+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» czy wtryski mogą stukać??
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: czy wtryski mogą stukać??  (Przeczytany 22520 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
danny261 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: toledo 1.8 20V 99r

« Wtorek, 16.12.2008, 15:22:31 - NIEPRZECZYTANA »

mam takie pytanko bylem u mechanika bo cos mi stuka w silniku jest taki wyrazne stukanie w okolicach kolektora ssacego i przepustnica posluchal gdzie to moze stukac caly silnik i stwierdzil ze moze byc to  jeden z wtrysków  ale jak podpinalem sie pod vaga to mi żadnego błędu nie pokazywal  i niby wszystkie pracują  i co to może byc ?a głowica byla cała robiona dotarte zawort wymienione prowadnice uszczelniacze i chydropopychacze  silnik 1.4 AEX

danny261
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 16.12.2008, 17:18:23 - NIEPRZECZYTANA »

a nie chodzi Ci o takie normalne zwykłe pukanie które czasami sie pojawia a po chwili znika ? chodzi mi o to na ciepłym silniku, na jałowym biegu. Bo ja tak mam od kąd pamiętam i sie tym nie przejmuje
danny261 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Środa, 17.12.2008, 09:46:10 - NIEPRZECZYTANA »

nie oto mi nie chodzi poprostu caly czas stuka czy cieply czy zimny te stukanie co ty masz to hydropopychacze ja tezz tak myslalem i glowice zrobilem caqla wymienilem prowadnice uszczelniacze glowica jest zrobiona na tip top i nadal stuka

danny261
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #3 - Środa, 17.12.2008, 10:05:08 - NIEPRZECZYTANA »

u mnie stukaja szklanki, ale tylko chwile, a moze masz na ktoryms zaworku za duzy/maly luz ustawiony i puka.

Była: Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Było: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
danny261 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Środa, 17.12.2008, 12:52:26 - NIEPRZECZYTANA »

nie luzu wogole ni ma jest dobrze bo wczoraj mialem sprawdzane

Napisano: Środa, 17.12.2008, 10:07:20

to jest wyrazny stuk przy kolektorzessacym i przepustnicy wczoraj mechanik powiedial mi ze to wtrysk bo do glowicy nie ma co sie czepiac i juz zglupialem czy wtryskiwacz moze stukac powiedzil mi zebym to sprawdzil ale nigdzie nie slyszalem zeby wtryski ktos sprawdzal do benzynki

Napisano: Środa, 17.12.2008, 10:10:00

okazalo sie ze to wtryski nie stukaja tylko w kolektorze ssacym cos stuka bylem u paru mechanikow sie pytac i wszyscy to samo mowia w srodku sa jakies przepustnice i mechanizm cos sie tam poluzowalo po swietach bede go sciagal i sie wtedy zobaczy narazie moge jezdzic jak go rozbiore to powiem co sie tam rozlecialo

danny261
mirek1993 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 1,9 TDI ASV 2000r.

« Odpowiedz #5 - Poniedziałek, 15.11.2010, 17:21:01 - NIEPRZECZYTANA »

witam panowie:)
Chciałem się tylko zapytać o jedną rzecz więc nie będe pisał nowego tematu. Miałem w swoim seaciku uszkodzone wtryskiwacze ASV o numerach O38130202A (zwykłe) i 038130202B(sterujący) Zakupiłem wtryski z Toledo 2003r też ASV tylko wtrysk sterujący różni się ostatnia literką na końcu "E". Założyłem te trzy zwykłe bez sterującego i widać odrazu różnicę a nie wiem jak ze sterującym?? Z góry dzięki.
Daje linka z wtryskami jakie kupiłem: http://moto.allegro.pl/leon-i-toledo-ii-wtrysk-wtryski-1-9-tdi-90-110-i1293916173.html

od KYS: Napisanie identycznych postów w kilku tematach grozi reperkusjami!
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 15.11.2010, 22:09:37 wysłane przez KYS » Zapisane
Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Toledo 2 1.8 Signo

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 11.12.2011, 17:04:06 - NIEPRZECZYTANA »

Witam szanowne grono :)

Na początek link z filmikiem:
http://www.youtube.com/watch?v=8UAqtvRnKfE

Ten sam silnik, od 40 sekundy, to samo cykanie.. czy to faktycznie wtryskiwacze będą?? jaki wpływ na pracę silnika może mieć taki stan??

Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 11.12.2011, 18:33:57 - NIEPRZECZYTANA »

Zmierz sobie zużycie paliwa na 100km i porównaj z fabrycznym i innymi autami tego typu z podobnym przebiegiem.
Auto ma swoje lata to i morze sobie cykać jak jest zimne.
Gorzej jak by były głuche stuki w okolicy panewek, a tak to wez radio głosniej ;)

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 11.12.2011, 18:54:27 - NIEPRZECZYTANA »

.. a tak to wez radio głosniej ;)

w środku nie słychać tego wcale, przy zamkniętej masce wytłumienie też robi swoje :)

Zmierz sobie zużycie paliwa na 100km i porównaj z fabrycznym i innymi autami tego typu z podobnym przebiegiem.

no właśnie spalanie mi dziwnie wzrosło. Przy rozgrzanym silniku zauważyłem też delikatne falowanie obrotów silnika. Czy to może być wina wtryskiwaczy??

« Ostatnia zmiana: Niedziela, 11.12.2011, 18:56:49 wysłane przez Mad_Maxs » Zapisane

Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #9 - Niedziela, 11.12.2011, 19:25:05 - NIEPRZECZYTANA »

moŻe

A wtryski mogą jak najbardziej cykać. Pytanie, czy cyka jeden czy wszystkie, bo jeśli tylko jeden to pewnie niedługo zakończy żywot. Wyjmij, opukaj średnio mocno o miekki kawałek drewna i byćmoże go uratujesz. Już 3 sztuki tak uratowałem w Peugeotach.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 11.12.2011, 19:28:24 - NIEPRZECZYTANA »

moŻe

A wtryski mogą jak najbardziej cykać. Pytanie, czy cyka jeden czy wszystkie, bo jeśli tylko jeden to pewnie niedługo zakończy żywot. Wyjmij, opukaj średnio mocno o miekki kawałek drewna i byćmoże go uratujesz. Już 3 sztuki tak uratowałem w Peugeotach.

a wyjęcie/założenie to jakaś wyższa filozofia??

Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #11 - Niedziela, 11.12.2011, 19:49:39 - NIEPRZECZYTANA »

Doktora nie trzeba mieć przed nazwiskiem, raczej trochę siły do wyjęcia z oringów.
Jeśli będziesz wyciągał, uważaj na króćce na listwie wtryskowej, są cholernie kruche.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Środa, 09.05.2012, 20:50:36 - NIEPRZECZYTANA »

Koledzy, czy do Listwy wtryskowej 037 133 313 H można dostać uszczelki/podkładki??

Zakupiłem używaną listwę i na wtryskach jest jak nadgar (Widoczne na zdjęciach):

EDIT: tak ustawiamy fotki

Wtryski wymienione, uszczelki moje oryginalne okazały się jak nowe :D

Stukanie zniknęło, słychać tylko jak pracują, auto powyżej momentu zbiera się elegancko, jest jednak problem w niskich obrotach.

Ważne żeby dokładnie wyczyścić dolot + podciśnienie :) i wszystko chodzi jak ta lala :)
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 15.05.2012, 18:22:33 wysłane przez Mad_Maxs » Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» czy wtryski mogą stukać??
Skocz do: