Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymiana zawieszenia i nadal huczenie  (Przeczytany 6676 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
góral8611 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: toledo 1995 1.6

« Niedziela, 08.09.2013, 11:18:35 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Wczoraj wymieniałem łożysko, gumy, łącznik stabilizatora, końcówkę drążka no i wahacz, ponieważ poprzedni pękł i wygiął się, przez co półoś ocierała mi o podwozie. Myślałem najpierw że łożysko huczy, jednak po rozkręceniu okazało się że to głównie wina wahacza i półosi.
Łożysko i piasta wymieniana w warsztacie. Niestety przy wymianie wyciągnąłem także półoś.
Po całej akcji jazda próbna i d....pa. Przy większych prędkościach nadal huczy, czasem strasznie, ale chyba troszkę dzisiaj mniej, no i przy prędkości ok 60-70 km/h czuć jakby wibracje....? zdarzy się także że słychać jakby coś ocierało się o coś....:))
Czy może coś źle skręciłem (dwa razy wszystko sprawdzałem), czy to skrzywiona półoś? już nie mam siły po prostu. 
Proszę o pomoc i jakieś sugestie:))
Pozdrawiam
Toledo I 1995, 1.6 benzyna.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 08.09.2013, 12:04:26 - NIEPRZECZYTANA »

a moze tak poszlo lozysko w mechanizmie roznicowym
nie ma luzu przy szarpaniu za polos?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
góral8611 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 08.09.2013, 12:27:44 - NIEPRZECZYTANA »

nie, raczej nie ma. Dla pewności mogę sprawdzić jutro. Odgłosy wyraźnie słychać po stronie pasażera. Troszkę przejrzałem różnych postów i może to łożysko z tyłu? ale czy byłoby tak wyraźnie słyszalne jakby z przodu?
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 08.09.2013, 13:30:26 - NIEPRZECZYTANA »

huczenie się przenosi wiec trudno namierzyć które koło huczy, a może to po prostu opony się wyząbkowały i huczą, lub z racji wieku dają o sobie znać.

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
skiba Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Leon

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 08.09.2013, 18:03:49 - NIEPRZECZYTANA »

huczenie się przenosi wiec trudno namierzyć które koło huczy, a może to po prostu opony się wyząbkowały i huczą, lub z racji wieku dają o sobie znać.

+ 1,poza tym jeśli faktycznie jest tak głośno jak mówisz,to nie ma cudów żeby na podnośniku jak puszczasz koła,nie było słychać łożyska...jeśli jest cicho,to zakładaj inne koła,zimówki czy coś,i sprawdź

rodzimy się goli,mokrzy,głodni i wściekli...a to dopiero początek...
góral8611 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #5 - Sobota, 28.09.2013, 14:41:13 - NIEPRZECZYTANA »

jak tylko przestanie padać to się zabiorę po konkretnego sprawdzenia:)) Dzięki za zainteresowanie, dam znać co i jak

Napisano: Poniedziałek, 09.09.2013, 22:17:28

Witam kolejny raz:)
Łożysko z tyłu samochodu....masakra. Zewnętrzne wręcz się rozsypało i nie chciało zejść z trzpienia:P
Ale problem huczenia nie zniknął....od 45-90 km/h huczy i wyje jak szalone, ewidentnie dzwięk wydobywa się z prawego przodu...zastanawiam się czy to nie aby wewnętrzny przegub? Może ktoś doradzi?
havran Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Passat B5 FL 1.8T AWT, 2001

« Odpowiedz #6 - Sobota, 28.09.2013, 20:24:41 - NIEPRZECZYTANA »

tak jak kolega skiba pisze zmień jeszcze opony, bo wydaje mi się, że one będą też tu winowajczyniami

... a po dodaniu gazu zmysłowy pomruk zamienia się w rasowy ryk!!!
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Wymiana zawieszenia i nadal huczenie
Skocz do: