Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ledowe podświetlenie stóp Cordoba 2FL 99-22  (Przeczytany 33160 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dexter Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba II SX 1,9 TDI

« Wtorek, 12.08.2014, 00:44:01 - NIEPRZECZYTANA »

Witam serdecznie. Mam zamiar pokazać wam na przykładzie swojej Cordi jak możecie zamontować diody led i oświetlić stopy w swoim Seaciku. :angel:

Na poczatek przepraszam za wszystkie błędy, zarówno gramatyczne, interpunkcyjne jak i te natury technicznej  :P

W końcu doczekałem sie wolnej chwili i miejsca by móc na  zrobić spokojnie podświetleniem stóp w swojej Cordi. Światło zapala sie i gaśnie tak jak lampka w podsufitce, ale nie das sie go wyłączyć tak jak owej lamki ;) (mi osobiście to nie przeszkadza ponieważ nigdy nie włączam tej lampki :eye:  )

Na początek przygotujcie sobie:
- śrubokręt krzyżakowy,
- lutownice,
- izolacje i/lub rurki termokurczliwe,
- gotowe juz i połączone ledy,
- czas (około godzinki) ;D

Zaczynamy od demontazu zaślepek śrób w słupku widocznych na zdj nr 1
zdj nr 1
Teraz wykręcamy dwie śróbki, które nam sie ukażą, a są one widoczne na zdjęciu nr 2
zdje nr 2
Następnie, delikatnie sciągamy plastikową osłone słupka, uważając by nie połamać zaczepów. Po tym okazuje nam sie taki widok.
zdj nr 3
Teraz delikatnie rozcinami izolacje wiązki kabli, uważając by nie przeciąć żadnego z nich oraz szukamy niebiesko-czerwonego kabla,który jest naszym plusem (+), scigągamy z niego izolacje (tylko bardzo ostrożnie ponieważ te kabelki są bardzo cieńkie i kruche)
zdj nr 4
Teraz plusik z naszych ledów lutujemy z niebiesko-czerwonym kablem i izolujemy.
zdj nr 5
Nastepnym krokiem jest znalezienie i ,,obranie" z izolacji brązowo-czarnegokabla, który jest naszym minusem (-)
zdj nr 6
Tak jak z plusem nasz minus z ledów łączymy z minusem w aucie (brązowo-czarny kabel  :)  ) i izolujemy. Zaizolowane kabelki z ledami na końcu łączymy z wiązką
zdj nr 7
nastepnie spuszczamy w dół miedzy deske rozdzielczą a słupek (chyba że ktos ma inny pomysł ;D )
zdj nr 8
No to juz prawie koniec naszej przygody, więc montujemy nasze ledy do spodu deski rozdzielczej, możliwości jest tysiące, to juz wasza wola jak to uczynicie ;) u mnie na miejscu kierowcy wygląda to tak
zdj nr 9
Oczywiście musimy przymocować to tak by nie wisiały nam luźne kable, bo bedziemy chaczyć nogami a to nie bezpieczne.
No i na koniec składamy do ,,kupy" naszego seata i cieszymy nowiuśkim pięknym podświetleniem  ;D  ;D  ;D

U mnie wygląda to tak
zdj nr 10

Niestety przez własą nie uwage zerwałem kable idące do pasażera więc chwile bedzie swiatlo tylko z jednej strony :P

Jeśli kogoś interesuje ledowe podświetlenie bagażnika, a nie wie jak sie za to zabrać niech sie odezwie na prv to podpowiem również co i jak.  Nie mam niestety zdjęć z tej ,,operacji"  więc nie moge zrobic fotoporadnika  :'(
U mnie efekt jest taki
zdj nr 11

Jeszcze raz przepraszam i jak coś  bedzie nie tak edytuje, a jeśli zły wątek proszo o przeniesienie ;)
Mam nadzieje, że pomogłem i pozdraswiam cały iks. :pub:

?Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej ? szaleniec?? (George Carlin)
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 12.08.2014, 07:39:12 - NIEPRZECZYTANA »

Jest jeszcze inna możliwość, podłączamy się do jakiegoś +, a - podłączamy od krańcówkę w drzwiach (łączy masę z karoserii z brązowym kablem do oświetlenia).

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Instrukcje, poradniki, informacje» Ledowe podświetlenie stóp Cordoba 2FL 99-22
Skocz do: