+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Grzanie się w trakcie jazdy(do 105 stopni)
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Grzanie się w trakcie jazdy(do 105 stopni)  (Przeczytany 1338 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kuba1411 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba, 1.6

« Niedziela, 15.11.2015, 22:19:19 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,

Miałem mały remont przymusowo poza moim miejscem zamieszkania(wymiana pierścieni i zaworu na jednym tłoku).

Problem polega na tym że po tamtej naprawie auto ma tendencje do grzania się-temperatura normalnie dochodzi do 90 stopni a po pewnym czasie znów zaczyna wzrastać. Jak podchodzi nieco ponad 100 stopni włączam dmuchawę na wyższy bieg i zwiększam ogrzewanie po czym dość szybko temperatura spada ponownie do 90 stopni(nawet po wyłączeniu ogrzewania). W żadnym momencie nie zdarzyło się aby temperatura podskoczyła powyżej 105 stopni(pewnie kilka razy doszło do tej wartości zanim zauważyłem problem i zacząłem włączać ogrzewanie).

Podejrzewam popsuty(zacinający się) termostat i planuje go wymienić w najbliższym czasie ale chciałbym zapytać co może jeszcze powodować podobne objawy.

Wentylator działa, bezpieczniki pierwszego i wyższych biegów wentylatora są sprawne.

Mam silnik 1.6 75 km.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 16.11.2015, 19:51:13 - NIEPRZECZYTANA »

termostat
I wypada sprawdzić czy wentylator kręci na obu biegach oraz czy chłodnica jest ciepła nie gorąca jak silnik łapie 100st. No i naj lepiej potwierdzić vagiem czy faktycznie się tak grzeje.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Grzanie się w trakcie jazdy(do 105 stopni)
Skocz do: