+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» przepływka - montaż
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: przepływka - montaż  (Przeczytany 6573 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
chrzanek
Gość

« Sobota, 18.11.2006, 23:09:35 - NIEPRZECZYTANA »

Chcę wymienić przepływomierz w swoim aucie. Aktualnie po podłączeniu samochodu pod kompa wyskakuje błąd przepływomierza.
- czy mogę wymienić przepływkę sam ? tzn czy nie mając kompa moge to zrobić i nie obawiać sie  że coś z nowym przepływomierzem będzie nie tak ?
Nie mam teraz chwili wolnego czasu zeby podjechac do serwisu i chce to zrobic sam. Oczywiście podjade żeby sprawdzili czy przepływka jest ok lecz dopiero pod koniec tygodnia.( a samochód jest mi potrzebny juz ) Ale tak jak pisałem , boje sie ze jak sam zamontuje to cacko to coś może sie stać niedobrego z samochodem.

Poradzcie, mozna smiało działać samemu, czy lepiej oddać sprawę w ręce fachowca?

Odp pilnie ! :)
Asree
Gość

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 19.11.2006, 00:33:44 - NIEPRZECZYTANA »

Odkręcasz 2 śruby przy wylocie z filtra powietrza, wyjmujesz złączkę do kompa, wyjmujesz przepływomierz i wsadasz nowy, montaż w odwrotnej kolejności :) Coś koło 5min roboty i żadna filozofia ;) Kompem sie nie przejmuj bo nic się nie stanie :) Powodzenia ;)
chrzanek
Gość

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 19.11.2006, 10:36:55 - NIEPRZECZYTANA »

nie no wymontowanie i zamontowanie jest proste .... tylko sie obawiałem czy bedzie dobrze od strony elektronicznej. Ale jak piszesz ze nic sie nie stanie --> to działam :)
spons Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza TDI+ 170KW

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 19.11.2006, 11:24:26 - NIEPRZECZYTANA »

Zmieniaj smialo, nic sie nie stanie.

chrzanek
Gość

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 19.11.2006, 16:57:43 - NIEPRZECZYTANA »

Zmieniłem...

Przejechałem sie samochodem i przy 140 km/h auto znowu sie zamuliło ( przeszło w stan awaryjny ) , zatrzymałem sie , zgasiłem silnik i jazda dalej ...... jechałem 145km/h i nic sie nie działo, było ok. Ale jutro rano podjade do mechaniorów zeby mi zresetowali kompa i jadę w traskę, przetestuje przepływke ..... choć przyznam sie ze troche sie zmartwiłem ze po założeniu "nowej" autko znowu sie zamuliło.

No nic, jutro sprawdzą na kompie czy jest dobra przepływka. A jak nie, to juz sam nie wim co moze sie dziac z samochodem ?  :niewiem:
spons Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 19.11.2006, 23:09:05 - NIEPRZECZYTANA »

Od przeplywki tryb awaryjny wlaczac sie nie powinien, bo w sumie co ona ma wspolnego z przeladowaniem :niewiem: Ja bym zaczal od zaworka i kierownic.

chrzanek
Gość

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 19.11.2006, 23:18:25 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "spons"
Ja bym zaczal od zaworka i kierownic.

Co to ?

( a to dlaczego na kompie wyskakuje błąd przepływki ? zaden inny błąd )
spons Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 19.11.2006, 23:24:00 - NIEPRZECZYTANA »

Nie bardzo rozumiem ten blad przeplywki, jak dla mnie to przeplywka albo pokazuje za malo i wtedy nadaje sie do wymiany, albo pokazuje za duzo i wtedy jest ok :ok: Blad przeplywki u mnie wyskoczyl kiedys jak wypialem wtyczke i zrobilem pare rundek po wsi.

Na temat kierownic i zaworka jest sporo na forum, poszukaj. Blad kierownic Ci nie wyskoczy tylko komp bedzie sygnalizowal bledy cisnienia jakie daje turbo, z bledem zaworka tez sie nie spotkalem, takze nie wiem czy cos takiego jest czy poprostu znow wyskoczy blad pompowania turbo.

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 19.11.2006, 23:26:22 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "chrzanek"
Co to ?

Zaworek to pewnie zawór N75, a kierownice to kierownice od turbiny...  :mrgreen:
Poczytaj np. tu  :arrow: http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=1773.0

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
chrzanek
Gość

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 21.11.2006, 16:15:44 - NIEPRZECZYTANA »

Dziś z moim autem odwiedziłem Pana Marka Staszewskiego i z samochodem juz jest wszystko ok. Przy okazji sprawdził mi samochodzik :)
Powodem usterki był:
- zawór N75

pozdr.

// mozna zamknąć juz ten wątek //
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» przepływka - montaż
Skocz do: