+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Problem z cordoba 1,6 8v 1997
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z cordoba 1,6 8v 1997  (Przeczytany 4152 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
poczatek
Świeżak

Samochód: seat cordoba 1997

« Poniedziałek, 05.09.2016, 20:58:08 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Mój.problem polega na tym iż po postoju auta np. z nocy odpalam go i od razu gaśnie za drugim podejściem wszystko jest ok. Jak rusze samochodem zaczyna szarpać jakby go przytykało i się dławił. A podczas postoju na biegu jałowym obroty wędrują powoli do góry ok 1,5 tys i stoją w miejscu po ok 10 minutach spadają do 800-900. Aha i czasami czuć w aucie zapach benzyny.Przewody i świece są ok. Co może być przyczyną takich objawów?  Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Napisano: Sobota, 03.09.2016, 08:44:34

Nikt nie wie jak może być przyczyną
przyczyną?
donkoyote Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba r1999 1.6 benzyna + lpg

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 08.09.2016, 14:29:28 - NIEPRZECZYTANA »

Przepustnice przeczysc zobacz tez silniczek krokowy mozna go tez wyczyscic chyba ze ona jest z nastawnikiem wbudowanym, koniecznie sprawdz dolot powietrza i przeplywomierz, benzyny absolutnie nie powinienes czuc sprawdz czy nie ucieka i kto wie moze kiedy ona ucieka opary z niej zasysane sa do silnika przez nieszczelnosc w dolocie powietrza i obroty ci rosna jakby dostawal dodatkowego paliwa.  swieca i przewod nic do tego nie maja bo by ci szarpal np jak przy wypadaniu zaplonu (nierowne obroty) a Ty masz jedynie podwyzszone. Takie moje przypuszczenie
poczatek
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 03.10.2016, 11:56:45 - NIEPRZECZYTANA »

Silniczek krokowy wymieniony i nadal bez zmian. Musze jeszcze dodać że zaczyna go szarpać na.zimnym przy 1.5-2 tyś obrotow i gy przelacze go na benzynę i potem na gaz objawy ustepuja. Dolot powietrza ok.

Napisano: Niedziela, 25.09.2016, 18:40:07

Teraz już nie czuć benzyny w aucie tylko pozostało to szarpanie przy przyspieszaniu. I ostatnio zaobserwowałam że na biegu jałowym podczas postoju czuć takie delikatne szarpniecie ale delikatne jakby mu się "odbijalo"

Napisano: Niedziela, 25.09.2016, 18:44:34

Halo jest tu ktos?
maloszyc6 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba 1.6 ALM 2002 r. FL

« Odpowiedz #3 - Sobota, 08.10.2016, 21:35:08 - NIEPRZECZYTANA »

Przejrzyj też układ zapłonowy, czujnik podciśnienia w kolektorze, zdejmij kopułkę może aparat ci puszcza do niej olej. Kiedy wymieniane świece ?? Nie masz kompa aby podpiąć? Czyściłeś przepustnice ?
A tak btw. Jak wymieniłeś silniczek krokowy ? Wydaje mi się, że w tym silniku jest wszystko zintegrowane z przepustnicą.
poczatek
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 17.10.2016, 19:19:54 - NIEPRZECZYTANA »

Kopułka też wymieniona i przepustnica wyczyszczona. A silniczek krokowy jest przykrecony do przepustnicy i już wymieniony. Świece no ponad rok temu nie wymieniane. Pewien mechanik podsunal pomysł o sondzie lambdzie aby ją odpiac i zobaczyć czy bez niej też będzie szarpac nic to nie dało tylko tyle że rano na zimnym silniku nie odpala na b-gaz tylko muszę przełączyć na samą bezyne

Napisano: Poniedziałek, 17.10.2016, 20:18:27

Nie mam już pomysłu co to może być...
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #5 - Sobota, 05.11.2016, 12:39:32 - NIEPRZECZYTANA »

popatrz na przewód podciśnienia, taki cienki wężyk, wygląda mi to jednak na lewe powietrze.

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 06.11.2016, 08:51:58 - NIEPRZECZYTANA »

Może być cewka zapłonowa Mikropęknięcie na niej powoduje dostanie się wilgoci i upływność WN do masy. Kupiłem kiedyś Boscha i usterka znikła.

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Problem z cordoba 1,6 8v 1997
Skocz do: