Jak wiadomo podświetlenie panelu w Ibizie 6k nie należy do najlepszych. Można oczywiście je zmodyfikować wstawiając odpowiednią ilość żaróweczek, ale mnie wpadł do głowy inny pomysł mianowicie wstawienie panelu z młodszych modeli. Pasuje od golfa 4, passata b4, bora, arosa, lupo, Ibiza 6k2.
Druga część tego manuala:
Uchwyt na napoje z VW golfa IV do seat ibiza 6K - manualZabieg wymiany jest w 90% P&P, ale to 10% nie należy do najłatwiejszych.
Rzez do zrobienia w warunkach przydomowych raczej dla cierpliwych osób.
Czas potrzebny do wykonania ok. 4h.
Koszt w moim przypadku 40zł panel (allegro) + 20zł linki (szrot)
Niezliczona ilość słów wypowiedzianych na k? i ch? bezcenne:)
Potrzebne narzędzia:
-kombinerki dwie pary (najlepiej jeżeli jedne będą z wąskimi szczękami)
-śrubokręt krzyżakowy
-śrubokręt płaski
-nóż (np. do tapet)
Ewentualnie potrzebne również mogą być:
-lutownica
-cyna
-koszulki termokurczliwe
Zaczynamy:
1. Tak wygląda zestaw panel + linki chociaż z linek potrzebne będą tylko plastikowe złączki zaznaczone w czerwone kółka (w moim przypadku panel pochodzi z seata arosa a linki z vw passata, czasem na allegro można trafić panel z poucinanymi linkami więc potrzebne złączki mamy bez potrzeby kupowania linek osobno ):
2. Demontaż starego panelu, podważamy osłonę jak na zdjęciu i ciągniemy do siebie:
3. Odkręcamy 6 śrubek:
4. Wyciągamy panel sterowania szybami i lusterkami, odpinamy kostki i odkładamy na bok:
5. Odpinamy kostki sterowania wiatrakiem i podświetlenia:
6. Odpinamy spinki trzymające linki, ściągamy linki z cięgien i odkładamy panel na bok:
7. Rozginamy oczko linki jak zaznaczono czerwonymi strzałkami na zdjęciach:
8. Po rozłożeniu trochę odprostowujemy tak żeby można było przeciągnąć plastikowe mocowanie
9. Nawlekamy mocowanie i nasuwamy je na pancerz
10. W miarę możliwości staramy się przywrócić dawny kształt oczka
11. Pinologia
Na pewno: III ? minus oświetlenia; VI ? plus oświetlenia
Na pewno ale nie do końca wiem jak dokładnie powinny być podłączone do starej instalacji: I, II, V, VII ? obieg wewnętrzny; IV jest na tej samej ścieżce co IV.
12. Wtyczka jeżeli nie mamy pasującej to starą rozcinamy na pół zostawiając plastik na + a na ? zakładamy koszulkę termokurczliwą (chyba że mamy odpowiednią wtyczkę wtedy lutujemy odpowiedni kable):
13. Podpinamy odpowiednio linki (układ taki sam jak w starym panelu) oraz wtyczki:
14. Montujemy na tych samych otworach oraz śrubkach:
15. Efekt końcowy
Kilka słów końcowych:
Ramka jak widać też jest do przerobienia, ale z braku czasu musi poczekać, a poza tym wpadł mi do głowy pomysł z racji tego, że zrobiło się trochę miejsca i z moich wstępnych kalkulacji wynika, że uda się tam jeszcze upchnąć uchwyt na napoje.
Jeżeli wszystko się uda również powstanie do tego manual.
Myślę, że takie rozwiązanie jest alternatywą dla wymiany samego podświetlenia może wymaga trochę więcej pracy ale myślę, że warto.
Pozdrawiam i życzę owocnej pracy i zachęcam do zadawania pytań.