+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Piski z aparatu zapłonowego
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Piski z aparatu zapłonowego  (Przeczytany 1475 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kris_mas Mężczyzna
Świeżak

Samochód: było Ibiza II '99 1.4 SE APQ jest 1.4 CGGB

« Wtorek, 11.11.2014, 11:51:28 - NIEPRZECZYTANA »

Witajcie,

W/w dźwięki dobiegają w trakcie pracy silnika niezależnie od obrotów raz ćwierka raz nie - dźwięk jest bardzo podobny do ślizgającego się paska klinowego tylko dobiega z aparatu zapłonowego.

Gdzieś na forum VW polo znalazłem informację, że problem może wynikać z wyrobienia się jakiejś tulei w aparacie zapłonowym.

Mam niestety aparat Magneti Marelli. Z tego co wygooglałem dostać taki aparat to już raczej problem nawet z używanym

Czy ktoś miał podobny objaw i wie czy może da się to jakoś zregenerować?

Druga opcja jaką widzę to wymiana całego aparatu pytanie czy można zamienić aparat mageneti na Bosch lub "Bosch-podobny" - na alledrogo są jakieś aparaty MaxGear ale podejrzewam że jakość tego wynalazku jest porażająca... założył może ktoś coś takiego i ma jakieś doświadczenie?
Mixer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: GT TDI +

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 11.11.2014, 13:04:48 - NIEPRZECZYTANA »

Przerabialem to kiedys u siebie...magneti marelli nie dostaniesz to jest pewne...mozesz wymienic na boscha ale to rowniez wymaga zmiane palca i kopulki na ten do boscha...masz wyrobiona tuleje i w teorii by bylo trzeba sprobowac rozebrac aparat i dotoczyc tuleje ale nie wiem czy ktos tak robil...raczej sie tego nie naprawia, jak jest wyrobiona tuleja to trzpien na ktorym jest palec dostaje luzy wokol wlasnej osi (nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc) a powinien sie ruszac delikatnie wzdluz :)

Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście ? Pisz a Pomogę 
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Piski z aparatu zapłonowego
Skocz do: