Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: czujnik ciśnienia doładowania i czujnik temperatury powietrza zasysanego  (Przeczytany 12138 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
bur8181 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: cordoba, 98r, 1.6 101 km

« Poniedziałek, 12.04.2010, 18:12:07 - NIEPRZECZYTANA »

koledzy pomóżcie posiadam seata cordobę 98.r 1.6 ,101 km chciałbym sie dowiedzieć do czego służy i jakie są objawy zepsucia czujnika ciśnienia doładowania oraz czujnika temp. powietrza zasysanego (IAT). gdzie znajduje sie ten drugi z nich .
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 15.04.2010, 15:17:07 wysłane przez KYS » Zapisane
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 12.04.2010, 18:36:20 - NIEPRZECZYTANA »

Czujnik ciśnienia doładowania występuje tylko w silnikach doładowanych, czyli np. TDI. Mierzy on ciśnienie jakie wytwarza sprężarka w układzie dolotowym. U Ciebie jest czujnik ciśnienia zasysanego powietrza, który wraz z czujnikiem temperatury zasysanego powietrza umieszczony jest w kolektorze dolotowym. Poszukaj na vwgolf.pl, bo tam jest mnogo informacji na ten temat.

Coś na temat
http://warsztaty.samochodowka.internetdsl.pl/serwishdd/poradnik/elek_autom/czujniki/map.htm
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 12.04.2010, 18:48:03 wysłane przez aboz » Zapisane
daniels81
Gość

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 12.04.2010, 23:09:16 - NIEPRZECZYTANA »

oj Prezes tak to jest jak się coś kopiuje z internetu bez zrozumienia autora tematu...
po pierwsze to czujnik o których chodzi to czujnik ciśnienia oleju i jak sądzę chodzi o silnik AFT więc czujnik VDO, problem wałkowany w wątku dodatkowe zegary...
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 12.04.2010, 23:21:39 - NIEPRZECZYTANA »

daniels, nie pomyliłes tu czegoś?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
daniels81
Gość

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 13.04.2010, 07:58:20 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: bur8181
do czego służy i jakie są objawy zepsucia czujnika ciśnienia doładowania
to nie jest auto z turbo...co ma być doładowane niby jedyny czujnik jaki tu może podpasować to czujnik ciśnienia oleju który leci do zegara dodatkowego o ile to jest sx z pełnym wyposażeniem...objaw zepsutego czujnika to stałe wskazanie zegara tak jak u mnie:

<a href="http://www.youtube.com/v/m2C81ATwDto" target="_blank">http://www.youtube.com/v/m2C81ATwDto</a>
bur8181 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 13.04.2010, 14:48:26 - NIEPRZECZYTANA »

nic juz nie rozumiem jezeli ten czujnik wystepuje tylko w tdi to co ja posiadam za czujnik w sklepie powiedziano mi ze to czujnik ciśnienia doładowania znajduje sie z prawej strony kolektora w kształcie litery L z 4 pinami. ogólnie to chodzi mi o to ze mój samochód na zimno nie trzyma obrotów gdy go zapale to najpierw wchodzi na odroty 1200 1250 ok.po 2 sekundach spada na 500 i mniej az zgaśnie wiec musz przytrzymać  gaz, jak sie zagrzeje kończą sie kłopoty i obroty stoją ok 900 . wiec moze teraz ktoś mi wyjaśni co z moim samochodem sie dzieje  :'(
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 13.04.2010, 14:59:40 - NIEPRZECZYTANA »

ogólnie to chodzi mi o to ze mój samochód na zimno nie trzyma obrotów gdy go zapale to najpierw wchodzi na odroty 1200 1250 ok.po 2 sekundach spada na 500 i mniej az zgaśnie wiec musz przytrzymać  gaz, jak sie zagrzeje kończą sie kłopoty i obroty stoją ok 900 . wiec moze teraz ktoś mi wyjaśni co z moim samochodem sie dzieje   
Ten objaw to bardziej wskazuję na czujnik temperatury cieczy chłodzącej...
Może poczytaj perypetie innych z czujnikiem temperatury i sprawdź, czy u Ciebie są podobne objawy.

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 13.04.2010, 18:40:44 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: daniels
oj Prezes tak to jest jak się coś kopiuje z internetu bez zrozumienia autora tematu...
Chyba jednak nic nie pomyliłem. Może się źle wyraziłem, bo napisałem, że u kolegi jest ten czujnik. Powinienem był napisać może być. Niemniej jednak wszystko co napisałem to prawda, z tym, że w AFT ów czujnik nie występuje, gdyż jest przepływka.
bur8181 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 15.04.2010, 14:11:41 - NIEPRZECZYTANA »

panowie problem polega na tym ze po podłączeniu pod kompa temperatura powietrza zasysanego to 90 stopni   pytanie wiec do was gdzie w cordobie 1.6 98r. silnik AEE 2 znajduje sie takowy czujnik prosiłbym o jakieś zdjęcie jak da rade albo na chłopski rozum zeby mi ktoś to opisał.dzieki za odpowiedz.

od KYS: Nie zakładaj nowych wątków, jeżeli masz pytanie, którego tematykę już tu poruszyłeś.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 15.04.2010, 15:18:44 wysłane przez KYS » Zapisane
JarekF Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: (są) 2x A4 B5 '97 - AGR, (były) Ibiza GT '99 - AFN, Cordoba SX '97 - AEE

« Odpowiedz #9 - Piątek, 07.05.2010, 11:43:34 - NIEPRZECZYTANA »

pytanie wiec do was gdzie w cordobie 1.6 98r. silnik AEE 2 znajduje sie takowy czujnik
chodzi zapewne o czujnik, który jest wkręcony z boku w kolektor ssący (jak stoisz przed autem to po lewej stronie - nie trzeba zdejmować filtra powietrza) ... Pod warunkiem, ze mowa o AEE bo widzę, że przedstawiasz dwie wersje tego jaki masz silnik  :P
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» czujnik ciśnienia doładowania i czujnik temperatury powietrza zasysanego
Skocz do: