+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Wskazanie temperatury na komputerku, czujnik temperatury
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wskazanie temperatury na komputerku, czujnik temperatury  (Przeczytany 7195 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
giant123 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba SX 1999 AFN

« Sobota, 22.03.2008, 16:51:03 - NIEPRZECZYTANA »

Witam !

Mam problem ze wskazaniem na komputerku temperatury. Czytałem wątki na forum na ten temat i w większości przypadków wskazania były błęde, ale jakieś były. U mnie nie ma żadnego wskazania, a mianowicie przełączając funkcje MFA po koleji to przedostatnią funkcją jest temp. oleju a ostatnią jest temp. powietrza, później jest zegarek. U mnie przełączając funkcje z temp. oleju przeskakuje odrazu na zegarek. Pomija to wskazanie. Miał ktoś kiedyś podobny problem ? Może jak się wypnie czujnik to nic komputerek nie pokaże ? Czyli może przecięte kable ?

Wygląda dobrze, nie wiem może w środku jest zgnity (te metalowe nóżki przynajmniej nie są zgnite). Czy on jest rozbieralny bez zniszczenia go ?

Załączam zdjęcia

Pozdrawiam
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #1 - Sobota, 22.03.2008, 19:26:59 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: giant123
Może jak się wypnie czujnik to nic komputerek nie pokaże ?

Tak, jeśli czujnik jest uszkodzony lub wypięty to pokazuje kreski lub pomija pomiar we wskazniach.
Wygląda dobrze, nie wiem może w środku jest zgnity (te metalowe nóżki przynajmniej nie są zgnite). Czy on jest rozbieralny bez zniszczenia go ?
Podepnij pod omomierz i zobacz czy przy zmianie teperatury o kilkanaście stopni zmieni się jego rezystancja.

giant123 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba SX 1999 AFN

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 14.04.2008, 06:20:26 - NIEPRZECZYTANA »

Hmmm.... trochę ciężko będzie wykonać taki pomiar bo ciężko będzie się dostać końcówkami od miernika. Chyba, że wymyślę coś innego. Rozumiem, że jak rezystancja się nie zmieni to czujnik jest uszkodzony ?
Podłączałem też drugi taki czujnik z VW, ale z identycznym oznaczeniem - tylko też nie miałem pewności czy dobry czy popsuty. Niestety bez zmian - nie pokazał nic.
Słyszałem, że jak uszkodzony to raczej pokazuje bzdurne wartości temperatury.
Może można jakoś czujnik rozebrać bez niszczenia go żeby mieć dostęp do środka ?

Napisano: Niedziela, 23.03.2008, 13:45:29

Sprawdzilem czujnik miernikiem (omomierzem) i rezystancja po grzaniu sie zmienia jak w identycznym czujniku z VW (ktory tez sprawdzilem). Czyli czujnik jest dobry. I w mojej Cordobie rezystancja to jak dobrze pamietam ok. 2,5 KOhma.
Co teraz ? Kable, czy moze komputer gdzies to blokuje ? Macie jakies rady ?

Przepraszam, ze pisze bez polskich znakow, ale pisze z pracy z Czech.

Pozdrawiam
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 14.04.2008, 08:06:34 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdzilem czujnik miernikiem (omomierzem) i rezystancja po grzaniu sie zmienia jak w identycznym czujniku z VW (ktory tez sprawdzilem). Czyli czujnik jest dobry. I w mojej Cordobie rezystancja to jak dobrze pamietam ok. 2,5 KOhma.
Co teraz ? Kable, czy moze komputer gdzies to blokuje ? Macie jakies rady ?
Poszukaj po kabelkach. Możliwe, że masz jakieś zwarcie na przewodach i dlatego bzdurne wskazania...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 14.04.2008, 09:14:12 - NIEPRZECZYTANA »

I w mojej Cordobie rezystancja to jak dobrze pamietam ok. 2,5 KOhma.
U mni ma coś koło 1kom przy 20-25 stC. za schowkiem pasażera jest kostka, może się rozpięła. Albo nie łączy. Aprzy okazji ne sprawdziłeś czy dochodzi akieś napięcie do czujnika? Między przewodami i każdy do masy. Oczywiście zapłon włączony.

michalp21 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba Sx

« Odpowiedz #5 - Poniedziałek, 14.04.2008, 15:09:57 - NIEPRZECZYTANA »

a ja mam pytanie ile powinno wskazywac mfa teperature oleju na rozgrzanym silniku ?  :-\  chodzi mi o maksymalna dopuszczalna :?:

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 14.04.2008, 17:32:49 - NIEPRZECZYTANA »

a ja mam pytanie ile powinno wskazywac mfa teperature oleju na rozgrzanym silniku ?  :-\  chodzi mi o maksymalna dopuszczalna :?:
poszperaj szukaczem na forum - byly wywody kto ma jaka temp oila ;)

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
daniels81
Gość

« Odpowiedz #7 - Poniedziałek, 26.05.2008, 07:43:15 - NIEPRZECZYTANA »

odgrzebuje kotleta, mianowicie nie mam wskazania temperatury oleju, sa tylko kreski, sprawdziłem czujnik no i tu pojawia się problem, są dwa czujniki z których jeden jest wypięty a drugi prawidłowo podpiety. No więc szukam wolnych kabli a tam lipa :o  fakt było ciemno ale może kable znajdę. Moje pytanie jest takie czy wypięty czujnik może mieć wpływ na zachowanie auta (zmulenie itd), co najciekawsze po podpieciu Vaga nic nie pokazuje- 0 błędów....
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 26.05.2008, 09:07:16 - NIEPRZECZYTANA »

O ile się nie mylę to uszkodzony, nie wpięty czyjnik temp oleju nie ma wpływu na pracę silnika.

daniels81
Gość

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 27.05.2008, 17:53:00 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KKKKris
O ile się nie mylę to uszkodzony, nie wpięty czyjnik temp oleju nie ma wpływu na pracę silnika.
szukam powodu zmulenia auta dlatego wolałem sie upewnić, dzięki KKKKris :pub:

Napisano: Poniedziałek, 26.05.2008, 10:20:50

przy małej pomocy Abdula zlokalizowaliśmy usterke :rotfl:  kable były pozamieniane bo cos się mechanikowi pomyliło, zatem wróciły wskazania temperatury :ok: dzięki Abdul...nie ma to jak ten sam silnik :ok:
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Wskazanie temperatury na komputerku, czujnik temperatury
Skocz do: