Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ibiza TDI ASZ - wibracje, jednostronne dźwięki podczas dodawania gazu.  (Przeczytany 2280 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MATORAX Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza, 2003, 1.9 TDI ASZ

« Piątek, 22.05.2015, 12:59:24 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, to mój pierwszy post na forum - nie wiedziałem gdzie pasuje bardziej (czy do ogólnych czy do diesel'a bo może to coś z silnikiem) i jeśli popełniłem błąd to proszę o przeniesienie tematu do właściwego działu.

Mam problem z Ibizą 6L (TDI, 2003 rok, ASZ, 6-biegowa skrzynia), którą kupiłem kilka tygodni temu. Polega on na tym, że podczas jazdy - w trakcie dodawania gazu (przy troszkę wyższych obrotach silnika, ale bez przesady, takie nie powinny być problemem no chyba, że samochód nadaje się na złom) - z prawego przodu samochodu słychać wyraźnie specyficzny dźwięk, który trudno określić. To śmieszna sprawa, ale przypomina on pierdzenie, narasta wraz z dodawaniem gazu (przy czym tylko wtedy, gdy nie zmieni się biegu na wyższy - bo po zmianie obroty spadają i dźwięk niknie) - nie wiem czy to jakieś osłony w wyniku wibracji coś takiego wytwarzają czy znów jakaś inna rzecz, ale to jest naprawdę denerwujące. Po kupnie samochodu nie przypominam sobie, by było coś takiego słychać. Raczej dźwięk silnika był słyszalny równomiernie od przodu. Jak wiadomo - praktycznie od razu wymieniony był rozrząd i inne rzeczy typu: filtr paliwa, oleju, kabinowy. Wydaje mi się, że właśnie po powrocie od mechanika zaczęły się takie dźwięki wydobywać. Sprawdziłem sobie górną osłonę od silnika - pomyślałem, że może ona dostaje jakichś wibracji i wydaje taki dźwięk - ale to nie to. Dalej już nie bawiłem się w detektywa bo może jeszcze pogorszyłbym sprawę.
Co mogę jeszcze dodać:
1. Na postoju można dodawać gazu i nic nie słychać, dźwięk słyszalny jest tylko podczas jazdy.
2. Podczas odpalania silnika czuć szarpnięcie na boki - dość mocne, w innych autach raczej tego nie odczuwałem.
3. Siedząc za kółkiem ma się wyraźne wrażenie, że dźwięk wydobywa się z prawego przodu pojazdu.
4. Samochodem jeszcze nie byłem na kanale, więc nie wiem jak wygląda od spodu.
5. Dodatkowo przy ruszaniu i prawie natychmiastowym puszczaniu gazu słychać dodatkowe skrzypienie. Coś typu gaz - skrzypnięcie, puszczenie gazu - skrzypnięcie (coś z zawieszeniem?).
6. To już problem z elektryką, ale czasem po odpaleniu samochodu kontrolki od ABS i ESP nie gasną - raz na jakiś czas, więc sam nie wiem o co tu chodzi.
Zawaliłem Was swoimi problemami, ale mam nadzieję, że pomożecie mi w rozwiązaniu choć jednego z nich. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Ibiza TDI ASZ - wibracje, jednostronne dźwięki podczas dodawania gazu.
Skocz do: