u nich na stronce :eye:
nie ma sprawy

jak wróce pod wieczór do domu to się chyba zabiorę i rozkręce tam deskę i sprawdzę jaki tam siedzi sterownik. Będzie wtedy najpewniejsze :)
też tak miałem zrobić, ale sobie podarowałem. skoro działa to po co mam sobie życie utrudniać ;)
Tobie życzę powodzenia!

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Vag-com; VW Tool i ELM327, a zablokowanie poduszek powietrznych
Skocz do: