+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Źle poskładany przód - latająca chłodnica
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Źle poskładany przód - latająca chłodnica  (Przeczytany 14979 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mrowa Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 2006 1.4 16V

« Odpowiedz #15 - Wtorek, 15.03.2016, 15:48:07 - NIEPRZECZYTANA »

Przedwczoraj na autostradzie temperatura silnika skoczyła do maksimum w przeciągu 10 sekund, zatrzymałem się, wyłączyłem silnik, otwieram maskę - wszystko zarzygane Borygo. Wąż idący do chłodnicy zwisa sobie wesoło. Laweta za darmo więc dojechałem. Podłączyłem na nowo przewód (Janusz, który to robił, pewnie zrobił to na odpiernicz). Dolewałem płynu na nowo, weszło około 3 litrów.
Tutaj pierwsze pytanie - pod podwoziem, gdzieś na wysokości zaczął cieknąć płyn, który wlewałem. Na początku ciurkiem, potem się unormowało, teraz sucho. W miejscu, w którym ciekł, jest dziura, nie jakaś tam rdzawa, tylko widać, że zrobiona celowo - jest idealnie okrągła. Czy jest to jakiś kanał odpływowy, w razie gdyby płynu było po prostu za dużo?

1 - http://zapodaj.net/3b832d84f3224.jpg.html

Drugie pytanie - Chłodnicę razem z całą obudową, łącznie z elementami do których podłączony jest ów felerny wąż jest luzno - tj. mogę nim poruszać w górę i tylko w górę, na boki wszystko jest w porządku. Czy układ ten powinien być całkowicie sztywny? (Znajomy mający Polo, 1.4 TDi sprawdził u siebie, mówił ze u niego jest to całkowicie na sztywno.

To mój pierwszy dzień na tym forum oraz moje pierwsze auto, więc witam serdecznie. :)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #16 - Wtorek, 15.03.2016, 18:09:02 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Mrowa
Czy jest to jakiś kanał odpływowy, w razie gdyby płynu było po prostu za dużo?
raczej na skropliny z klimy :-X

Chlodnica ma byc zamocowana.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Mrowa Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 2006 1.4 16V

« Odpowiedz #17 - Wtorek, 15.03.2016, 18:54:28 - NIEPRZECZYTANA »

raczej na skropliny z klimy

Borygo mi pociekło od razu tym otworem...

Zaczynam się martwić, że to uszczelka pod głowicą. Dolałem płynu wczoraj - rano było ok. Dziś przejechałem 20 km - płyn był lekko pod kresą, może układ się odpowietrzył. Godzinę temu sprawdziłem, było pół zbiorniczka wyrównawczego. Asfalt suchy.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Źle poskładany przód - latająca chłodnica
Skocz do: