Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyjmowanie / wymiana szyby w drzwiach seat ibiza 97 (drzwi tył)  (Przeczytany 10671 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nice Mężczyzna
Beka musi być!!!
Użytkownik

Samochód: Dacia Duster 1,6 wcześniej: Ibiza SE '97, 1.4 AEX i Renault Scenic 1.9 dCi Sport Way

« Piątek, 04.04.2008, 12:34:26 - NIEPRZECZYTANA »

Wczoraj zabrałem sie za wyjmowanie szyby w tylnich dzrwiach w mojej ibizie i nigdzie nic na ten temat nie znalazlem wiec postanowilem zrobic instrukcje. Instrukcja powstała na podstawie Ibizy 5 drzwi 97'

Do wykonania zadania bedzie nam potrzebne:

- srubokret krzyzakowy
- klucz "10" najlepiej z grzechotka
- srubokret plaski (najlepiej jakis maly)
- ostry nozyk (np do tapet)
- cos do umycia szyby
- cierpliwosc
- browar  :pub:

czynnosc pierwsza to zdjecie tapicerki w drzwiach:
musimy zdjac wkladke przy klamce do otwierania drzwi, najlepiej jest pociagnac klamke i wtedy podwazyc wkladke w zaznaczonym miejscu:

nastepnie odkrecamy 3 zaznaczone srubki:

wykrecamy rygielek i wyjmujemy jego obudowe:

zdejmujemy korbke do otwierania szyby (w tym celu nalezy pociagnac pierscien zaznaczony na zdjeciu w kierunku przeciwnym do uchwytu korbki - czerwona strzalka, a nastepnie pociagnac korbe do siebie):

teraz zdejmujemy tapicerke podwazajac ja delikatnie najpierw na dole potem boki, tapicerka trzyma sie na zatrzaskach ktorych umiejscowienie widac na zdjeciu:

po odczepieniu wszystkich zatrzaskow gorna czesc tapicerki trzyma sie w uszczelce wiec trzeba ja pociagnac do siebie
teraz trzeba odkleic folie z drzwi, uwaga zeby jej nie porwac, mi osobiscie nie chcialo sie duzo z tym bawic wiec powycinalem ja naokolo klamki i zatrzaskow  :P (lenistwo)
nastepna czynnosc to zdjecie tego plastiku w narozniku:

oraz odkrecenie srubki znajdujacej sie pod nim:

w celu zdjecia podobnego plastiku znajdujacego sie po zewnetrznej stronie drzwi:

nastepnie otwieramy szybe do polowy:

i zdejmujemy uszczelke:

i nastepna uszczelka:

teraz majac do polowy otwarta szybe trzeba poluzowac srubki zaznaczone na zdjeciu tak aby dalo sie wyjac szybe:

szybe wyjmujemy tak aby jej krawedz wychodzila w tym miejscu:

a tak wygladaja drzwi bez szyby:

aby wsadzic nowa szybe nalezy postepowac w odwrotnej kolejnosci u uwazac zeby odpowiednio ustawic szybe zanim dokrecimy sruby: 14 bo jesli zle ustawimy szybe to nie bedzie sie zamykac
przy zakladaniu uszczelek moze sie pojawic problem bo ciezko wchodza ale po prostu trzeba chwilke sie pomeczyc i wejda na swoje miejsce...

powodzenia :pub:

prosze o umieszczenie wątku w dziale "instrukcje" i ewentualnie zmiane jak cos jest zle....

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Instrukcje, poradniki, informacje» Wyjmowanie / wymiana szyby w drzwiach seat ibiza 97 (drzwi tył)
Skocz do: