+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Pomoc w doborze sprężyn Seat Cordoba SX 97r.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc w doborze sprężyn Seat Cordoba SX 97r.  (Przeczytany 4795 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
c3k4 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba SX 97r. silnik 1.6v8

« Niedziela, 14.09.2014, 19:32:12 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Mój problem polega na tym, że u mechanika dowiedziałem się, iż moje sprężyny były przycinane przez jakiegoś Janusza na wsi. Przód po tej jakże paskudnej informacji został wymieniony. Dostałem 2 amory KYB i tu zaczął się problem... Seat wzbił się w górę tak jakby chciał polecieć w kosmos. Tył pewnie też przycięty bo niżej siedzi. Różnica między nimi to aż 4cm, niby tylko walor estetyczny ale jakże przeszkadza. Teraz mam zamiar wstawiać 2 amory KYB z tyły, jednak problem nie w ich zamontowaniu, a w obniżeniu samochodu. Chciałbym się Was drodzy miłośnicy Seata doradzić jakie sprężyny miałbym wybrać, żeby spadł mi o 4cm. Czy sprężyny obniżające do Cordoby Vario pasowałyby do mojej Cordoby SX? CHodzi dokładniej o ten zestaw http://allegro.pl/emu-sprezyny-sprezyna-eibach-seat-cordoba-vario-i4576788944.html . To Najtańsza opcja, żeby auto troszkę opuścić. Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam.
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 14.09.2014, 19:40:07 - NIEPRZECZYTANA »

Od Vario nie zakładaj, bo nie siądzie tyle, ile powinno i będzie pewnie twardziej. Możesz poszukać sprężyn -40mm z Polo / Ibizy

c3k4 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 15.09.2014, 20:30:25 - NIEPRZECZYTANA »

Mógłbyś coś polecić? Patrząc na ceny tego eibacha to słabo troszkę dawać 500+ na sprężyny ;spewnie to jakaś norma ale chciałbym zaoszczędzić mimo wszystko.
Jeżeli chodzi o spuszczenie auta to zależałoby mi na 4cm jakoś. To tyle, że dałbym rade jeszcze pod coś podjechać, 4cm miał mniej na początku i było bardzo ok.

Napisano: Niedziela, 14.09.2014, 20:47:05

Co myślicie o sprężynach MTS Technik? Dokładniej chodzi o ten zestaw http://allegro.pl/sprezyny-sportowe-mts-vw-seat-cordoba-6k-40-40-i4539375391.html
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 15.09.2014, 20:40:08 - NIEPRZECZYTANA »

miałem taki zestaw w swojej corbie, służył mi długo i skutecznie, auto opadło o 35-40mm i twarde było, zależy co kto lubi ale tu cena jest proporcjonalna do jakości. 5 lat jeździłem i bez zarzutu. mogę polecić.

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
c3k4 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 16.09.2014, 17:25:46 - NIEPRZECZYTANA »

Ok, dzięki. Zastanawia mnie jeszcze 1 rzecz. Czy jeśli z tyłu bd wstawiał nowe amortyzatory to lepiej założyć takie jak na przodzie czyli KYB czy już z MTS brać ze sprężynami?

Pozdrawiam.

Napisano: Wtorek, 16.09.2014, 09:36:53

Sprecyzuję, może ktoś da jasną odpiwedź. Czy Jeśli mam z przodu założone amory KYB i szykuje mi się wymiana tyłu, a samochód chce obniżyć o 4cm jakoś to lepiej dokupić na tył również KYB i sprężyny MTS, czy skoro wymieniam tył to od razu polecieć w te MTS'Y ze sprężynami? Czy ktoś wie jak współgra połączenie amor KYB ze sprężyną -40MTS? Z góry dzięki za pomoc i sorka za lekki spam ale sprawa dla mnie dość istotna.
Pozdrawiam.
irocket Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 16.09.2014, 18:21:55 - NIEPRZECZYTANA »

-40 to każdy amortyzator powinien wytrzymać, nawet seryjny. Jeżeli już chcesz, żeby było lepiej, to wtedy sportowe amortyzatory, mają mniejszy skok i są twardsze. Jeżeli chcesz, żeby amortyzatory wytrzymały jak najdłużej, to wybierz olejowe, jeżeli chcesz lepszego tłumienia, to gazowe.

c3k4 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #6 - Środa, 22.10.2014, 09:19:13 - NIEPRZECZYTANA »

Panowie mili, o pomoc jeszcze będę prosił.
Mam możliwość zakupu springów weitec i tutaj zaczynają się schody z numerem. Właściciel nie wie na co wchodzą a internet mi nie pomaga, niestety. Może Wy będziecie wiedzieć do czego one się nadają i ile obniżają.
Tylnie : Vwo13ha/011
Przednie: Vwo1va/011
irocket Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Środa, 22.10.2014, 11:36:05 - NIEPRZECZYTANA »

tył: vw013ha/011 - polo 86c / 86c2f, przód jeżeli vs013va/011 to też do polo tego samego, chyba nie będzie pasować

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Pomoc w doborze sprężyn Seat Cordoba SX 97r.
Skocz do: