+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Seat Toledo ile w tym VW
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Seat Toledo ile w tym VW  (Przeczytany 4710 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mao
Gość

« Wtorek, 04.04.2006, 19:25:23 - NIEPRZECZYTANA »

Nie wiem czy nie zabardzo wchodzę w szczegóły, ale wiedza na ten tema napewno przyda się przy szukaniu części zamiennych- niekoniecznie orginalnych, ale przedewszystkim tańszych, a często lepszych. Takie smaczki to znają najlepiej mechanicy (nie znalazlem postow, ani stronek na ten temat...). Mam nadzieję, że nie uruchomie tym tematem generatora bzdur ;) Ja jestem tylko automatykiem także wybaczcie :zakrecony:

Kwestia jest tego typu.... ile części zawiera Seat Toledo z warsztatu starzego brata VW?
Proponuję wpisywać wasze fakty, spostrzeżenia, uwagi na ten temat. Co prawda nie jestem mechanikiem i moje spostrzeżenia mogą być błędne i lakoniczne, ale "Czyż nie dobija sie koni" - zwłaszcza mechanicznych  :mrgreen:

Ja zacznę od ....

Silnik- ja mam 1,8 cm3 benzyna, ogólnie można powiedzieć, że identyczny jest w VW Jetta i VW Passat. Ponoć cieżko je zajechać ale lubia syfek  (tu troche oleju i tam, ale taka ich uroda- ważne że ryczy i sie jedzie :). Nie należa najoszczędniejszych, ale w trasie zuzycie jest znosne (ja mam Gaz i teraz jak jest cieplo to 9 l , przy nie przekraczaniu czesto 100km/h :)

Chłodnica- VW Passat, Golf ?

Klamki, zamki- niestety także VW, bo czesto zawodzą zwłaszcza w zimie i trza wchodzic od pasażera :) (to chyba zrobił ktoś dla dowcipu). Ponoć jak się je konserwuje odpowiednio to jest dużo lepiej. Jest także niemiły aspekt z zamkami, a czasem miły jak się zatrzasnie kluczyki, to że możn je otworzyć kluczykiem od VW, jak się ma wyjechany zamek w drzwiach. Naszczęście tylko otworzyć a nie odpalić :) także uważajcie  :eek:

to tyle na dzisiaj CDN... :papa:
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 04.04.2006, 21:08:16 - NIEPRZECZYTANA »

prawdę powiedziawszy to od strony mechnicznej wszystko masz z koncernu VW OOOO i w tym cała zaleta marki Seat
Toledo I to mechaniczny bliźniak Vento

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
Pafa Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo 1M ASV '01

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 06.04.2006, 15:06:43 - NIEPRZECZYTANA »

Toledo jet na płycie podłogowej Golfa tak więc całe zawieszenie tak przednie jak i tylne pasuje :mrgreen: amorki, sprężyny, wachacze, końcówki drążków, piasty, tarcze itd... Silnik 1.8 napewno jest taki sam lecz ze skrzynią to bym uważał bo widziałem VW 1.8 ze skrzyniami które miały inne mocowania do nadwozia. Wszystko co pasuje od VW jest w miarę tanie natomiast części Seata już nie bardzo :neutral:
mao
Gość

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 06.04.2006, 17:38:35 - NIEPRZECZYTANA »

Oj cos mi sie wydaje, że się mylisz. Nie może być od golfa bo Toledo jest dłuższy, więc prędzej będzie od Vento (słyszałem o tym co piszesz tylko nie jestem pewien od którego VW jest podwozie)
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 06.04.2006, 17:43:04 - NIEPRZECZYTANA »

a Vento to te ż Golf tylko z kufrem ... tak jak Toledo rożni sie od Leona tez kufrem ... do tego stada dochodiz jeszcze Oktawia  ... i wszystkie one sa na tej samej płycie ...

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
Pafa Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo 1M ASV '01

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 06.04.2006, 18:53:23 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "mao"
Oj cos mi sie wydaje, że się mylisz. Nie może być od golfa bo Toledo jest dłuższy, więc prędzej będzie od Vento (słyszałem o tym co piszesz tylko nie jestem pewien od którego VW jest podwozie)

Dobrze, że Ci się wydaje :smile:
Jest tak samochodem bazowym jest oczywiście Golf to Vento jest na płycie Golfa a nie odwrotnie :zakrecony:
Części pasują napewno od Golfa!
Nawet niektóre pasują od Passata bo np. ostatnio mój kolega wziął ode mnie stare amorki na tył teraz na nich śmiga :?

To co pisałem z zawieszenia pasuje napewno- sam zmieniałem :smile:
Ps: wymieniłem amorki z tyłu na KYB gas i... kibel  :sad:  :sad:  :sad:
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Seat Toledo ile w tym VW
Skocz do: