Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pali się kontrolka poduszki powietrznej  (Przeczytany 10185 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
profi
Gość

« Poniedziałek, 24.09.2007, 08:39:23 - NIEPRZECZYTANA »

Problem dotyczy Ibizy '05 (1.9 TDI).
Pewnego dnia zapaliła mi się kontrolka od poduszki powietrzenej.
Pojechałem do mechanika/elektryka, który podłączył komputer do mojego auta, w wyniku czego stwierdził że najprawodopodbie uszkodzone jest coś (czujnik?), który zamontowany jest w pasie bezpięczeństwa od strony pasażera.
Wydaje mi się że ma rację, bo po wykasowaniu błedu po kilku dniach kontrolka się zapaliła ponownie i to w czasie, kiedy pasażer zapinał pas.
Zadzwoniłem do ASO, pan powiedział że najprawdopodobniej konieczna będzie wymiana pasów: koszt 1200zł.
W związku z tym mam pytanie, czy trzeba naprawy wykonać w ASO czy warto gdzies zakupić pasy i dać do naprawy zaufanemu mechanikowi?
Jeśli warto naprawiać we własnym zakresie to jak mam szukać pasów, jak sie nazywają pasy razem z czujnikiem?
technogood Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II ARL 1.9 TDI

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 24.09.2007, 09:22:42 - NIEPRZECZYTANA »

W nowych autach poduszki wymagają przeglądu, kumpel miał tak w Hondzie Accord kontrolka zapałała się i trzeba było pojechać na przegląd poduszki powietrznej.

Martini
Użytkownik

Samochód: Seta Cordoba 1.6

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 24.09.2007, 18:21:15 - NIEPRZECZYTANA »

jeśli to błąd z pasów to możliwe że padł czujnik ponieważ pewnie masz przednie pasy bezpieczeństwa z pirotechnicznymi napinaczami, nie wiem czy czujnik można kupić osobno czy trzeba komplet

Seat Cordoba 1.6 1F
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 24.09.2007, 19:01:07 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "profi"
Zadzwoniłem do ASO, pan powiedział że najprawdopodobniej konieczna będzie wymiana pasów: koszt 1200zł.
zawsze naciagaja na MEGA koszty! Podjedz do jakiegos elektro mechanika na kompa i niech on osadzi...
Watpie aby caly pas za tyle trzeba bylo kupowac.

[ Dodano: 2007-09-24, 20:02 ]
PS moze ladowales cos pod siedzenie i przerwales kabel od czujnika...
Nie wiem jak w seacie to wyglada ale tez jest prawdopodobne.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Pali się kontrolka poduszki powietrznej
Skocz do: