+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» katalizator Ibiza 1,9 SDI silnik AEY
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: katalizator Ibiza 1,9 SDI silnik AEY  (Przeczytany 8644 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
harrypol Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Altea 2011 1,6 TDI

« Poniedziałek, 16.04.2007, 21:44:07 - NIEPRZECZYTANA »

Witam !
Głośna praca wydechu zmusiła mnie do zaglądnięcia pod swoją Ibizkę i tu zdziwienie!
Byłem przekonany że mam orginalny wydech ( samochód kupiłem od drugiego właściciela) a tu coś takiego : Z kolektora wydechowego wychodzi zgięta pod kątem 90 stopni rurka i wchodzi bezpośrednio do katalizatora , dalej jest standardowo : złączka , tłumik pośredni i końcowy.
I tutaj pytanie : czy to jest wynik twórczości jakiegoś machera , czy orginał?
Nigdzie nie znalazłem takiego schematu , wszędzie katalizator od strony silnika miał mocowanie na śruby ,a u mnie jest spaw!
Może ktoś mi poda z ETKI numery poszczególnych elementów wydechu , bo to co znalazłem nijak mi nie pasuje, np. na tłumiku środkowym u mnie pisze 6K8119  a powinno być 6K6253409A.
A tak wogóle to puścił spaw na katalizatorze od strony silnika i długo tak nie pojeżdzę.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Jestem obiektywnym użytkownikiem 2 Seatów i proszę nie usuwać moich postów krytykujących wady konstrukcyjne  !!!!
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 16.04.2007, 21:55:10 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "harrypol"
A tak wogóle to puścił spaw na katalizatorze od strony silnika i długo tak nie pojeżdzę.
to go zespawaj - 20-40zl

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
harrypol Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 17.04.2007, 06:13:47 - NIEPRZECZYTANA »

Logicznie - najprostszy sposób ale jest  bardzo przegnita rura -  raczej do wymiany , a jak mam 50 zł wydać na spawanie i pojeżdzić rok ,to lepiej wymienić ten odcinek od kolektora z katalizatorem włącznie na orginał i mieć spokój na lata.
Może ktos wie ile taka impreza może kosztować ?

[ Dodano: 2007-04-17, 07:44 ]
Znalazłem mój katalizator :
http://www.winparts.nl/resultaten.php?productType=2&merkID=32&modelID=1301

Jestem obiektywnym użytkownikiem 2 Seatów i proszę nie usuwać moich postów krytykujących wady konstrukcyjne  !!!!
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 17.04.2007, 10:26:35 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "harrypol"
lepiej wymienić ten odcinek od kolektora z katalizatorem włącznie na orginał i mieć spokój na lata.
no to samej rurki nie kupisz tylko z katalizatorem i bedzie to drogie  :neutral: zamiennika pewnie takiego nie dostaniesz a oryginal to setki zlotych...
Zostaje allegro i moze cos sie trafi albo sprawnie tego co jest, cala rura chyba nie przegnila?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
harrypol Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Środa, 18.04.2007, 08:51:47 - NIEPRZECZYTANA »

No i po kłopocie - wstawili mi  zamiast przegniłego ,zapchanego katalizatora kawałek wygiętej rurki - czas 20 minut , koszt 70 zł.
Cena orginalnego kawałka rury z katalizatorem - 3500 zł , sama puszka katalizatora zamiennika ok.500zł .
Gość który mi to spawał twierdził że tak się robi i po tej wstawce będzie mniejsze zużycie paliwa i większa moc ,bo silnik nie będzie tłumiony.
Mam wrażenie że wydech bez tej puszki trochę głośniej pracuje , a co do reszty muszę mieć kawałek lotniska żeby się rozbujać i sprawdzić osiągi - może teraz przekroczę te magiczne 145 km/h które do tej pory mogłem wycisnąć .

lukas_12 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '00, 1.9 SDI

« Odpowiedz #5 - Piątek, 20.04.2007, 19:27:38 - NIEPRZECZYTANA »

Ten Vmax 145 to słabo ja swoją Ibizą SDI 2000r spokjnie 155 km/h a po rozpędzeniu 160km/h w dwie osoby na pokładzie

Każdemu jego Everest
bugaj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: obecnie leon top sport arl

« Odpowiedz #6 - Sobota, 21.04.2007, 16:19:49 - NIEPRZECZYTANA »

umnie tez sie tlumik oberwal tuz przy samym katalizatorze ale pospawalem i jest oki  :ok:  ale cos male macie te predkosci vmax  :niewiem:  umnie w dwie osoby 180km/h to bez kata pewnie i by szybciej pociekla heh :P pozdrowka
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» katalizator Ibiza 1,9 SDI silnik AEY
Skocz do: